OraNoua.ro
Publicat în 18 mai 2016, 18:39 / 476 elite & idei

Andreea Paul: Am sprijinit 76 de tineri să-şi deschidă propriile firme şi să creeze 239 de noi locuri de muncă prin programul SRL-D

Andreea Paul: Am sprijinit 76 de tineri să-şi deschidă propriile firme şi să creeze 239 de noi locuri de muncă prin programul SRL-D

Interviu cu Andreea Paul: Ce aţi făcut pentru tinerii sătmăreni ca să rămână în ţară? / Publicat in Informatia Zilei

Mulţi se întreabă ce aţi făcut pentru tinerii sătmăreni ca să rămână în ţară, acasă, ştiut fiind că şomajul în rândul tinerilor este cel mai ridicat de ani de zile.
I.Z.: Aşadar, ce aţi făcut, doamn[ deputat de Oaş, Andreea Paul?
A.P.: Le răspund concret< am propus şi am făcut programul SRL-D în anul 2011, în timpul  guvernării de dreapta, prin care s-au creat până în prezent peste 9.100 de noi locuri de muncă prin cele peste 1.800 de noi firme deschise de către tineri în România. Dintre acestea, 239 de locuri de muncă s-au creat în Satu Mare, iar 76 de tineri sătmăreni au avut şansa să-şi deschidă propriile firme. Datele sunt oficiale, conform răspunsului Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului la întrebarea parlamentară pe care am adresat-o< “Impactul programului dedicat tinerilor debutanţi în afaceri”, în data de 15 februarie 2016.
I.Z.: Care sunt facilităţile pe care le-aţi creat pentru tineri?
A.P.: Prin programul SRL-D, se acordă prin bugetul public alocaţii financiare nerambursabile tinerilor de cel mult 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri. La rândul lor tinerii debutanţi în afaceri au obligaţia de a crea cel puţin două noi locuri de muncă, pentru care statul român scuteşte tinerii antreprenori de la plata CAS pentru salariile până la nivelul mediu pe economie. Asta nu înseamnă că salariul oferit nu poate fi mai mare. Poate fi. Dar statul te scuteşte de la plata CAS doar până la nivelul salariului mediu pe economie şi pentru cel mult 4 angajaţi.
I.Z.: De ce aţi optat pentru această soluţie?
A.P.: Pentru că şansa la un loc de muncă creşte odată cu extinderea bazei antreprenoriale. Dacă locurile de muncă noi pentru tineri sunt create de alţi tineri, antreprenori debutanţi, satisfacţia este dublă.
I.Z.: Câţi tineri şi câte tinere au beneficiat de programul SRL-D în Satu Mare?
A.P.: Dintre cele 239 de persoane nou încadrate în muncă prin programul SRL-D, 31% sunt femei şi 69% sunt bărbaţi.
I.Z.: Pe ce loc se află judeţul Satu Mare în ţară din perspectiva numărului de beneficiari ai programului SRL-D?
A.P.: În anul 2011, judeţul nostru era pe locul 3 în România, cu 21 de societăţi beneficiare. În anul 2012, eram pe locul 5, cu 29 de firme beneficiare.
În anul 2013, eram pe locul 6 în ţară, cu 19 firme beneficiare. În anul 2014, am căzut pe locul 15 în ţară, cu doar 4 firme beneficiare.
În sfârşit, în anul 2015, am urcat pe locul 8, cu cel mai mic număr de tineri beneficiari.
Această evoluţie se datorează micşorării bugetului public alocat programului SRL-D de către PSD. O nouă micşorare era pregătită pentru anul 2016. Din fericire, guvernul PSD a căzut, iar amendamentul pentru suplimentarea cu încă 1,7 milioane lei a programului dedicat tinerilor debutanţi în afaceri, pe care l-am depus şi susţinut personal la bugetul pentru anul 2016, a fost agreat de către ministrul Constantin Borc şi guvernul Cioloş, votat apoi de Parlament. Aşadar, sumele disponibile prin acest program sunt de 22,7 milioane lei în anul 2016.
I.Z.: A meritat efortul? Este mai bun sau mai slab programul SRL-D faţă de celelalte programe existente pentru stimularea antreprenoriatului? 
A.P.: Programul pentru dezvoltarea şi stimularea înfiinţării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, pe scurt SRL-D, s-a dovedit a fi cel mai eficient în alocarea banilor publici dintre toate cele 8 programe suport dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii în vigoare în ultimii 6 ani în România. Când spun eficient, mă raportez la indicatorul celui mai mic cost public pentru stimularea creării unui nou loc de muncă în sectorul privat.
I.Z.: La ce vă aşteptaţi în viitor?
A.P.: Încurajez sătmărenii care au o idee de afacere, dar care nu dispun de resursele financiare necesare pentru demaraj, să se înscrie în acest program. Mai multe detalii legate de acest program şi condiţiile sale de aplicare pot fi găsite pe site-ul Ministerului Economiei, aici<
http://www.aippimm.ro/categorie/programe/programul-tineri-debutanti/
Interviul a fost publicat initial la http://www.informatia-zilei.ro/sm/interviu-cu-andreea-paul-ce-ati-facut-pentru-tinerii-satmareni-ca-sa-ramana-in-tara/

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe