Adriana
Publicat în 5 februarie 2013, 22:44 / 474 elite & idei

Andreea Paul: 2013 este anul scumpirilor

Andreea Paul: 2013 este anul scumpirilor

de Andreea Paul

Am aflat deja că anul 2013 este un an al scumpirilor. În ce măsură va fi afectat fiecare cetăţean?

– Gazele pentru consumatorii casnici se vor scumpi în anul 2013 cu 10%.

– Preţul la energia electrică a crescut deja de la 1 ianuarie cu 10%.

– Accizele cresc, pentru că vor fi recalculate la un curs de schimb cu 5,2% mai mare faţă de anul 2012. Românii vor plăti mai mult pentru ţigări, cafea şi produsele alcoolice precum berea, vinurile, băuturile fermentate, produsele intermediare sau alcoolul etilic.

– Accizele la motorină au crescut cu 4,55% începând cu 1 ianuarie 2013, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

– Acciza totală la ţigarete va creşte cu 3,27%, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete.

– Nivelului accizelor pentru bere creşte cu 10%, de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato.

– Nivelul accizelor pentru berea realizată de micii producători creşte tot cu 10%, de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.

Este cert că majorările de preţuri la gaze, energie electrică, combustibili vor determina scumpiri în lanţ pe întreaga piaţă. Pe lângă asta, la toate creşterile de preţuri menţionate anterior se adaugă alte majorări anunţate de guvernul Ponta, care împovărează cea mai mare parte dintre români:

– Creşterea cu 16% a taxelor şi impozitelor locale, ceea ce înseamnă mai mulţi bani plătiţi pentru clădiri, terenuri, maşini sau amenzi. Nu multe localităţi vor scăpa de aceste creşteri de taxe.

– Noi taxe asupra companiilor din sectorul energetic: taxe speciale pentru distribuitorii şi transportatorii de gaze, pentru exploatarea resurselor naturale şi pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea preţului gazelor naturale.

– Coplata în sănătate: pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă.

– Timbrul de mediu şi creşterea tarifelor la RCA.

Creşterile de preţuri vor fi dublate de impozite noi sau mărite:

– A devenit obligatorie plata impozitu

replacing cigarette lighter

lui de 3% pe venit pentru micro-întreprinderi. Înseamnă că orice micro-întreprindere cu o rată a profitului mai mică de 18,75% are de plătit un impozit mai mare la stat. De pildă, dacă are o cifră de afaceri de 10.000 euro pe an şi rata profitului menţionată mai sus, nu îl afectează dacă plăteşte impozit pe profit sau pe venit, pentru că scoate din buzunar, în ambele cazuri, 300 de euro. Însă dacă rata profitului este mai mică, de 10% de exemplu, în loc să plătească impozitul pe profit de 160 de euro, cum ar fi putut să facă înainte, acum va avea de achitat tot 300 de euro.

– Un crescător de animale va plăti anul acesta impozitul de 16%, pe care nu îl datora în 2012. În plus, va avea de achitatşi contibuţia de asigurări sociale de sănătate. La fel se întâmplă şi în cazul silvicultorilor sau al piscicultorilor.

– Se aplică impozit pe venit şi CAS la diurnele încasate de toţi angajaţii, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul instituţiilor publice.

– Veniturile considerate dividende sunt impozitate cu 16%.

– Se aplică o cotă majorată de impozit, de 50%, pentru veniturile din prestarea de servicii în România sau în afara României, plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii.

Iar lista nu se sfârşeşte aici. USL a anunţat că are de gând să continue să aplice impozite:

– Va impozita suplimentar bugetarii cu venituri de peste 4.500 lei pe lună.

– Va creşte impozitele pentru persoanele fizice care utilizează imobilele din proprietate pentru activităţi comerciale, revizuind modul de calcul al impozitelor pe proprietate.

Anul trecut pe vremea aceasta guvernul Ponta se declara împotriva oricăror creşteri de taxe şi impozite, atacând guvernarea PDL de atunci de „abuzuri” împotriva populaţiei. Astăzi, propune românilor un buget care trage după el 20 de taxe şi impozite noi sau majorate – depăşind orice performanţă de acest gen din oricare din anii din timpul crizei.

zp8497586rq

Ultima ora:

ObservatorAdrian-Victor Vevera a avut o intervenție sâmbătă, 24 februarie 2024, în cadrul emisiunii iLike IT, pe tema deepfake

PoliticNicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

EconomieKaroly Borbely nu vede utilitatea a mai mult de 1.000 MW instalați în vânt și soare

ExternCristian Grosu: Nici viitorul nu mai e ce-a fost

SocialCsibi Magor: Sunt motivat de impact și de schimbare

EvenimenteAlexandra Dobre: Cea de-a XVI-a ediție a Galei Seniori de Colecție. Protagonistul ediției a fost marele maestru internațional la șah, domnul Florin Gheorghiu

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștereClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe