OraNoua.ro
Publicat în 28 august 2013, 19:58 / 151 elite & idei

Andreea Paul: şomajul creşte, cheltuielile cu investiţiile şi sumele primite de la UE au scăzut în primele şapte luni ale acestui an

Andreea Paul: şomajul creşte, cheltuielile cu investiţiile şi sumele primite de la UE au scăzut în primele şapte luni ale acestui an

Execuţia bugetară după primele şapte luni ale acestui an continuă să ne semnaleze o mare problemă: cheltuielile cu investiţiile au scăzut cu 14,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Este cunoscut faptul că un buget care pune accent pe investiţii în detrimentul cheltuielilor cu personalul duce la creştere economică sustenabilă pe termen lung. Ori, din datele prezentate de MFP, cheltuielile de personal cresc cu 16,4%, iar cheltuielile de investiţii scad cu 14,4%, adică se întâmplă exact invers.

O altă problemă o reprezintă sumele primite de la UE care au scăzut cu 0,6%, în condiţiile în care USL anunţase că se bazează pe o creştere considerabilă a acestor venituri bugetare în anul 2013 pentru a putea face faţă cheltuielilor şi a putea menţine sub control deficitul bugetar.

Adevărul este ca şomajul a crescut mult. Nici nu avea cum altfel cu investiţiile blocate, cu sumele primite de la UE în cădere, cu afacerile private creatoare de locuri de muncă sufocate cu cele 28 de taxe şi impozite noi sau majorate.

Ultimele date oficiale disponibile la jumătatea anului, din comparaţia relevantă, corectă, adică lună a anului curent raportată la aceeaşi lună a anului anterior, ca să eliminăm factorul sezonier, relevă că şomajul a crescut:

Cu 37.889 persoane în luna iulie 2013, comparativ cu luna iulie 2012 şi se ridică la 466.932 persoane, conform numărului şomerilor înregistraţi în BFM – ANOFM;

Cu 26.000 persoane în luna iunie 2013 comparativ cu luna iunie 2012 şi se ridică la 736.000 persoane, conform numărului şomerilor raportaţi la BIM – INS – EUROSTAT.

Astfel, rata şomajului înregistrată la jumătatea anului a fost de 7,6%, nivel record şi egal cu vârful de şomaj din criza economică, cu tendinţe clare de creştere.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe