Andreea Paul – Rusanu: 14.000 euro pe luna, omologul sau polonez Jakubiak: 3.700 euro pe luna pe o piata financiara de 17 ori mai mare

de Andeea Paul
Succes polonez: cu mai puțini membri executivi și cu salarii mai mici KNF Polonia supraveghează o piață financiară de 17 ori mai mare decât cea supravegheată de ASF România.
Nu exista o strategie pentru dezvoltarea pietelor financiare, iar presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara inca nu si-a prezentat proiectul managerial, desi este de cateva luni instalat. O comparație simplă între Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) și cea poloneză (KNF) arată că Autoritatea din Polonia are mai puțini membri executivi și mai prost plătiți. Cu toate acestea KNF supraveghează în Polonia un sistem financiar cu active de 17 ori mai mari decât ASF în România. În România, la ASF sunt și mulți și ineficienți. Incompetentele sunt bine platite la noi.
3 vs. 5 membri executivi. Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) a fost înfiinţată prin comasarea comisiilor de monitorizare a pieţei de capital, a asigurărilor şi pensiilor private și are o conducere formată din 11 membrii, din care 5 executivi și 6 ne-executivi. Deși cu o piață financiară mult mai dezvoltată si cu atributii mai multe, Autoritatea din Polonia are numai 3 membri executivi. Dacă Polonia se descurcă cu un președinte și doi vicepreședinți, în România este nevoie de un președinte, un prim-vicepreședinte și 3 vicepreședinți.
Salariul membrilor executivi în Romania de trei ori mai mare decât în Polonia. În Polonia, Andrzej Jakubiak, preşedintele KNF, are un salariu de 3.700 de euro/lună, spre deosebire de președintele ASF, Dan Radu Rușanu, care are un salariu de aproximativ 14.000 euro/lună..
Vorbe vs. fapte. Atât preşedintele ASF, Dan-Radu Ruşanu, cât şi vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital, Mircea Ursache, au declarat că Autoritatea va reduce cu 15% personalul rezultat din comasare. De la vorbe la fapte este însă drum lung. La comasare numărul de angajați era de 560. Acum sunt 627 de angajati, dar organigrama personalului e construita pentru mai bine de 800 de angajati.
Politizare vs. profesionalism. Cei 627 de angajați ai ASF nu sunt prea mulți, în aparență, dacă îi comparăm cu cei 909 angajați ai autorităţii de supraveghere din Polonia (KNF). În realitate, diferența între cele două autorități este semnificativă, din cel puțin trei puncte de vedere.
- În primul rând, ASF supraveghează în Romania doar piaţa de capital, asigurările şi pensiile private. Banca Națională a României a păstrat atribuțiile de supraveghere a sistemului bancar, cu un departament bine populat. KNF este responsabilă de supravegherea întregului sistem financiar, inclusiv bănci, bursă, pensii private, asigurări sau fonduri de investiţii.
- În al doilea rând, KNF supravegheaza în Polonia un sistem financiar cu active de peste 500 miliarde de euro în anul 2012. În schimb, ASF supravegheaza active de sub 29 miliarde de euro în 2012, adică de peste 17 ori mai mici.
- În al treilea rând, politizarea numirilor si a angajaților ASF echivalează cu ineficiența și cu lipsa de încredere a pieței. Prea putinele exceptii, de pilda cazul domnului Daianu, nu vor face fata avalansei de incompetente.
Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilor
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe