Adriana
Publicat în 26 martie 2012, 23:10 / 572 elite & idei

Andreea Paul: Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 31,3% în primele două luni din acest an

Andreea Paul: Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 31,3% în primele două luni din acest an

Execuţia bugetară în primele două luni din acest an s-a încheiat cu un deficit de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,44 % din PIB.

1.  Veniturile bugetare, în sumă de 29,3 miliarde lei, au fost cu 6,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, atingând nivelul de 4,8% din PIB.

  • Veniturile fiscale au crescut cu 12,7% faţă de anul precedent, datorită creşterilor semnificative a încasărilor din impozit pe venit (+25,8), accize (+9,9%) și T.V.A. (+9,4%).
  • Contribuţiile de asigurări sociale au fost în sumă de 8,6 miliarde lei, în creştere cu 10,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 31,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • Încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 6,7% față de anul trecut, la 1,6 miliarde lei, din cauza capriciilor vremii.

2.  Cheltuielile bugetare s-au ridicat la 32 miliarde lei, în creștere cu 7,3% faţă de anul precedent, dar s-au menţinut la acelaşi nivel ca procent în PIB (5,2%).

  • Creşterea s-a datorat în principal cheltuielilor aferente proiectelor finanţate din fonduri UE (+38%) şi dobânzilor (+24,8%).
  • Cheltuielile pentru investiţii au fost de 4,5 miliarde lei, de 1,6 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 10,2%, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente.
  • Cheltuielile de personal au crescut cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ridicându-se la 6,4 miliarde lei.

Articol integral publicat pe www.andreeavass.ro

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe