OraNoua.ro
Publicat în 16 aprilie 2014, 13:20 / 147 elite & idei

Andreea Paul: PDL propune ca 25% din fondurile structurale și de coeziune să fie alocate direct regiunilor

Andreea Paul: PDL propune ca 25% din fondurile structurale și de coeziune să fie alocate direct regiunilor

Partidul Democrat Liberal (PDL) a depus în Parlament un proiect de lege prin care 25% din fondurile structurale și de coeziune care vor reveni României de la Uniunea Europeană, în perioada 2014-2020, să fie alocate direct regiunilor de dezvoltare, pentru ca acestea să-și definească propriile proiecte, a declarat joi, la Petroșani, prim-vicepreședintele PDL, Andreea Paul.

”PDL a lansat un proiect de lege în Parlamentul României, astfel ca din fondurile structurale și de coeziune, în valoare de 21,8 miliarde de euro, ce sunt alocate României în perioada 2014-2020, cel puțin un sfert, adică 5 miliarde de euro, să fie lăsate la latitudinea regiunilor pentru a-și defini propriile proiecte de dezvoltare și de finanțare. Aceste regiuni să aprobe proiectele și să decidă cum își alocă banii. Este mult mai sănătos decât printr-o distribuție centralizată sau prin disiparea banilor în proiecte foarte multe, foarte mici și fără impact major economic și social și regional’, a afirmat Andreea Paul.

Prim-vicepreședinții PDL Andreea Paul și Cătălin Predoiu au participat joi la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Valea Jiului, o parte dintre aceștia afirmând că este nevoie de un proiect de lege special pentru redresarea economică a zonei.

‘Este o idee, o propunere care trebuie coaptă pe toate fețele, dezbătută cu autoritățile locale și cu companiile energetice, și apoi tragem linie. O analiză tehnică va urma acestei idei lansate aici, în Hunedoara’, a arătat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, proiectul de lege propus de PDL referitor la alocarea fondurilor structurale și de coeziune ar putea avea impact în Valea Jiului. În opinia sa, în zonă este nevoie de un plan gândit împreună cu autoritățile locale și cu cele din județele învecinate.

‘Trebuie găsit un plan coerent, pragmatic, integrat, astfel cărbunele să fie extras cât mai prietenos cu mediul, pe o tehnologie mai puțin costisitoare din punct de vedere al prețului final al resursei materiei prime. După aceea, să garantăm că întregul lanț de valoare adăugată se dezvoltă tot în această regiune. Altfel, ajungem în situația paradoxală că scoatem cărbunele, dar nimeni nu are nevoie de el. Dar nici să asistăm la paradoxuri de genul celor de anul trecut, când termocentrala Mintia a importat cărbune din altă zonă și producătorii locali au rămas cu cărbunele, deoarece asta înseamnă șomaj’, a conchis parlamentarul PDL.

În opinia sa, construirea unui tarif al energiei electrice printr-un mixt energetic, în care să fie luate în calcul toate formele de producție, va duce la o scădere a prețului, atractivă pentru economie.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe