OraNoua.ro
Publicat în 12 august 2015, 17:17 / 702 elite & idei

Andreea Paul: Sansa pe care nu o poate rata Romania

Andreea Paul: Sansa pe care nu o poate rata Romania

de Andreea Paul

Trei sferturi din exporturile Romaniei sunt orientate spre UE si un sfert spre tarile din afara UE. Asadar, exporturile romanesti extra-comunitare reprezinta 10% din PIB si ne situeaza abia pe locul 20 intre statele UE.

Cu aceasta redusa deschidere a pietei romanesti spre tarile terte ne ramane sa concuram in mediul european si ratam oportunitati fenomenale pentru intreprinderile romanesti sau pentru crearea de noi locuri de munca.

Vietnam este o piata cu 90 de milioane de consumatori, de peste 4 ori mai mare decat Romania, cu care UE a agreat un acord de liber schimb in data de 4 august 2015.

Dupa aprobarea Consiliului si a Parlamentului European, acest acord va intra in vigoare. Cum se pregateste Romania pentru aceste noi oportunitati comerciale in anii urmatori? Nicicum. Nimeni nu discuta in Romania. Stirea am aflat-o din presa straina.

Guvernul Romaniei neglijeaza din superficialitate, din lipsa de viziune sau, mai grav, dintr-un dezinteres total fata de exportatorii romani, oportunitatile pe care UE le dezvolta acum cu Vietnam.

Aceeasi situatie o regasim si in cazul negocierilor tratatului transatlantic UE-SUA, despre care totusiam discutat pentru prima data in Parlamentul Romaniei, la dezbaterile reprezentantei CE in Romania si foarte rar in dezbaterile publice.

Toate programele de guvernare isi propun promovarea comertului exterior si diversificarea pietelor de export, dar faptele lipsesc. Rateurile sunt grave.

Romania este absenta in caruselul negocierilor globale ale intereselor economice proprii. Institutiile de promovare a comertului exterior sunt inadecvate, iar evenimentele internationale ostentativ ratate. Reteaua consilierilor economici este ineficienta si politizata.

Pe portalul de comert exterior al Romaniei nu se gasesc aceste informatii cheie, iar despre piata vietnameza informatiile sunt vechi, neactualizate din anul 2011.

Vietnamul este o piata foarte dinamica, cu unul dintre cele mai ridicate ritmuri anuale de crestere a PIB din lume, de circa 7% in ultimii 10 ani. Interesul UE in zona se justifica si din ratiuni geostrategice.

In urma negocierilor de 2 ani si jumatate intre comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, si ministrul de Industrie si Comert al Vietnamului, Vu Huy Hoang, au fost agreateprincipalele puncte in acordul UE-Vietnam:

 1. Reducerea a 99% din taxele vamale dintre Europa si Vietnam pe parcursul urmatorului deceniu
 2. Reducerea barierelor netarifare pentru exporturile europene
 3. Protejarea indicatorilor geografici europeni
 4. Permiterea companiilor europene sa liciteze pentru contracte publice cu
 5. – ministerele vietnameze (incluzand infrastructura, precum drumuri si porturi)
 6. – companii detinute de stat, precum principalul distribuitor de energie si operaturul cailor ferate
 7. – 34 de spitale publice
 8. – cele mai mare orase: Hanoi si Ho Chi Min City
 9. Crearea de conditii concurentiale echitabile pentru companiile europene si pentru produsele inovative
 10. Deschiderea pietei vietnameze pentru operatorii europeni de servicii: mediu, postale, curierate, bancar, asigurari, transporturi maritime
 11. Promovarea si protejarea investitiilor in sectorul de manufactura in Vietnam
 12. Promovarea standardelor de protectie sociala si de mediu, a democratiei si a drepturilor omului.

Detalii aici.

Oportunitati si provocari noi

Principalele articole de export ale Vietnamului in UE sunt: telefoanele, produsele electronice, incaltamintea, textilele si imbracamintea, cafea, orez, fructe de mare si mobila.

Principalele articole de export ale UE in Vietnam sunt: produsele high-tech, masinarii si echipamente electrice, avioane, vehicule si produse farmaceutice.

UE este unul dintre cei mai mari investitori straini in Vietnam. Capitalul romanesc este insa absent. Romania era abia pe locul 60 in topul furnizorilor pe piata Vietnamului in anul 2011 pentru care am gasit date oficiale disponibile.

Principalii lobby-isti pentru semnarea acordului UE-Vietnam au fost companiile de imbracaminte, incaltaminte si articole sportive, pentru a reduce considerabil tarifele bunurilor produse in fabricile lor din Vietnam. Competitia pe piata europeana se va inaspri, asadar, pentru producatorii romani de profil.

 

Locul Romaniei in randul statelor membre UE din perspectiva gradului de deschidere a economiei la export si la exportul cu tarile terte ale UE

Andreea Paul este lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE Bucuresti), deputat de Satu Mare si prim-vicepresedinte al PNL.

ziare.com

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe