Bogdan Daradan
Publicat în 16 noiembrie 2012, 11:53 / 230 elite & idei

analistul Vladimir Socor: Chişinăul nu trebuie să accepte deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol

analistul Vladimir Socor: Chişinăul nu trebuie să accepte deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol

De această părere este analistul Vladimir Socor, care a stipulat în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă că AIE ar putea avea un consens să nu accepte deschiderea consulatului.

„În niciun caz să nu-l accepte. Ştiu că la Chişinău au avut loc dezbateri interne. Din câte înţeleg, există un consens între cele trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană să nu accepte deschiderea consulatului. Motivul real, dar formal, este acela că Republica Moldova, ca stat cu suveranitatea recunoscută internaţional, pe teritoriul din stânga Nistrului, în această calitate Republica Moldova nu poate garanta securitatea diplomaţilor sau a funcţionarilor consulari ruşi la Tiraspol. Chişinăul ar putea să spună că e necesar ca Ministerul de Interne al Republicii Moldova să păzească acest consulat, dacă se deschide. E un argument valabil, dar se menţine pe terenul formal”, a declarat pentru sursă analistul.

Totodată, potrivit lui, Rusia încearcă să construiască o întreagă reţea instituţională a Rusiei pe teritoriul din stânga Nistrului. „Un consulat la Tiraspol ar deveni centrul unei asemenea reţele instituţionale şi ar conduce la expansiunea ei. Un argument la care Rusia nu va fi sensibilă. Dar e un argument care poate să convingă Chişinăul să reziste acestor presiuni ruseşti”, adaugă el.

Un alt argument, potrivit analistului, este acela că un consulat rusesc la Tiraspol ar putea scăpa cu totul de sub controlul Chişinăului şi ar putea să înceapă să îndeplinească funcţiile unei ambasade, fără să fie denumită ambasadă. Şi acest pas, în opinia lui, ar fi interpretat în Republica Moldova, în Transnistria, la Moscova şi în Occident, probabil, ca o concesie din partea Chişinăului în direcţia recunoaşterii de facto a separării Transnistriei de Republica Moldova.

Cât priveşte deschiderea celuilalt consulat, la Bălţi, Vladimir Socor crede că noutatea absolută este una calculată, prin care Chişinăul ar putea fi tentat să cedeze. „Acum, dintr-odată, intră în joc şi consulat rusesc la Bălţi, noutate absolută. Până acum Moscova nu combina cererea de a stabili un consulat la Tiraspol cu cererea de a stabili un consulat şi la Bălţi. Desigur că Moscova calculează că în acest mod guvernul de la Chişinău ar putea fi tentat să cedeze, spunând că Rusia doreşte să stabilească un consulat şi pe teritoriul controlat de către Republica Moldova. Prin urmare, un consulat la Tiraspol nu ar fi ceva unic, nu ar avea un regim special şi ar fi un pas simetric cu înfiinţarea unui consulat la Bălţi, pe teritoriul controlat de Moldova. Deci, Moscova ar prezenta înfiinţarea consulatului de la Tiraspol drept un pas mai puţin dramatic, dacă este combinat cu un consulat la Bălţi”, mai spune acesta.

„Dacă Chişinăul cedează acuma în această chestiune, Moscova va pune această concesie în buzunarul ei. Şi, peste câteva zile, dacă nu chiar mâine va cere altceva, spunând din nou că noua cerere este „prinţipialinaia” şi că de noua cerere depinde viitorul relaţiilor moldo-ruse şi reglementarea conflictului din Transnistria. Şi deja ştim care sunt aceste eventuale noi cereri. Cred că Chişinăul va şti să evite o retragere, pas cu pas şi să nu fie supus tacticii salamului”, conchide analistul.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe