Adriana
Publicat în 26 martie 2012, 23:10 / 248 elite & idei

Andreea Paul: Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 31,3% în primele două luni din acest an

Andreea Paul: Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 31,3% în primele două luni din acest an

Execuţia bugetară în primele două luni din acest an s-a încheiat cu un deficit de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,44 % din PIB.

1.  Veniturile bugetare, în sumă de 29,3 miliarde lei, au fost cu 6,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, atingând nivelul de 4,8% din PIB.

  • Veniturile fiscale au crescut cu 12,7% faţă de anul precedent, datorită creşterilor semnificative a încasărilor din impozit pe venit (+25,8), accize (+9,9%) și T.V.A. (+9,4%).
  • Contribuţiile de asigurări sociale au fost în sumă de 8,6 miliarde lei, în creştere cu 10,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 31,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • Încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 6,7% față de anul trecut, la 1,6 miliarde lei, din cauza capriciilor vremii.

2.  Cheltuielile bugetare s-au ridicat la 32 miliarde lei, în creștere cu 7,3% faţă de anul precedent, dar s-au menţinut la acelaşi nivel ca procent în PIB (5,2%).

  • Creşterea s-a datorat în principal cheltuielilor aferente proiectelor finanţate din fonduri UE (+38%) şi dobânzilor (+24,8%).
  • Cheltuielile pentru investiţii au fost de 4,5 miliarde lei, de 1,6 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 10,2%, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente.
  • Cheltuielile de personal au crescut cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ridicându-se la 6,4 miliarde lei.

Articol integral publicat pe www.andreeavass.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe