Andreea Paul: Viziunea economică a PDL pentru anul 2020. Soluțiile pentru mediul de afaceri din România

România este într-o criză de locuri de muncă. Nimeni nu are grijă de angajatori. Dacă angajatorului îi merge bine, îi merge bine și angajatului. Un mediu de afaceri ca cel de până acum nu mai este o opțiune viabilă pentru România. Nu există țări bogate sau țări sărace prin natura lor. Există doar țări bine administrate și țări administrate prost.
Viziunea economică a PDL pentru anul 2020 este clară: creșterea libertății economice.Vom acționa pentru ca România să devină cea mai transparentă și cea mai liberă economie europeană până în anul 2020.
Economia de piață înseamnă libertate. Economia de piață înseamnă să auzim și să ținem cont de glasul oamenilor de afaceri. Un mediu de afaceri liber, de succes, este acela care transformă IMM-urile performante de azi în firmele de succes de mâine.
PDL, singurul partid de centru-dreapta din România, mizează pe retragerea statului din economie pentru a lăsa mediul de afaceri să respire.
Fără o viziune ambițioasă și acțiuni ferme, România pierde competiția globală în ceea ce privește atractivitatea mediului de afaceri.
- România este a doua cea mai puțin transparentă țară din UE. În lume se poziționează pe locul 136 din 144 la transparența în elaborarea politicilor publice, conform Raportului Global al Competitivității din anul 2012.
- România este a 7-a cea mai puțin liberă economie din UE. Avem a 59-a cea mai liberă economie din lume la momentul actual, din 177 țări, conform Heritage Foundation.
- Ușurința de a face afaceri ne poziționează pe locul 24 în UE și pe poziția a 72-a în lume în anul 2012.
- Suntem pe ultimul loc în UE ca timp consumat cu plata taxelor și pe locul 136 la nivel mondial.
- Suntem a 26-a cea mai competitivă economie din UE. La nivel mondial ne poziționăm pe locul 78 din 144 de țări.
- România are a 14-a cea mai mare povară a reglementărilor guvernamentale din UE și a 118-a din lume.
România trăiește astăzi reversul industrializării
Mai bine de 90% din industriile din România sunt controlate de companii cu capital majoritar străin: companiile străine domină 21 din cele 25 de pieţe industriale. Avem companii cu capital majoritar autohton doar în cazul a cinci industrii: cărbune (100% companii românești), alte activităţi extractive (86%), industria alimentară (65%), activităţi anexe extracţiei (58%) şi industria construcţiilor metalice (53%). Dintre acestea, doar industria alimentară şi cea a construcţiilor metalice sunt private.
- Dacă în urmă cu 23 de ani industria românească a utilajelor agricole (tehnică agricolă, utilaje sau subansambluri) avea în jur de 30 de unități de producție, în prezent ea mai numără doar 8 jucători. Astăzi se mai realizează local doar utilaje de mici dimensiuni; înainte se produceau toate utilajele necesare, de la semănători la tractoare.
- Dacă în 1994 existau 125 de unități de producție funcționale în industria berii, astăzi au mai rămas doar 20. România este unicul stat din regiune unde numărul fabricilor de bere este în scădere.
- Industria de ciocolată din România a rămas reprezentată de doar 3 fabrici de ciocolată şi dulciuri. În urmă cu opt ani, producţia internă acoperea peste 80% din vânzările de ciocolată. Astăzi, consumul de ciocolată din România este acoperit în proporţie de 80% din importuri.
- Chiar dacă are o piață destul de dezvoltată a produselor lactate, în România nu există la ora actuală un producător de materiale prefabricate pentru ambalaje și fructe pentru uz industrial. Importăm 10% din laptele folosit ca materie primă şi integral foliile din care se fabrică paharele din plastic şi fructele aflate în compoziţia iaurturilor.
- Românii plătesc mai mult decât vecinii est-europeni pentru produsele de igienă personală deoarece nu mai au nicio fabrică de pastă de dinți sau săpun lichid; producția Colgate a fost relocată de la Brașov în Bulgaria, iar principalele branduri de săpun solid sunt importate din străinătate.
În industrie funcționează doar 10% din totalul companiilor active, conform datelor pe anul 2011, ceea ce înseamnă că economia românească este puternic dependentă de alte domenii, cum sunt comerţul sau serviciile. Lipsa de competitivitate în activitatea industrială se vede și în lipsa creșterii producției industriale în anul 2012 și în închiderea și relocarea unor companii importante, precum Mechel Târgoviște, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila, Ductil Buzău, Ductil Steel Oțelul Roșu, Mechel Reparații, Oltchim, Cuprumin.
România – mediu de afaceri atractiv
PDL are ca scop transformarea României într-un loc în care talentele să își dorească să se dezvolte, unde întreprinderile să își dorească să investească și unde inovarea să prospere. Cum? PDL crede că România poate deveni cea mai transparentă și mai liberă economie din Europa până în anul 2020.
Cum vom proceda? PDL are 10 de obiective clare, structurate în trei priorități:
- Crearea de locuri de muncă prin stimularea investițiilor. O economie sănătoasă este o economie bazată pe stimularea muncii și a investițiilor. Devenim mai atractivi dacă reducem fiscalitatea, dacă valorificăm avantajele competitive ale României (resursele naturale și resursele umane), dacă susținem ramurile economice importante unde putem procesa cu valoare adăugată ridicată (agricultură, servicii, turism, IT, energie), dacă îmbunătățim gradul de absorbție al fondurilor europene, dacă modernizăm infrastructura de transport pentru a asigura conectivitatea cu statele UE și cu spațiul ex-sovietic și Orientul Mijlociu. Venim cu soluții pentru crearea de locuri de muncă – principala problemă a cetățeanului de rând.
- Formarea și reconversia profesională ca prioritate. Pentru creșterea gradului de ocupare suntem obligați să corelăm sistemul educațional cu nevoile pieței muncii. Fără utilizarea transparentă a fondurilor europene pentru calificare continuă și recalificare nu vom avea o forță de muncă performantă și bine remunerată. Inteligența românească înflorește individual, separat, haotic și este ușor culeasă și ademenită în afara țării. PDL crede în tehnologizarea și profesionalizarea României și în promovarea meritocrației și a excelenței la noi acasă.
- Depolitizarea administrației. O administrație eficientă înseamnă o administrație cu oameni profesioniști, fără coloratură politică și cu nivelul decizional descentralizat pentru a servi interesele comunităților și pentru a fi aproape de cetățeni.
OBIECTIVUL 1: Crearea Autorității Naționale pentru Protecția Întreprinzătorului (ANPI) – detaliiaici
OBIECTIVUL 2: Relaxare fiscală – cotă unică de 12% – detalii aici
OBIECTIVUL 3: Revenirea la impozitul opțional de 3% pe venit – detalii aici
OBIECTIVUL 4: Reducerea timpului cu plata taxelor la cel mult 3 zile pe an – detalii aici
OBIECTIVUL 5: Introducerea mediatorului de credite pentru IMM-uri – detalii aici
OBIECTIVUL 6: Formarea și reconversia profesională – detalii aici
OBIECTIVUL 7: Dezvoltarea de clustere tehnologice și creative – detalii aici
OBIECTIVUL 8: Fonduri europene pentru dezvoltarea mediului de afaceri – detalii aici
OBIECTIVUL 9: Conectarea României la infrastructura europeană – detalii aici
OBIECTIVUL 10: România va fi cea mai transparentă țară din UE – detalii aici
CUM VA ARĂTA ROMÂNIA ÎN ANUL 2020:
Documentul integral poate fi găsit aici.
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe