OraNoua.ro
Publicat în 5 august 2015, 19:01 / 195 elite & idei

Andreea Paul: Alinierea Legii BNR la cerințele Comisiei Europene se impune de urgență

Andreea Paul: Alinierea Legii BNR la cerințele Comisiei Europene se impune de urgență

Deputatul Andreea Paul, prim-vicepreședinte PNL, afirmă că se impune de urgență alinierea Legii BNR la cerințele Comisiei Europene, având în vedere ținta României de aderare la zona euro în 2019 și adaugă că în acest sens există pe ordinea de zi a Camerei Deputaților un proiect de lege pentru întărirea independenței Băncii Naționale și pentru limitarea la două a numărului de mandate ale guvernatorului.

„Având în vedere că România are ca țintă anul 2019 pentru aderarea la zona euro, iar timpul necesar pentru efectuarea procedurilor juridice, a recunoașterii din partea experților UE și cea a eventualelor corecții necesare este îndelungat, se impune de urgență alinierea legii BNR la cerințele Comisiei Europene”, susține deputatul PNL într-un comunicat transmis AGERPRES.

Andreea Paul menționează că „în scopul aderării la zonă monetară europeană, pe lângă îndeplinirea criteriilor de convergență nominală, România trebuie să respecte și criteriul juridic, care prevede asigurarea independenței băncii centrale și un înalt grad de profesionalism al Consiliului de administrație”.

„În prezent, România nu respectă acest criteriu. Legea de funcționare a BNR nu este corelată cu Tratatul Uniunii Europene și cu regulile Băncii Centrale Europene, după cum recomandă rapoartele de convergență din anii 2012 și 2014 dedicate României”, susține deputatul PNL.

Ea spune că, în sensul reglementării situației, există în dezbatere parlamentară, în Camera Deputaților, un proiect de lege pentru întărirea independenței BNR și pentru limitarea la două a numărului de mandate ale guvernatorului BNR prin care se propune „completarea art. 33 din Legea nr. 312/ 2004 privind Statutul Băncii Naționale a României pentru a asigura independența, eficiența și profesionalismul Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, în conformitate cu cerințele Comisiei Europene”.

„Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil proiectul de lege pentru întărirea independenței BNR și pentru limitarea numărului de mandate ale guvernatorului BNR, dar Comisia de buget-finanțe a dat aviz negativ. Acum proiectul de lege se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților”, adaugă Andreea Paul.

Deputatul liberal subliniază că „o mai mare independență acordată băncilor centrale înseamnă o creștere proporțională în transparență și în responsabilitate față de publicul larg”.

„Transparența permite piețelor financiare să înțeleagă cum va reacționa Banca Centrală într-o anumită situație și astfel investitorii își vor putea forma așteptări rezonabile cu privire la viitorul politicii monetare. Transparența și responsabilitatea sunt esențiale pentru eficiența politicii monetare și pentru creșterea economică, într-o economie de piață”, afirmă Andreea Paul.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe