Andreea Paul: ANAF nu trebuie să continue plângerile penale pentru erori minore în declarațiile fiscale

Deputatul PNL Andreea Paul consideră că ANAF nu trebuie să continue „sarabanda” plângerilor penale împotriva contribuabililor corecți sau pentru erori minore în declarațiile fiscale și propune recuperarea prejudiciilor cât mai mult posibil pe cale administrativă.
„Pentru prima dată în istoria ANAF, mai mult de jumătate din contestațiile transmise de către contribuabili în anul 2015 sunt nesoluționate pentru că ANAF a făcut plângeri penale și automat contestația se suspendă de la soluționare. ANAF și-a bătut singur cuie în picior și întârzie recuperarea efectivă a prejudiciilor acolo unde ele se dovedesc reale. Sarabanda plângerilor penale pentru orice chestiune minoră trebuie reglată. Spre comparație, în anul 2011 un sfert din contestațiile trimise către ANAF s-au transformat în plângeri penale. Tot pentru prima dată, în anul 2015, doar 6% dintre contestații sunt soluționate de către ANAF în favoarea contribuabililor, față de o cincime în anul 2011”, susține Andreea Paul, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.
Ea consideră că „e important ca ANAF să facă curățenie în mediul de afaceri pentru reguli corecte pe piață, dar nu să blocheze funcționarea economiei reale, iar rezultatele pentru diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale să aștepte până la calendele grecești”.
„În perioada 2012-2015, peste 13.450 de capete de cerere de urmărire penală au fost transmise de la ANAF pentru sume totale contestate de circa 14 miliarde de lei. Până în prezent, un sfert dintre dosarele ajunse în instanțe anii anteriori au fost soluționate definitiv în favoarea contribuabililor și trei sferturi în favoarea ANAF. Aceste proporții se vor modifica, probabil, în favoarea contribuabililor în urma avalanșei de dosare remise în ultimii 4 ani”, explică Andreea Paul, adăugând că unul din patru dosare remise în instanță de către ANAF se dovedește că este greșit abordat.
Deputatul liberal punctează că România, deși nu are tribunale fiscale, ar trebui să le aibă și că dosare fiscale ar trebui soluționate administrativ de Directoratul general de soluționare a contestațiilor (DGSC), nu de instanțele judecătorești încărcate cu multe dosare fiscale.
„Exasperarea mediului de afaceri și a contribuabililor corecți care contestă prejudiciile stabilite de către ANAF este justificată. În loc de soluționări ale contestațiilor pe cale administrativă, se aleg cu plângeri penale. Apoi durează ani de zile anchetele și procesele, timp în care unele firme falimentează, iar riscul reputațional costă mult economic”, adăugă Andreea Paul.
Ea propune recuperarea rapidă a prejudiciilor, cât mai mult posibil pe cale administrativă, și stabilirea unei site mai fine din punct de vedere juridic pentru plângerile penale transmise de către ANAF.
„Crearea avocatului contribuabilului este o altă variantă de acțiune care merită de asemenea analizată și luată în calcul, așa cum au făcut spaniolii, americanii sau canadienii. Pe termen lung, este însă obligatorie profesionalizarea fiscală a judecătorilor și completarea instituției contestațiilor din ANAF cu crearea tribunalelor fiscale, pentru a scurta durata proceselor și pentru a oxigena mai repede mediul de afaceri”, menționează Andreea Paul în comunicatul citat.
AGERPRES/(AS — autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe