Andreea Paul: Să investim mai mult în puterea minții românilor prin educație și inovare, nu doar în forța de muncă și de apărare
Locul României în lume la patru indicatori ce țin de calitatea vieții noastre, în anul 2020. Trăim în pace, cheltuim mult pentru militarizare raportat la puterea noastră economică, dar inovăm prea puțin și nu am întărit suficient democrația românească.
Iată și liderii globali de la care avem ce învăța cum să ne facem treaba mai bine:
• Indicele păcii
– Ro: locul 22 din 163 de state analizate de VisionofHumanity.
– Lideri globali: Islanda, Noua Zeelandă și Portugalia
• Indicele puterii militare:
– Ro: locul 39 din 134 de state analizate de GFP.
– Lideri globali: SUA, Rusia și China.
• Indicele inovării
– Ro: locul 50 din 129 de state analizate de EIU.
– Lideri globali: Elveția, Suedia și SUA
• Indicele democrației
– Ro: 63 din 167 de state analizate de EIU.
– Lideri globali: Norvegia, Islanda și Suedia
Ceea ce am ales să vă arăt în imaginea alăturată este semicercul european estic cu alocări bugetare pentru cheltuieli militare de peste 2% din PIB în ultimul an, inclusiv în România (unde cheltuim pentru apărare de 5 ori mai mult decât pentru cercetare-dezvoltare-inovare), dar cu democrații defectuoase (cu o cultură politică semi-slabă, implicare politică insuficientă, calitate medie a serviciilor publice și a strategiilor guvernamentale).
Ce cred că avem de făcut:
1. Să continuăm să ne respectăm parteneriatele strategice internaționale.
2. Să începem să ne respectăm parteneriatele strategice cu cetățenii proprii, să ne dezvoltăm cultura politică și să investim în forța minții românilor prin educație și cercetare-dezvoltare-inovare (nu doar în forța noastră de muncă și de apărare).
Iar pentru asta avem nevoie de un activism civic fără precedent în istoria României! Nu ține de alții! Ține de fiecare dintre noi!
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe