OraNoua.ro
Publicat în 16 decembrie 2015, 15:15 / 403 elite & idei

Andreea Roșca: Ce e important de știut pentru 2016, cele mai importante întrebări despre Star Wars, cum dispar două orașe mici în fiecare an și ce a citit Bill Gates în 2015

Andreea Roșca: Ce e important de știut pentru 2016, cele mai importante întrebări despre Star Wars, cum dispar două orașe mici în fiecare an și ce a citit Bill Gates în 2015

de Andreea Roșca

SĂPTĂMÂNA STELARĂ. Războiul Stelelor episodul VII se lansează în toată lumea
În 1973, când George Lucas a propus studiourilor Universal prima schiță a ceea ce urma să devină Războiul Stelelor, ideea i-a fost respinsă: era prea complicată, fără șanse. Lucas era, pe atunci, un regizor tânăr cu o singură realizare interesantă: American Graffitti. Până la urmă, studiourile 20th Century Fox au lansat, patru ani mai târziu, ceea ce urma să devină unul dintre cele mai mari succese cinematografice.
Cele șase episoade ale seriei Războiul Stelelor – trei între 1977 și 1983 și alte trei între 1999 și 2005 – stau pe un remarcabil loc trei într-un clasament al francizelor cionematografice, după Harry Potter și The Avengers. Aici e un infografic, pentru o reprezentare vizuală a acestui succes J.
“Star Wars. The Force Awakens”, va avea premiera mondială azi, 14 decembrie, la Los Angeles și se va lansa în toată lumea la finalul săptămânii. În România, filmul se lansează vineri, 18 decembrie.
A costat 200 de milioane de dolari, ceea ce pare oarecum mărunțis, în comparație cu mașina de făcut bani care este Star Wars. Statisticile complete sunt aici, dar iată câteva date și fapte:
 • Brandul Star Wars a avut încasări totale de 42 de miliarde de dolari, la care se adaugă, în fiecare an, încă aproximativ 1,5 miliarde. Seria anterioară de șase filme a încasat singură, doar în cinematografe, aproape 4,5 miliarde de dolari. Se adaugă alte 6,6 miliarde din vânzări pe alte suporturi. Industria de jocuri și jucării adaugă încă peste 10 miliarde la întrega poveste.
 • Cu tot succesul seriei, niciunul dintre filme nu s-a apropiat măcar de recordul stabilit de Titanic acum 18 ani, scrie Forbes: încasări de 1,8 miliarde de dolari. Poate doar Avatar, care a egalat performanța.
 • Pre-vânzarea de bilete pentru acest episod atinsese deja 50 de milioane de dolari la mijlocul lunii noiembrie, un record în sine.
 • Disney a cumpărat compania de film a lui George Lucas (care a regizat și produs toate cele șase episoade anterioare) în 2012, plătind 4 miliarde de dolari. Financial Times scrie că s-ar putea ca Lucas putea face o afacere mai bună: “Star Wars.The Force Awakens” va deveni, cel mai probabil, cel mai de succes film al seriei.
 • Disney a orchestrat cu mare măiestrie lansarea, lăsând fără răspuns întrebări esențiale: unde este Luke Skywalker, moare Han Solo (Harrison Ford)? Cine este personajul feminin principal și cum se leagă el de episoadele anterioare? CNN face, cu umor, o listă a misterelor care învăluiesc această lansare.
 • Valoarea de piață a Disney a câștigat 2 miliarde de dolari în 24 de ore de la lansarea celui mai recent trailer, care a ajuns rapid la 100 de milioane de vizualizări.
 • Unul dintre personajele principale, un robot pe numele său BB8, este, se pare, senzația sezonului de cadouri: Sphero, o companie producătoare de jucării, a creat o versiune live, controlată printr-o aplicație mobilă, a simpaticului robot. În pană de idei pentru sărbători? BB8 a ajuns în România înaintea filmului J și se află în aproape toate magazinele online.

ODISEEA BUGETARĂ. Proiectul de buget în Parlament
Miercuri, 9 decembrie, Guvernul a aprobat și trimis în Parlament proiectul bugetului pentru 2016. Datele principale prevăd o creștere de 4,1% și un deficit de 2,95%. Relaxarea fiscală (scăderea TVA la 19%, scăderea impozitului pe dividende etc) și creșterea salariilor în zona bugetară au fost toate incluse în buget.

 • Proteste a provocat nu doar decizia de a tăia orice fond public pentru investiții în lăcașe de cult, dar și decizia de a nu majora salariul minim pe economie.
 • Consiliul Fiscal a avertizat că acest buget e o construcție fragilă, care supraestimează veniturile, și că o creștere pe termen lung nu poate fi obținută doar din scăderea impozitării consumului.
 • Comisiile parlamentului au aprobat “pe repede înainte” proiectul, nu fără varii amendamente.
 • Un vot asupra legii este așteptat pentru miercuri, 16 decembrie.
CONCLUZIE. Cum, cât și cine ce va cheltui în 2016 e, desigur, o incertitudine, până când legea finală, cu toate amendamentele, nu este votată în Parlament. Ce a plecat miercuri de la Guvern și ceea ce va ieși, o săptămână mai târziu, ar putea fi două lucruri complet diferite.


CE URMEAZĂ? Tendințele pentru 2016 în tehnologie, societate și mai departe
Trei rapoarte “calde” despre cum va arăta lumea în 2016 spun câteva lucruri care ne vor privi direct în anul următor și în cei ce vin.
TEHNOLOGIE. Ericsson ConsumerLab – divizie a Ericsson ce se ocupă de două decenii de studierea consumatorilor – constată modificarea fundamentală adusă de faptul că trăim “în rețea”, într-un nor de inteligență colectivă.

 • 38% dintre oameni cred că recomandările utilizatorilor “bat” recomandările experților, iar jumătate cred că rețele vor aduce democratizarea educației. Atentie! însă: o treime dintre utilizatorii de telefone inteligente împărtășesc “rețelei” experiența proastă cu un produs sau serviciu, iar informația se multiplică rapid atunci când un sfert dintre utilizatori decid să o dea mai departe.
 • Mai mult de jumătate dintre utilizatorii de dispozitive mobile cred că internetul a democratizat puterea lor de a “demasca” acte de corupție și nereguli. 37% dintre oameni sunt convinși că online-ul are o putere mai mare de a rezolva problemele societății decât poliția.
Raportul integral poate fi citit aici, iar aici se află un infografic cu cele 10 tendințe.
SOCIETATE. Ford publică, pentru al patrulea an consecutiv, “Looking Further”, o “compilație a celor mai importante mișcări din toată lumea”.
 • Deziluzionați de politică și guvernare, oamenii se întorc către eroii din preajma lor. Vremea super-eroilor se duce. Un singur site – GoFundMe – a adunat 470 de milioane de dolari de la 6 milioane de oameni pentru cauze conduse de eroi din comunități.
 • Viața nu mai este despre cantitatea sau dimensiunea lucrurilor, ci despre a trăi “inteligent” cu mai puține lucruri. Epoca “one size fits all” dispare, in favoarea unor conexiuni mult mai personalizate între consumatori și organizații. Uniformizarea și-a trăit, se pare, gloria. Să cumperi nu mai este o tranzacție, ci o experiență.
CONSUMATORI. Agenția globală JWT tocmai a publicat raportul celor 100 de tendințe pentru 2016. Experiența este cuvântul care definește totul, de la băuturi la artă, la tehnologie și arhitectură: consumatorii caută produse care să le îmbogățească viața. Iar un fir roșu comun, din ce în ce mai evident, este dorința ca, o dată cu produsul și experiența, să și contribuie la o cauză bună.


CASE PENTRU TOȚI. Statul român e campion european la garanții pentru case
O analiză a profit.ro arată că, în Uniunea Europeană, România e pe primul loc la garanțiile guvernamentale pentru case – o idee apărută în 2009 ca răspuns la prăbușirea pieței imobiliare. În total, garanțiile au însumat 14 miliarde de euro și au susținut credite în sumă dublă, cu care s-au cumpărat aproape 165.000 de locuințe. Jumătate din piața rezidențială este, în acest moment, susținută de credite garantate de stat.
Două mari semne de întrebare pentru 2016, an în care e de așteptat ca piața de case noisă crească cu 4-5%: scăderea plafonului de garanții de stat la 1,5 miliarde lei (aproximativ jumatate față de 2015) și legea dării în plată, care permite datornicilor să restituie casa (sau orice altă garanție imobiliară) și să scape astfel, de orice obligație față de bancă. În cazul în care controversata lege este promulgată, avansul pentru un credit bancar ar putea sări de 50%, față de 5% la ora actuală.


DOUĂ ORAȘE MICI DISPAR. ANUAL. Scăderea populației în cifre seci
Vasile Ghețău, director al Centrului de Cercetări Demografice al Academiei a vorbitsăptămâna trecută despre demografia României. Un subiect tot mai discutat, dar fără soluții concrete. Pe scurt, pierdem anual 70.000 de oameni din cauze naturale (numărul deceselor e mai mare decât cel la nașterilor), echivalentul a două orașe mici. Se adaugă 40.000 de oameni care pleacă în fiecare an.
În ritmul acesta, în următoarele trei decenii vom mai rămâne puțin peste 14 milioane de locuitori, față de 19 milioane astăzi, dintre care jumătate de peste 65 de ani.


 SUBIECTE DE CONVERSAȚIE

ÎN MAȘINI SĂ NE MĂSURĂM. Cu 248 de mașini la mia de locuitori, România are cea mai slabă performanță europeană la acest capitol, scrie Ziarul Financiar. Ceea ce explică și consumul foarte redus de motorină și benzină per capita. De vină este și decalajul urban/rural, și infrastructura proastă, și venitul redus. Bucureștiul, în schimb, e printre cele mai motorizate capitale, cu 455 mașini la mia de locuitori.

PARDOXUL DIGITAL. România are a cincea cea mai rapidă rețea de internet din lume, dar este pe ultimul loc în Europa la capitolul folosirea internetului. 39% dintre conaționalii noștri nu au folosit niciodată internetul. Statisticile României digitale sunt publicate destart-up.ro.

CEL MAI BOGAT MINISTRU. Al guvernului Dacian Cioloș este vicepremierul Costin Borc. Conform declarației sale de avere, deține proprietăți imobiliare în Franța și România, 1,5 milioane de euro în conturi, bijutetii și artă de aproximativ 20.000 de euro.

CELE MAI BUNE SLUJBE. Entrepreneur.com publică un clasament al celor mai bune companii pentru care să lucrezi în 2016. E câte ceva pentru toată lumea: angajatori cool din tehnologie, precum Google (cum e viața de angajat spun chiar ei, aici), LinkedIn sau Facebook. Pentru cei mai conservatori, există speranță: pe locul 9 se află Purina, divizia de mâncare pentru animale a Nestle, iar pe 7 este compania de consultanță Boston Consulting Group.
Cel mai bun loc este, totuși, Airbnb, stratup-ul care a întors pe dos toată industria de ospitalitate. Cum e să fii angajat la Airbnb? Iată un preview.

CUM SĂ CREȘTEȚI COPII ANTREPRENORI. Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, datorează, probabil, o parte din ceea ce a construit felului în care a fost crescut. Tatăl său nu și-a propus să îl facă antreprenor, dar enunță, privind în urmă, cele mai importanteprincipii pentru a crește copii independenți și, de ce nu, viitori fondatori de companii.

CE CITEȘTE BILL GATES? În fiecare an, fondatorul Microsoft alcătuiește o listă cu cele mai bune cărți pe care le-a citit în anul respectiv. Lista pentru 2015, proaspăt terminată acum o săptămână, e o selecție interesantă de biografii, cărți de pshihologie, știință și mediu.

WARREN BUFFET DESPRE BANI. Al treilea cel mai bogat om de pe planetă are o avere estimată la 72 de miliarde de dolari. E un investitor care a ratat foarte rar și e considerat unul dintre cei mai conservatori oameni din industria financiară globală. Lista cu șase dintre principiile lui include, printre altele “să nu pierzi niciodată bani”. Logic, nu?

DE URMĂRIT. Banca Centrală Americană, Federal Reserve, va decide, cel mai probabil, o creștere a dobânzii-cheie în data de 16 decembrie, prima mișcare de acest fel din ultimii ani. Efectele, scrie Radu Crăciun, se vor vedea mai ales în țările emergente, care s-au împrumutat în dolari, și pentru care banii americani devin mai scumpi. Pentru Europa, mișcarea se poate traduce într-o scăderea în continuare a euro față de dolar.

URMĂTORII PE LISTĂ. La început de august, ANAF a publicat o schemă în care explicaprocesul prin care a creat o listă scurtă cu 300 si ceva de persoane cu averi de peste 20 de milioane lei pe care le va controla și care trebuie să își justifice veniturile. Ei bine, primul lot de 10 a fost finalizat: Ziarul Financiar scrie că  ANAF a descoperit venituri nedeclarate de 87 de milioane lei (“bani de la botez”, au justificat unii dintre ei) și a calculat că are de luat impozite de 14 milioane. Urmează încă 30 la verificat.
Cursdeguvernare.ro remarcă faptul că există și o față mai puțin discutată a acestei ofensive a Fiscului: numărul de procese împotriva ANAF s-a triplat într-un an, iar rata de succes este de 90%.

CONTAGIOS. „Cea mai bună carte de marketing a anului 2014”, așa cum a numit-o Asociația Americană de Marketing, este scrisă de Jonah Berger – profesor la una dintre cele mai bune școli din lume – și explică de ce și cum se răspândesc ideile. Cum ajunge un restaurant să vândă un sandviș de 100 de dolari și de ce eșuează campaniile antidrog? „Contagious” este un manual cu povești și șase principii – aparent simple – despre cum poți face oamenii să vorbească. Publica a publicat recent varianta în limba română, sub titlul„Contagios”. Merită, chiar și numai pentru a afla povești neștiute despre produse și companii pe care le cunoaștem  cu toții.


Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe