OraNoua.ro
Publicat în 28 octombrie 2015, 18:01 / 252 elite & idei

Andreea Paul: UE ne-a mai arătat o dată astăzi cât de ineficienți și lipsiți de competitivitate suntem

Andreea Paul: UE ne-a mai arătat o dată astăzi cât de ineficienți și lipsiți de competitivitate suntem

de Andreea Paul

Ne aflăm pe penultimul loc în UE la eficiența utilizării resurselor proprii, înainte de Bulgaria. România este unul dintre cele 5 state europene în care productivitatea resurselor a scăzut în ultimul deceniu, alături de Estonia, Lituania, Malta si Suedia. Cu alte cuvinte, consumăm mult mai mult decât producem.

UE ne-a mai arătat o dată astăzi cât de ineficienți și lipsiți de competitivitate suntem, în comunicatul oficial al Eurostat: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7051895/8-27102015-AP-EN.pdf/bfe65bed-cd92-47f3-a316-7d59c7b2e504. Concret:

  • Consumul de resurse interne a crescut în România cu peste 60%, din 2002 până în prezent, spre deosebire de media europeană care a scăzut cu peste 10% în aceeași perioadă.
  • PIB-ul generat de un kg de materie primă consumată în România este de 0,32€/kg, în timp ce la nivel european este de 1,95€/kg în anul 2014.
  • Practic, 6 kg de materie primă românească produce economic cât un kg de resurse naturale la nivel european.

Concluzia este că bogăția nu stă în cantitatea de resurse consumate, ci în maniera de gestionare a acestora. Așadar, creștem economic risipind prea multe resurse. O soluție pentru România o reprezintă înființarea Consiliului Național de Competitivitate – proiect de lege depus deja în Parlamentul României -, care să analizeze impactul deciziilor publice asupra competitivității și care să genereze propuneri pragmatice pentru creșterea eficienței în managementul resurselor naturale.

 

Andreea Paul,

Prim-Vicepreședinte PNL

 

Ultima ora:

ObservatorSebastian Burduja: De ce România are nevoie de PNL. 5 direcții pentru viitor

PoliticAnca Dragu: „Lucrurile se desfăşoară civilizat la USR PLUS”

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteDoina Banciu: Carte despre documentul cheie al limbii române, lansată la BCU Carol I

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialBarbu Mateescu: Puneți-vă centurile, pilotează PNLClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe