Matei Bogdan
Publicat în 19 martie 2019, 19:46 / 299 elite & idei

Andreea Paul: Suntem în „topul ruşinii mondiale” la capacitatea de a păstra oamenii talentaţi în ţară

Andreea Paul: Suntem în „topul ruşinii mondiale” la capacitatea de a păstra oamenii talentaţi în ţară

România se află în „topul ruşinii mondiale” la capacitatea de a ţine resursa talentată în ţară şi de a atrage noi resurse umane talentate, a declarat luni seară preşedintele Iniţiativei pentru Competitivitate (INACO), Andreea Paul, la lansarea cărţii „100 de ani de comerţ exterior românesc”.

În acest context, aceasta a prezentat câteva concluzii ale unui raport INACO despre starea competitivităţii economiei româneşti.

„Vrem ca şi noi în acest raport al competitivităţii economiei româneşti să tragem câteva semnale de alarmă. Suntem în topul ruşinii mondiale la câţiva indicatori-cheie care ţin de conectarea firmelor şi a familiilor la curentul electric, nu mai vorbesc despre drumurile care ne umflă ficaţii fiecăruia în fiecare secundă şi la timpii morţi din trafic, dar unul dintre indicatorii la care noi suntem în topul ruşinii mondiale ţine de achiziţia de noi tehnologii de către Guverne, ţine de capacitatea de a ne ţine resursa talentată aici acasă şi de a atrage resurse umane talentate, noi”, a afirmat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, „competitivitatea nu mai este un lux, este un reper esenţial pentru dezvoltarea calităţii vieţii, şi progresul social este esenţial pentru competitivitatea economică a unei naţiuni, şi asta o spune un om de dreapta”.

Ea a subliniat faptul că în prezent în România se munceşte puţin comparativ cu alte state europene.

„Am demontat mitul că noi muncim mult şi prost. Am ajuns să muncim foarte puţin, suntem antepenultimul stat european ca ore de muncă în medie lucrate pe săptămână, şi da, cu o productivitate foarte redusă, suntem pe penultimul loc în Europa”, a susţinut Andreea Paul.

Preşedintele INACO a avertizat că România este în pericol de a nu mai putea recupera decalajele de competitivitate.

„Trebuie să înţelegem provocările prezentului şi ale viitorului. Această carte e fantastică pentru că ne arată viteza schimbărilor în comerţul exterior al României în ultima sută de ani şi ne transmite azi mesajul: ‘aveţi grijă, următoarea sută de ani nu va mai arăta la fel!’. Viteza cu care revoluţia digitală 4.0 imprimă modificări tehnologice de structură, de diversificare a pieţelor de export, în următoarea sută de ani, ne dă mesajul că, dacă ne vom baza pe inerţiile trecutului şi nu vom rezolva, în continuare, factorii esenţiali de competitivitate, care ţin de infrastructura de bază, de sănătate, de educaţie, de asimilările inovaţiei tehnologice, aceste decalaje nu vor mai putea fi recuperate în viitor, şi rămânem pe termen foarte lung slab competitivi”, a susţinut Andreea Paul.

Aceasta s-a referit şi la mitul existenţei unor producători puternici de software românesc.

„Această carte a demontat multe mituri. Cel care ne-a fost foarte drag a fost la capitolul de industrie software, cum că noi am fi mari producători şi exportatori de soft românesc; în realitate el este dominat de capitalul străin”, a afirmat preşedintele INACO.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe