„Această știre pe care o lansează Victor Ponta nu este altceva decât definiția neseriozității. Ne dă semnalul cât de superficial a fost tratată tema noului Cod fiscal presupus a se aplica pentru următorii zece ani. Incertitudinea planează inclusiv asupra fiscalității din anul viitor, ce să mai vorbim despre lista proiectelor de investiții prioritare pentru anul viitor sau de absența totală a oricărei dezbateri publice pentru bugetul anului 2016”, a spus Andreea Paul, la Parlament.
Ea a arătat că liberalii au susținut diminuarea impozitului pe dividente și limitarea numărului de salarii medii pe economie asupra cărora se aplică CAS.
Deputatul PNL a spus că relaxarea fiscală îi vizează pe cei care au acțiuni în companii sau părți sociale și încasează dividente și cei care au salarii medii brute pe economie la un nivel de peste 12.600 de lei.
„Nu aș goni foarte tare să-i oblig pe cei care își creează micro-întreprinderile să aibă obligatoriu un angajat pentru că fiecare micro întreprindere, care de obicei vizează afacerile de familie, decide oportunitatea sau nu a unui astfel de angajat”, a adăugat Andreea Paul.
În context, ea a susținut că Guvernul mai are 26 de miliarde de lei necheltuiți.
Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, la finalul unei întâlniri cu liderii ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, că, la propunerea acestei formațiuni, coaliția de guvernare va decide aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a unor măsuri din Codul fiscal care fuseseră amânate inițial pentru o perioadă mai lungă de timp, precum reducerea impozitului pe dividende.
„Putem cu siguranță, în baza rezultatelor acestui an, să aplicăm anticipat câteva dintre măsuri și aici e vorba de reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, plafonarea la cinci salarii medii (a contribuțiilor de asigurări de sănătate — n.r.), așa cum era normal în momentul în care s-a schimbat regimul PFA-urilor și o măsură dublă la microintreprinderi — creșterea plafonului de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, dar, în același timp, obligația de a avea cel puțin un angajat, în felul ăsta un angajat care cotizează la bugetul de asigurări sociale”, a declarat Ponta.
El a adăugat că aceste propuneri vor fi discutate în cadrul coaliției și că inițiativa, deși este mai degrabă în partea liberală a programului de guvernare, atât PSD, cât și UNPR sunt de acord cu ea.
„Nu are sens să fie introduse (aceste măsuri — n.r.) în timpul anului. Încep de la 1 ianuarie, pentru că e noul an fiscal. Decizia e a coaliției și o vom lua zilele următoare. Propunerea e de la ALDE, eu spun că e sustenabilă”, a afirmat Ponta.