OraNoua.ro
Publicat în 8 iunie 2016, 13:08 / 306 elite & idei

Andreea Roșca: Câteva surprize la București, cum funcționează mașinăria de plătit medicii, care e secretul companiilor care cresc și cum arată cel mai nou limbaj digital

Andreea Roșca: Câteva surprize la București, cum funcționează mașinăria de plătit medicii, care e secretul companiilor care cresc și cum arată cel mai nou limbaj digital

de Andreea Roșca

MONDAY MEMO#66/ Luni, 6 iunie 2016

“Îndrăznesc să fac această afirmație: dacă băncile ar fi fost mai prietenoase cu clienții poate că nu am fi ajuns la darea în plată.” Cel puțin așa crede Daniel Dăianu, membru în Consiliul de administație al Băncii Naționale. Îndrăznim să îi dăm dreptate.

DESPRE ALEGERI. PE REPEDE ÎNAINTE. Câteva lucruri notabile
Gabriela Firea a obținut mandatul de primar al Capitalei. Pentru prima oară în istorie, un candidat social-democrat câștigă cel mai mare oraș al țării. Dar, din cauză că nu au votat decât puțin peste 30% dintre noi, procentul real cu care a câștigat este, de fapt, de aproximativ 14%.
Cinci dintre cele șase sectoare ale Capitalei sunt acum sub controlul PSD.
O surpriză în sectorul 1: Clotilde Armand, candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul, o franțuzoiacă cu studii de inginerie la MIT, dintr-o familie de doctori cu tradiție de trei generații.
Nicușor Dan, liderul USB și candidatul plasat pe locul doi în București, a anunțat că va transforma organizația în partidul Uniunea Salvați România și că va candida la alegerile parlamentare din toamnă.
Dan Tapalgă face o analiză a ceea ce urmează după aceste alegeri locale.

BANI, MEDICI ȘI PROFESORI. Salariile din educație și sănătate cresc. Din nou
Legea legată de salariile bugetarilor s-a transformat – și nu e nicio surpriză aici – dintr-o lege care stabilește niște principii, într-un subiect de confruntare între Guvern și sindicate pe tema majorării salariilor. E greu să nu observi că nu a existat nicio discuție despre performanță și cum se vor calcula salariile în sistemul public. În schimb, piața publică a fost invadată de cererile sindicatelor pentru mai mulți bani.
Ce urmărește legea? Să curețe inegalitățile din sistem și să introducă bonusuri de performanță. Conține un proiect-pilot pentru Sănătate care reașează complet criteriile pentru salarii. Explicațiile complete în cursdeguvernare.ro.
Ce au obținut sindicatele? Angajații din educație au primit o creștere de salarii în august 2016 și o alta anul viitor, care vor adăuga 3,5 miliarde lei la chetuielile bugetului. Sunt, evident, nemulțumiți.
Cât costă toată povestea? Un sfert din toate cheltuielile cu salariile din România merg către angajații din zona bugetară. Aproape 60 de miliarde de lei în 2016, adică 7,7% din PIB. Problema este că ritmul de creștere e de 10% pe an. Complicat. ZF face o comparație înteresantă: în Franța, veniturile bugetului reprezintă 55% din PIB, iar 20% dintre angajați sunt plătiți de stat; în România, veniturile bugetului sunt 31% din PIB (și în scădere), și 26% dintre angajați sunt plătiți de stat. Cam atât despre cât de sustenabilă e povestea.
Ce urmează? Guvernul a anunțat că intenționează să aprobe ordonanța de urgență legată de salarizarea în zona bugetară în următoarea ședință de guvern, miercuri. Și mai spune ceva interesant – că, dincolo de proteste, niciun șef de sindicat nu a răspuns la invitația lui Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, de a discuta ultima formă a ordonanței.
ÎNCĂ CEVA. Subiectul e complicat. Nu doar pentru că e vorba despre un buget care nu duce, 1,2 milioane de oameni angajați în sistem și 25 de ani de brambureală. Dar și pentru că se întâmplă treburi precum aceasta: o profesoară de engleză prezentă la miting, care nu leagă două boabe în engleză. Dacă nu e profesoară, poți bănui că sindicatele sunt manipulate. Dacă e profesoară, te întrebi de ce am plăti astfel de oameni care să ne educe copiii.
+ problema ce mai mare este că bugetul încasează mult mai puțin și cheltuiește mult mai mult decât anul trecut. Și asta într-o economie cu record de creștere.

UN PACT. SAU DOUĂ. Unde se scriu strategiile pentru viitorul țării
Banca Națională lucrează la o strategie de creștere pentru economie. Academia Română are și ea pe masă o strategie pentru România următorilor 20 de ani. Ambele instituții visează la un alt Pact de la Snagov (acordul politic ce a pus România pe calea către NATO și UE).
Banca Națională coboară din turnul de fildeș al echilibrelor maco pentru a constata că, dacă economia reală nu produce 5% minimum creștere anuală, nu avem șanse să atingem un nivel decent în comparație cu Uniunea Europeană. Lucrează, în consecință la o Strategie de Competitivitate pentru următorii 5 ani, care ia în calcul 18-20 de sectoare și resurse necesare echivalente cu 10% din PIB. Președintele Iohannis ar trebui să prezinte și să pună în discuție publică strategia la finalul acestei luni.
Academia Română are un document de strategie națională de aproape 500 de pagini pentru următorii 20 de ani. Și e ceva mai complicat. Profit.ro face o sinteză: președinte ales de parlament, regândirea sistemului de impozitare și creștere de 3-4% pe an.

SUBIECTE DE CONVERSAȚIE

MAȘINĂRIA DE PLĂTIT DOCTORII. “Producătorii cheltuiesc sume imense – 362 de milioane de lei, în 2014 – pentru a-i influența pe medici” să recomande un anumit medicament inovativ, de la un anumit producător, scrie cursdeguvernare.ro. Cu alte cuvinte, îi plătesc în diferite forme, cu bani din bugetele de marketing. Pentru comparație, suma este egală cu o treime din bugetul de salarii anual al Ministerului Sănătății. Investigația Consiliului Concurenței a concluzionat că aceasta este cauza pentru care medicamentele generice ieftine sunt greu de găsit.
+ Delia Podea, unul dintre medicii care a testat medicamente pe pacienți fără acordul acestora, a fost printre cei mai bine plătiți beneficiari ai sistemului.
+ Declarațiile producătorilor despre banii dați medicilor se află aici. Dar sunt atât de greu de găsit, încât probabil nimeni nu le caută.
+ Bugetele de media ale firmelor de medicamente reprezintă aproape 12% din piață, pe locul doi după telefonia mobilă, după calculele Media Fact Book. Dar mai puțin de jumătate din banii plătiți direct medicilor pentru promovarea medicamentelor noi.

ÎNAPOI ÎN VIITOR. Care este efectul lumii digitale asupra lumii reale? The World is in Beta e un proiect al PwC care scanează viitorul unor industrii precum hotelărie, restaurante, energie, auto, sănătate, într-o eră digitală. Hint despre viteza cu care se mișcă lucrurile: în cele câteva minute în care am explorat eu site-ul, au fost livrate 20.000 de telefoane inteligente.

VIITORUL CREDITELOR. Banca Națională a investigat băncile comerciale și a constatat că au de gând să impună condiții mai restrictive pentru creditele imobiliare și ipotecare. În următoarele câteva luni, băncile se așteaptă să vândă mai multe credite de consum. Nu-i bai. Acestea sunt oricum mai scumpe. Iar darea în plată e un argument bun pentru a îngreuna accesul la creditele ipotecare.

ACUM E MOMENTUL. O linie de finanțare europeană (nerambursabilă) pentru companii mici se deschide pe 27 iulie. Banii sunt interesanți: între 25.000 euro și 200.000 euro pe proiect. Dar e un trick: toți banii disponibili pentru firme mici în perioada 2014-2020 se pun la bătaie în această sesiune. Următorii, probabil în 2022. Startupcafe.ro are detaliile.

SĂ ȘTIM CE MÂNCĂM. “Vrem să repunem în contact clienții care caută mâncare bună cu fermierii și producătorii mici și medii, pasionați de ceea ce fac.” Profit.ro l-a descoperit pe Mircea Drajna, un antreprenor care a deschis anul trecut Real Foods, o platformă care face exact acest lucru. Un fel de curatoriat de mâncare: cu oameni care aleg și povești de producători.

CUM SĂ FII DE ÎNCREDERE. “Încrederea poate fi un activ tangibil pentru o afacere, unul care poate crește profitabilitatea și care te poate purta prin vremuri dificile.” Compania globală de consultanță PwC a cutreierat lumea pentru a afla ce înseamnă încrederea în business și cum poate fi cuantificată. Când te gândești că aproape jumătate din loialitatea clienților e legată de încredere, devine interesant. Un articol despre cele trei atribute (competență, experiență și valori) și cum poate fi încrederea cultivată.

VEZI PE UNDE MERGI! Vi s-a întâmplat vreodată să vă loviți de cineva pe stradă în timp ce verificați mesaje sau contul de Facebook? Suntem mulți cei absorbiți de device-urile noastre, așa că drepturile și siguranța nu ne mai pot fi ignorate: în orașul german Augsburg, autoritățile au instalat lumini în pavaj la intersecții, pentru a-i opri pe oamenii obsedați de telefone să treacă pe roșu. În China au primit propria lor pistă de mers. Iar în Australia semafoarele sunt instalate direct în asfalt.

CUM SĂ-ȚI FACI UN BUSINESS PLAN. Indiferent de tabăra în care vă aflați – cea care susține că un business plan nu e necesar chiar de la început, sau cea care susține că e obligatoriu – un plan e oricum necesar. Inc.com are o listă de 10 modele pe alese, de la cele de o pagină, la cele mai elaborate. Succes!
+ cele 18 greșeli care ucid un start-up.
+ cele 7 păcate ale companiilor care trec de la faza de startup la cea de maturizare.

SECRETUL COMPANIILOR CARE CRESC. “În companiile de toate felurile, am descoperit o relație constantă și puternică între trăsăturile care indică o și abilitatea de a susține performanța pe termen lung”. Harvard Business Review despre cele 3 trăsături antreprenoriale fundamentale ale companiilor care reușesc să crească, în mod constant, mult peste medie.

ANTREPRENOREȘTI. Fundația Romanian Business Leaders a lansat proiectul Antreprenorești. Antreprenorii și managerii membri ai Fundației pun voluntar la bătaie expertiză și timp pentru a “adopta” un sat sau o comună și a lucra împreună cu gospodarii locului la o strategie de creștere și dezvoltare. Cum și unde se întâmplă lucrurile, aici. Cum s-ar spune, următorul nivel de mentorat.

CREAREA UNUI NOU LIMBAJ. Kim Kardashian. Justin Bieber. Jucători celebri de baschet. Toți au câte una. Și e pe bani. Mulți. Aplicațiile ce vând emoticoane reprezentând vedetele zilei sunt următoarea frontieră a industriei: nu are sens să spui într-un mesaj că ești supărat, e destul să pui o Kim Kardashian în lacrimi. Și nu costă decât 1,99 dolari. Și nu e doar o tehnică de brand-extension pentru vedete, ci semnul unui fenoment cultural mai larg. “Iconițele digitale create pentru și susținute de vedeta ta favorită transced limbajul tradițional și granițele, unind oameni cu același fel de a gândi pentru a comunica precum insideri”. Entrepreneur.com despre semnificația fenomentului și de ce bandurile de orice fel ar trebui să dea atenție felului în care noua generație comunică și folosește simbolistica emoticoanelor. Un întreg nou limbaj este pe cale a se naște. Și, de data asta, va fi deținut și controlat de vedete și produse.
+ Google face dreptate femeilor de carieră, cu emoticoane care le reprezintă.

SMART STUFF

COLABORARE. Yo-Yo Ma, unul dintre cei mai buni violonceliști ai lumii, într-un dialog audio cu Harvard Business Review despre colaborarea creativă, alegerea partenerilor și cultivarea talentului.
VALOARE. Adevărul este că să fim excedați este noul normal. Iar acest nou normal are nevoie de noi reguli. Un foarte bun articol despre cum să depistezi munca ce aduce valoare adugată mică sau deloc și cum să te oprești din a o face.
VOCAȚIE. “Tindem să percepem confuzia în legătura cu alegerea sau urmarea unei anumite cariere drept un eșec jenant.” Mitul vocației e foarte puțin studiat, dar răspândit și adoptat drept un adevăr: trebuie să știi/găsești/urmezi o cale clară în viață. Dar e doar o moștenire culturală de acum câteva sute de ani.
LIBER ARBITRU. Cum ne deturnează tehnologia mintea și de ce, de fapt, alege în locul nostru, exploatându-ne vulnerabilitatea. Fascinantă lectură.
EDUCAȚIE. În loc să încurajeze copiii să citească, lectura obligatorie și cronometrată distruge orice șansă de a căpăta vreodata o plăcere pentru respectiva activitate.

DOAR CIFRELE, VĂ ROG

19%. Creșterea cifrei de afaceri în comerț în primele patru luni. Cu un plus de peste 20% în aprilie 2016 față de aceeași lună a anului trecut, România devine, din nou, campioană europeană.

10 miliarde euro. Cifra de afaceri a celor 12 mari rețele de retail din România în 2015. Cu 14% mai mult decât în 2014, dar cu un dublu de profit.

22%. Dintre bucureșteni sunt mulțumiți de calitatea aerului din oraș. Cel mai mic scor european.

35%. Reprezintă capitalul privat local în economia românească, cel străin 48%, iar 17% e capital de stat. Profitul în sectorul privat, însă, e obținut în proproție de 77% în firmele locale și 23% în cele cu capital străin. Cursdeguvernare.ro concluzionează: “contribuţia la valoarea adăugată brută în economia României este de vreo 3 ori mai mare față de cea a capitalului străin – ceea ce tradus în bani înseamnă un plus de aproximativ 2 miliarde de euro.”

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe