OraNoua.ro
Publicat în 20 februarie 2013, 20:33 / 528 elite & idei

Andreea Paul: 39,887 miliarde de euro

Andreea Paul: 39,887 miliarde de euro

Totuși, 39,887 miliarde de euro. 39,887 miliarde de euro pentru România. Din bugetul UE, între 2014-2020 pe programe de dezvoltare. Eu, ca economist, nu cunosc dezamăgirea, ori mulțumirea, ci doar neliniștea. Neliniștea cred că doar ea este constructivă. Dacă este să privesc spre felul în care sunt percepute aceste bugete venite de la UE, înțeleg că nu mai este nimic de făcut.

Percepția în România este că aceste fonduri sunt cu dedicație, că din aceste fonduri se vor hrăni numai cei anume învățați cu jongleriile financiare. Repet: dacă vorbesc de percepție. Ori, dacă vorbesc în termeni de percepție, neliniștea aceasta nu-mi este de folos.

Dacă trăim doar din percepții însă nu vom face nimic important în România. De aceea, ce-ar fi ca această sumă, 39,887 miliarde de euro, să fie pentru prima oară folosită transparent. Această sumă, în sfârșit, să se simtă cu adevărat, ca un salt calitativ în economia românească. Și-mi dau seama că sunt idealistă: cât pe pregătiți suntem pentru a folosi această sumă judicios, dincolo de orice suspiciune, poate chiar deloc întreruptă de cercetările Comisiei Europene? Da, nu suntem deloc pregătiți. Instituțiile noastre nu au cum să penduleze între sentimente, mulțumire-dezamăgire, de data aceasta trebuie să funcționeze la randament maxim.

Am greșit destul!, spunem, și cu toate astea arătăm că: nu-i destul! Vin alți politicieni la Putere și iau frâiele spre a greși iarăși și suspiciunea iarăși se întețește. Aș vrea ca cetățean să aflu cum se vor folosi acești bani, aș vrea ca cetățean ca acești bani să nu mai vorbească limba vreunui partid, să nu mai dea de gândit și cercetat presei. Să știe și Țara Oașului, și Teleormanul, și Aradul, și Tulcea cine și cum vor cheltui acești bani.

Neliniștit și creator ca cetățean, aș crea un site, cel mai simplu site, nu unul de miliarde de lei. Site-contoar unic, care să pornească o dată cu primele alocări de bani și care să înregistreze în semn invers cât de mult am absorbit din acești bani. Ca o numărătoare inversă.

Știu, veți spune, există monitorizări-informații pe site-urile ministerelor. Neliniștit și creator, mi-e frică de birocrație și mi se pare, oare doar mie?, că ACUM este un nou start și un astfel de start este de neratat.

Dincolo de sentimente, putem avea minte destulă să înțelegem ce-nseamnă această sumă? S-o regăsim, simbolic măcar, în îmbunătățirea vieții noastre de fiecare zi? Este capabil de un asemenea gest de forță guvernul Ponta Doi, sau orice număr o fi el? Nici mulțumire, nici dezamăgire. Neliniștea aceasta de data aceasta nu este creatoare. Așteaptă măsuri pragmatice. După cum a fost împărțit bugetul României, mă neliniștește bugetul acesta venit de la UE. Fiindcă nu este vreo bandă desenată și nici un breaking news. Este parte din soarta noastră ca națiune pe vreme de criză economică și, implicit, morală.  Putem să numărăm de la 39,887 miliarde de euro invers, fără să trișăm?

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe