OraNoua.ro
Publicat în 27 ianuarie 2016, 18:17 / 205 elite & idei

Andreea Paul: Propun 8 soluții pentru piața RCA; una ar fi creșterea competiției

Andreea Paul: Propun 8 soluții pentru piața RCA; una ar fi creșterea competiției

Prim-vicepreședintele PNL Andreea Paul a propus, spre dezbatere publică, opt soluții privind piața RCA, prima soluție fiind creșterea competiției pe această piață prin două măsuri, respectiv înființarea Exim Asig, pe lângă Eximbank, pe piața asigurărilor de tip RCA, și relaxarea condițiilor și a barierelor administrative la intrarea asigurătorilor pe piața RCA.

„Propun spre dezbatere publică opt soluții privind piața RCA. Le-am transmis acum o săptămână în cadrul grupurilor de lucru ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la care am fost recent invitată să particip. Azi le fac publice, în cadrul audierii parlamentare din comisiile pentru buget reunite, în speranța că acestea vor fi îmbunătățite și completate de către participanții instituționali și experții pieței”, a menționat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, prima soluție este creșterea competiției pe piața RCA, „benefică pentru consumator prin presiunea pusă pe prețuri”.
„Cum? Prin două măsuri: înființarea Exim Asig, pe lângă Eximbank, pe piața asigurărilor de tip RCA. Să nu fiți uimiți că încep cu această propunere! Toate țările responsabile care își protejează cetățenii au câte o firmă de asigurări cu acționar majoritar de stat. Vă dau două exemple: Austria și Polonia. VIG are acționar Primăria din Viena, iar PZU — statul polonez. Atunci când prețurile asigurărilor cresc prea mult, firma de stat intervine și oferă prețuri mai mici, iar ceilalți jucători sunt nevoiți să reducă prețurile dacă vor să rămână în piață”, a adăugat prim-vicepreședintele PNL.

Potrivit acesteia, pentru creșterea competiției pe piața RCA este nevoie și de o relaxarea condițiilor și a barierelor administrative la intrarea pe această piață, în scopul atragerii mai multor asiguratori pe acest segment.

„Mă gândesc inclusiv la asigurători din afara României, care ar putea desfășura activitate în baza libertății de a presta servicii pe întreg teritoriul UE, însoțită de o analiză a impactului asupra protecției consumatorului”, a spus Andreea Paul.

A doua soluție menționată de aceasta a fost „aplicarea principiului proporționalității dintre valoarea daunalității și creșterea de primă RCA.
„Dacă daunalitatea a crescut în ultimul an cu 50%, atunci polița RCA să crească proporțional, cu 50% și nu cu 400%, așa cum se întâmplă în prezent”, a adăugat aceasta.

A treia soluție menționată a fost „simplificarea procedurilor de transfer a clasei de bonus în cazul achiziționării unui vehicul nou”.

„În prezent, clasa de bonus se pierde de către asigurat în momentul în care își achiziționează un nou autovehicul și o ia de la început de la clasa B0, ceea ce nu cred că este deloc în regulă. Mai degrabă, e o formă de supraprofit nejustificat în asigurări”, a explicat prim-vicepreședintele PNL.

A patra soluție o reprezintă flexibilizarea modului de achiziționare a polițelor RCA prin „posibilitatea încheierii RCA și pentru perioade mai mici (1-3 luni) sau prin plata în rate lunare, respectiv trimestriale a asigurării RCA, mai ales pentru protejarea celor cu venituri mici”.

„Totodată, cred că este necesară acordarea posibilității suspendării poliței RCA pe perioada în care vehiculul nu este utilizat, de exemplu prin scoaterea din circulație cu caracter temporar a autovehiculului. Astfel, durata de asigurare va fi stabilită în funcție de nevoia asiguratului și nu în funcție de voința asiguratorului, așa cum se întâmplă în prezent”, a mai spus Andreea Paul.

A cincea soluție prezentată de prim-vicepreședintele PNL este creșterea gradului de cuprindere în asigurare prin creșterea disciplinei prin implicarea mai activă a poliței.

„Acest lucru implică sancționarea pe scară largă în trafic a șoferilor care conduc mașini fără RCA. În egală măsură, cer Guvernului să dispună CNADNR furnizarea de informații privind mașinile aflate în trafic. Astfel, va crește gradul de cuprindere  a parcului auto național, care, în prezent, este sub limitele admise de UE. Acest grad scăzut de cuprindere este un argument solid folosit deja de asiguratori pentru creșterea prețului RCA, pe bună dreptate, și asta pentru că nu este îndeplinit principiul contributivității”, a spus Andreea Paul.

Soluția a șasea este reprezentată de emiterea polițelor RCA în funcție de istoricul șoferului, prin „individualizarea cu acuratețe mai mare a riscurilor”. „Cum? Poliția, respectiv Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), ar trebui să acorde acces la informații privind istoricul și comportamentul în trafic al șoferilor. Prin această măsură crește responsabilitatea șoferului în trafic. Cei cu accidente și abateri grave ar trebui să plătească o poliță RCA mai mare, pentru că au un profil de risc accentuat, iar șoferii responsabili, cu istoric curat, să plătească mai puțin decât în prezent valoarea RCA”, a spus aceasta.

Creșterea calității serviciilor și responsabilizarea clientului în alegerea asiguratorului RCA prin modificarea întregului sistem de despăgubire RCA reprezintă a șaptea soluție.

„Asta înseamnă introducerea decontării directe, adică posibilitatea ca o daună să fie plătită de către asiguratorul părții păgubite, urmând ca societatea respectivă să își recupereze contravaloarea despăgubirii de la asiguratorul părții vinovate. Prin această măsură responsabilizăm șoferul atunci când își alege asiguratorul RCA, știind că acesta îl va despăgubi în caz de dăuna. Așadar, asiguratorii nu vor mai fi aleși pe criteriul ‘cel mai mic preț’, ci în funcție de seriozitatea asiguratorului”, a adăugat Andreea Paul.

Ultima soluție propusă se referă la diminuarea cheltuielilor de intermediere a polițelor RCA prin separarea brokerilor de asiguratori.
„Astfel, comisionul brokerilor să fie încasat separat de la clienți. Suma plătită de clienți ar avea două componente: prima RCA plătită către asigurator, plus comision de intermediere încasat separat de către brokeri. Aproximativ 65% din polițele de asigurări sunt vândute de către brokeri. Restul de 35% nu cred că ar trebui să suporte costul unui comision de intermediere care nu există în realitate”, a subliniat prim-vicepreședintele PNL.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe