OraNoua.ro
Publicat în 30 aprilie 2014, 08:07 / 399 elite & idei

Andreea Paul: România este pe locul doi la cele mai mari creșteri ale taxelor la benzină și motorină

Andreea Paul: România este pe locul doi la cele mai mari creșteri ale taxelor la benzină și motorină

Andreea PAUL

Prețul la combustibili a crescut pe seama majorării taxelor care intră în calculul prețului final.

România avea cel mai mic preț la benzină la instaurarea Guvernului Ponta. În numai 2 ani de guvernare, am urcat pe locul 10. Creșterea prețului la motorină a fost și mai accentuată: dacă acum 2 ani aveam al treilea cel mai mic preț la motorină, astăzi ne aflăm pe locul 19 în UE-27 și suntem depășiți de state precum Polonia, Franța, Austria, Spania, Germania.

În acest context, România se clasează pe locul doi cu cea mai mare creștere a valorii taxelor care intră în calculul prețului final la benzină și la motorină. Ne depășește numai Cipru.

În România, taxele care intră în calculul prețului final la benzină au crescut cu mai mult de 20% de la instaurarea Guvernului Ponta. În schimb, la nivel european, taxele au scăzut, în medie, cu peste 1,5% pentru că majoritatea țărilor din UE au scăzut valoarea taxelor la benzină. Ce înseamnă aceasta pentru fiecare român? Că taxele din prețul benzinei au crescut cu aproape 122 de euro la mia de litri. Cehii însă s-au bucurat de o reducere cu 9,7% a taxelor care intră în calculul prețului final al benzinei, ungurii de diminuarea cu 9,5% a acestora, iar polonezii — de o scădere cu 3,7% (Tabel 1).

La venirea la guvernare a USL, România era pe locul 3 în UE-27 cu cele mai mici taxe care intră în calculul prețului final al benzinei, după Cipru și Bulgaria. Astăzi ne aflăm pe locul 12. Avem taxe mai mari decât Ungaria, Austria sau Polonia. Vecinii din sud, bulgarii, nu doar că au reușit să se mențină pe primul loc, continuând să aibă cele mai mici taxe, dar și-au și consolidat poziția, reușind să reducă valoarea taxelor. Asta da competitivitate!

La motorină, taxele care intră în calculul prețului final la motorină au crescut cu aproape 23,5% din aprilie 2012 până în prezent. ?i în acest caz, taxele la nivel european s-au redus cu aproape 0,4%. Practic, pentru români, taxele au crescut cu aproape 132 de euro la mia de litri. În țările din regiune, taxele care intră în calculul prețului final al motorinei au scăzut cu 8,6% în Cehia, cu 8,3% în Ungaria și cu 2,8% în Polonia (Tabel 2).

La valoarea taxelor pentru motorină, situația este mult mai dură. În momentul în care PDL-ul a plecat de la guvernare a lăsat România cu a cincea cea mai mică valoare a taxei care intră în calculul prețului final la motorină. Cei 2 ani de guvernare iresponsabilă socialistă au reușit să aducă România pe un loc rușinos: suntem pe locul 8 la cele mai mari taxe pe motorină din 27 de state membre ale UE, după țări precum Austria, Belgia, Franța, Polonia, Spania.

Creșterea taxelor la combustibili influențează toate industriile și se resimte în prețurile finale ale oricărui bun. România nu are cum să devină competitivă pe plan european atâta vreme cât omoară industria cu creșteri de taxe.

 

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe