Andreea Paul: Bucuria de a avea un copil stă în puterea de a răspunde la întrebări nerostite de cel ce abia s-a născut
de Andreea Paul
Realitățile din județul Satu Mare strigă după ajutor. „Școala Mamelor” este aici pentru că ne pasă de cei din jurul nostru și de viitorul lor.
1. Satu Mare este județul cu cel mai mare număr de copii născuți morți: 9 din 1.000 de copii se nasc morți, mai mult decât dublu față de media înregistrată la nivel național. La fel de grav, rata mortalității infantile, adică numărul copiilor sub 1 an decedați, se ridică la 10,5‰, peste media naționalăeste de 9,4‰. Educatia si sistemul de sanatate locale striga dupa ajutor.
2. Peste 5.000 de copii din județul Satu Mare sunt afectați de plecarea părinților la muncă în străinătate. Dintre aceștia, unul din 3 copii cresc fără ambii părinţiși sunt lăsați în grija bunicilor sau a unor rude. În mediul rural, situaţia cea mai dificilă este întâlnită tocmai în comunele din Țara Oaşului. Cei mai mulţi copii cu părinți plecați la muncă în străinătate sunt din comuna Turţ(302), Călineşti Oaş (198), Gherţa Mică (166) și Tarna Mare (111). Acești copii cunosc copilăria fără părinți. Poartă de mult prea mici o povară mult prea însemnată. Noi, cei care am avut o copilărie normală, știm ce pierd. Tocmai de aceea nu mai putem sta nepăsători. Copiii noștri ne sunt cea mai de prețmoștenire.
3. La rândul lor, femeile își văd copiii, frații sau soții plecați la muncă în străinătate. Nu degeaba cele mai frumoase sărbători ale Oașului sunt în luna august sau de Crăciun: atunci se întorc acasă cei rătăcitori.
Soluțiile mele: Am ințiat opt inițiative legislative pe de când sunt deputat al Țării Oașului, alaturi de grupul parlamentar al PDL. Jumătate din acestea vizează copiii. Prima se referă la instituirea Zilei Naționale pentru Adopție: este vremea să nu ne mai ferim de realitățile cu care se confruntă copiii din centrele de plasament, ci să încurajăm și să promovăm adopțiile. Cea de-a doua vizează creșterea alocațiilor de stat oferite copiilor pentru a le adapta la realitatea economică. O altă inițiativă se referă la corectarea programului„Laptele și Cornul” prin introducerea unui program de diversificare a meniului în perspectiva ajungerii în 3-5 ani la o masă caldă pe zi. A patra propunere legislativă se referă la emiterea unor tichete de către Ministerul Educației Naționale pentru copiii de până la clasa a IV-a pentru plata serviciilor de tipul „școală după școală”. Nu intenționăm sa ne oprim aici.
Misiunea „Școlii Mamelor” în Țara Oașului.
Însă dincolo de instrumentele legislative la care putem apela, cel mai de preț ajutor rămâne tot omul. Cea mai importantă ștafetă când ai un copil este cea a experienței. Ai nevoie de un om pățit, un om trecut prin aceeași experiență cu tine. Fiindcă numai un astfel de om știe ce este în sufletul tău. România este astăzi cel mai puțin favorabil loc din UE în care poți fi mamă, conform unui rapot al Organizației Salvați Copiii. La rândul său, județul Satu Mare cunoaște și durerea mamelor și dorul copiilor. „Școala Mamelor” este inspirată de problemele și speranțele celor ce dau naștere vieţii, cel mai prețios lucru de pe pământ. „Școala Mamelor” a Andreei Marin reprezintă un proiect care răspunde nevoilor femeilor de a comunica, de a se înțelege pe ele însele, de a găsi soluții la problemele de zi cu zi care le apasă pe umeri. Cariera noastră, a femeilor, este în primul rând aceea de mamă.Cu mâinile noastre făurim viitorul acestei țări. Nu este puțin lucru.
Bucuria de a avea un copil stă în puterea de a răspunde la întrebări nerostite de cele mai multe ori de cel ce abia s-a născut. Aici nu contează doar câți bani ai, câte relații ai, ci înfruntarea mamei cu ea însăși, cu felul de a fi, de a face față înfruntărilor. Școala mamelor este și un semn de solidaritate românească cu mamele care nu au lumea la picioarele lor și care au nevoie de ajutor real.
Așadar, întreb toate mamele: cum vă este sufletul?
Detalii despre situația economică și politică a femeilor din România puteți găsi aici.
Ultima ora:
ObservatorAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?
PoliticMarcel Ciolacu, MESAJ pentru Recep Erdogan: România este solidară cu Turcia și poporul său în urma incendiului devastator de la hotelul Grand Kartal
EconomieAndrei Dudoiu: În cinci ani s-au făcut investiţii de 78 milioane euro în start-up-uri tech din Europa prin platforma noastră
ExternAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?
SocialRadu Puchiu: 𝗚𝗹𝘂𝗺𝗲𝘀𝗰 𝗱𝗲𝗰𝗶 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁
EvenimenteAlexandru Nazare: Together, we build bridges for a stronger, more united Europe!
EditorialClaudiu Butacu: Lecții care-ți schimbă viața
CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe