OraNoua.ro
Publicat în 8 august 2012, 18:50 / 195 elite & idei

Andreea Paul: Condiţiile economice din România se înrăutăţesc pe zi ce trece sub guvernarea USL

Andreea Paul: Condiţiile economice din România se înrăutăţesc pe zi ce trece sub guvernarea USL

Un semnal al pierderii încrederii în mersul economiei este dat de numărul din ce în ce mai mic de firme înfiinţate. De pildă, anul trecut, în lunile mai-iunie au fost înmatriculate 28.864 de firme la ONRC. În acest an numărul lor a scăzut cu circa 10.000, adică cu 35%, fiind de doar 18.736 de firme noi în lunile mai şi iunie 2012. Într-adevăr, numărul firmelor radiate s-a redus cu peste 300, de la 11.863 la 11.505, dar această evoluţie nu compensează nici pe departe scăderea cu 10.000 a numărului de firme noi înmatriculate.

Semnalele lansate de aceste cifre aparent şterse şi complicate sunt clare:

1. Antreprenorii români se dovedesc din ce în ce mai reticenţi în a-şi materializa ideile în mediul de afaceri românesc.

2. Soluţiile USL întârzie să apară, iar promisiunile făcute nu au fost nici ele respectate.

Dar să punem capăt promisiunilor lansate şi nerespectate de USL! Iată ce putem face pentru stimularea antreprenoriatului în contextul economic actual de maximă tensiune.

Antreprenorii au nevoie de un mediu de afaceri deschis, transparent şi atractiv, bazat pe competitivitate şi pe spirit creativ, care să le permită să facă faţă concurenţei atât pe piaţa internă unică, cât şi în exteriorul Uniunii Europene. Avem nevoie de măsuri care să continue eforturile anterioare de:

ˇ Diminuare a birocraţiei prin reducerea şi simplificarea procedurilor administrative, a timpului necesar şi corectitudinii acordării autorizaţiilor sau avizelor, dar şi prin electronizarea relaţiilor dintre administraţia de stat şi persoanele juridice şi fizice;

ˇ Reducere a numărului de contribuţii, taxe şi impozite prin comasare şi prin simplificarea fiscalităţii, a procedurilor de impunere fiscală şi de plăţi;

ˇ Finanţare a programelor guvernamentale de succes implementate de guvernul Boc în anul 2011 pentru stimularea antreprenoriatului, precum Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri, Programul Start-up şi Programul Mihail Kogălniceanu prin care statul asigura suportul necesar pentru finanţare;

ˇ Stimulare a sistemului bancar pentru a relua creditarea. Se impune, totodată, introducerea mediatorului de credite pentru a uşura accesul antreprenorilor la finanţare;

ˇ Consultanţă a IMM-urilor pentru corecta accesare a fondurilor europene. Între 2009-2011, cea mai dificilă perioadă din punct de vedere economic, au fost înfiinţate cu peste 30.000 mai multe firme decât numărul firmelor radiate: 365.232 întreprinderi înfiinţate, faţă de 334.403 firme care şi-au închis porţile.

Propaganda actualei puteri care neagă această realitate şi care informează greşit românii ar trebui să încheie un nou acord de convieţuire cu adevărul.

Articol de Andreea Paul

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe