Adriana
Publicat în 5 martie 2013, 23:42 / 317 elite & idei

Andreea Paul: Raspunsurile mele la intrebarile zilei despre PDL

Andreea Paul: Raspunsurile mele la intrebarile zilei despre PDL
+ Observator

Ati luat o hotarare in legatura cu motiunea pe care o veti sustine laalegerile din PDL? Care au fost criteriile in functie de care ati luat/veti lua aceasta decizie ?

„Jocurile” sunt încă deschise. PDL este un partid vital care mai poate produce „moțiuni” și alte propuneri pentru conducerea sa. Mai sunt săptămâni la mijloc până la o decizie adevărată. Intriga și speculațiile nu sunt domeniul meu de expertiză. Eu voi vota pentru președintele care este în stare să-și depășească propriul egoism în folosul unei Dreapte unite și puternice.
Sunteti unul dintre noii membri ai PDL. De ce ati ales acest partid si nu altul, cum l-ati gasit si cum este el in prezent?
Un detaliu care vă schimbă viziunea: sunt membru PDL din 2008. O socoteală simplă arată că sunt 5 ani de la opțiunea mea și până acum. 5 ani în care au migrat politicieni în toate părțile spectrului politic, au apărut partide și s-au închis televiziuni. 5 ani, din partea mea, de constanță politică, timp în care nu m-a interesat doar să dau o replică pentru notorietatea de moment. Am ales partidul care a făcut cele mai puține gafe în mandatul său la Putere (sunteți liber să numărați câte au fost în mandatul Ponta 1 și Ponta 2), partidul care chiar a realizat reforme și a ținut România pe linia de plutire cu prețul propriului său sacrificiu. Sunt cred destule motive. Dacă nu sunt, sunt esențiale. N-are sens să rămânem în zona discuțiilor privind de ce-am pierdut alegerile. Le-am analizat in detaliu. Acum reconstruim. Este momentul unei echipe unite cu proiecte proprii și viziune europeană. Priviți USL-ul. A venit imatur și nepregătit la Guvernare. Trăim într-o caricatură de guvernare, atât de prost desenată, încât nu stârnește râsul sănătos, ci îngrijorarea fără margini. Haos și nepricepere. Se vede că am ales bine acum cinci ani.
Ati enumerat pe blog sapte puncte pentru revitalizarea PDL. Unde credetica este cea mai mare problema, la baza sau la varful partidului?
Astăzi, PDL este un partid de lideri adevărați care are misiunea simplă de a trece peste propriile orgolii și ambiții, de a ieși din capcanele „partid de Opoziție, fără acces la Ciolan”, „partidul lui Băsescu”. Problemele acestea se simt de sus până jos, iar dacă am fi uniți n-ar conta. Când nu ești la Putere, partidul scârțâie din toate încheieturile. Nu este normal, dar experiența a arătat că altfel nu se poate. Este momentul să construim un partid așezat pe alte principii decât charismă, tupeu, joc imprevizibil la teve. Este nevoie de un partid „de cuvânt”. Realism, anvergură europeană, proiecte realizabile, implicare socială.
Ati fost consilierul economic al fostului premier PDL. Credeti ca Emil Boc mai poate reveni in sondaje si in fruntea PDL? Cum? Dar Traian Basescu?
Emil Boc este cel mai valoros si confirmat activ politic al PDL. Cum să-ți negi istoria, oamenii importanți ai partidului? Sunt oamenii care au reformat România. Sondajele? Consemnează, nu obligă însă, nu pot da spirit constructiv. Este momentul unității. Dreapta trebuie să redevină o forță.
De la Traian Basescu ai mereu de invatat politica.
Spuneti ca sustineti “un proiect de unificare a dreptei”, dar si “creareaunui curent de opinie favorabil politicilor publice de dreapta”. Cum sepoate face asta si ce se mai intelege prin “dreapta” in Romania, undeoamenii voteaza in mare masura dupa alte criterii, cum ar fi “cate galetiprimesc de la X” sau “anti-Y”?
Am candidat în Țara Oașului. A fost o luptă pe viață și pe moarte. Am reușit să răstorn pronosticul nefavorabil inițial. Adversarul a schimbat cu câteva săptămâni înainte de cursa electorală candidatul. Presa mi-a fost ostilă, fiind a USL-ului în majoritate și cu un discurs pus pe denigrare și nimicire chiar fizică a adversarului (familia mea a fost alergată la propriu cu mașina unui organ de presă local al PSD). Și cu toate astea, faptul că am mers din casă-n casă, în tot colegiul, și am vorbit european românului a contat. Oșanul a văzut că nu mi-e frică de nimeni, atâta timp cât știu ce vreau și sunt stăpână pe știința mea de a face bine. Am câștigat locul în Parlament nu cu găleți, nu cu promisiuni deșarte. Am spus că voi rezolva trei lucruri pentru Oaș și acele trei lucruri sunt pe ordinea mea de zi, deja lucrez la acestea. Nimic mai mult. Trei lucruri ce pot face viața mai bună în Oaș. Așa trebuie lucrat. Este posibil un Oaș european cu un discurs european? Da. Restul ține de candidat sau de ales. Acum ridic stacheta si spun ca este posibila o Romanie europeana. Pentru asta ne angajam, ne unim si ne dedicam Romaniei drepte.
Ce intelegeti prin “un proiect romanesc pentru Europa”?
Să nu mai fim codașii europeni. Să fim noi înșine cu justitie, infrastructură, sănătate și învățământ la nivel european.
Care credeti ca sunt cele mai grave probleme cu care se confruntaromanii?
Nu se văd pe ei înșiși. N-au moderație constructivă. Mori de râs sau mori de nervi.
Cum credeti ca ar trebui sa fie relatia PDL cu USL si cu PP-DD? Dar cu UDMR?
Spre binele țării. Politica astăzi este făcută pentru binele câtorva. Ne vom sufoca. Puterii nu-i pasă de român. Românului nu-i pasă de guvernanți.
In opinia dumneavoastra, cine ar fi cel mai potrivit candidat lapresedintie al PDL?
Unificatorul se numește. Și este în PDL. Născut din moțiuni sau erou al faptelor sale. Există. Îl va acredita votul tuturor membrilor PDL.
articol publicat pe andreeavass.ro

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

PoliticCătălin Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen

EconomieSebastian Burduja: România se modernizează în sectorul energetic şi investiţiile în energie verde trebuie dublate de cele în capacităţi de stocare

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteClaudia Nicolae: DISB 2024 / Tehnologia nu este un lucru rău; alfabetizarea media, esenţială pentru a avea cetăţeni informaţi corect (experţi)

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe