Matei Bogdan
Publicat în 13 ianuarie 2021, 10:31 / 448 elite & idei

Ambasadorul SUA, primit de ministrul Bogdan Aurescu în vizita de rămas bun

Ambasadorul SUA, primit de ministrul Bogdan Aurescu în vizita de rămas bun

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun, ceea ce reprezintă încheierea mandatului diplomatic al ambasadorului american în România.

“Ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea părții române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la București, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral”, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Zuckerman și-a preluat mandatul de ambasador al Statelor Unite în România în decembrie 2019 și încheie mandatul după un an și o lună de exercitare a acestuia. Cunoscut drept un apropiat al președintelui în exercițiu Donald Trump, Zuckerman s-a remarcat ca o prezență activă în spațiul public românesc, vorbind despre profilul și rolul de lider regional ale României în domenii precum apărarea, securitatea și energia și condamnând acțiunile de influență malignă ale Chinei.

Potrivit unor surse diplomatice consultate de CaleaEuropeană.ro, ambasadorii numiți politic își încetează mandatul odată cu încheierea mandatului președintelui care i-a numit, spre deosebire de diplomații de carieră selectați din cadrul Departamentului de Stat, cărora nu li se aplică această cutumă. Donald Trump își încheie mandatul de președinte al SUA la 20 ianuarie 2021.

Până la numirea unui nou ambasador, conducerea misiunii diplomatice americane va fi asigurată de David Muniz, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a SUA lucrează de peste 19 ani în cadrul Departamentului de Stat al SUA. Înainte de sosirea la Bucureşti, el a fost Adjunctul interimar al Asistentului Secretarului de Stat pentru Afaceri Regionale şi Multilaterale, în cadrul Biroului pentru contraterorism, unde a deţinut şi funcţia de director al Oficiului de afaceri regionale pentru Asia Centrală/de Sud şi Orientul Apropiat. 

Cu ocazia întrevederii cu Zuckerman, “ministrul român de externe a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România și SUA, pornind de la dialogul politic substanțial la nivel înalt și incluzând progrese concrete în domenii de interes comun, inclusiv dezvoltarea componentei economice și de energie a Parteneriatului Strategic, prin încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile și avansarea în identificarea de surse de finanțare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea și ViaCarpathia. De asemenea, a fost exprimată satisfacția comună pentru cooperarea în domeniul apărării și securității, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în acest context, importanța extinderii prezenței militare americane în România”, informează MAE. 

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca dialogul bilateral să continue în același ritm susținut pentru fructificarea oportunităților existente, exprimând convingerea că noua administrație americană va susține aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, ținând cont că acest obiectiv se bucură de sprijin bi-partizan. Șeful diplomației române a evidențiat că România rămâne, la rândul său, ferm angajată în avansarea obiectivului consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, și extinderii prezenței și investițiilor SUA în relația bilaterală cu România, pe toate palierele – militar, politic, economic, tehnologic și altele.

A arătat, de asemenea, că în anul 2021 se aniversează 10 ani de la adoptarea  Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale.

Totodată, ministrul român de externe a evocat importanța continuării cooperării bilaterale pentru obținerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidențiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”

PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România

ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene

SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!

EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!

EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!

CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe