OraNoua.ro
Publicat în 6 ianuarie 2016, 17:56 / 446 elite & idei

Andreea Roșca: Cele mai valoroase companii antreprenoriale, ce și cum va fi important în 2016, țara în care v-ar plăcea să trăiți și câteva idei noi pentru un an nou

Andreea Roșca: Cele mai valoroase companii antreprenoriale, ce și cum va fi important în 2016, țara în care v-ar plăcea să trăiți și câteva idei noi pentru un an nou
de Andreea Roșca
Știm ce suntem, dar nu știm ce am putea fi
– William Shakespeare

Stratford-on-Avon, Londra, Marea Britanie și întreaga lume vor celebra anul acesta 400 de ani de la moartea autorului.

DE LA ZERO. Cele mai valoroase companii antreprenoriale
Ziarul Financiar și casa de investiții Capital Partners au realizat, pentru prima oară în România, un clasament al celor mai valoroase companii controlate de antreprenori.
Câteva informații interesante:

 • Primele 25 clasate adună o valoare totală de 6,5 miliarde euro, din care primele cinci înseamnă 4,2 miliarde euro.
 • Podiumul este ocupat, descrescător, de Banca Transilvania, RCS-RDS și Dedeman.
 • Fan Courier, compania fondată și condusă de Felix Păreșcanu și frații Neculai și Adrian Mihai, cu o valoare de piață de 156 milioane euro, intră pentru prima dată și în clasamentul celor mai valoroase 100 companii din România.
 • Valoarea companiilor a fost calculată pe baza rezultatelor financiare din 2014 sau pe baza capitalizării bursiere din noiembrie 2015.
 • Cinci dintre primele 25 de companii antreprenoriale sunt Societățile de Investiții Financiare (SIF). Greu de spus de ce au fost incluse, fiind organizații care intră doar cu un mare efort de imaginație în categoria celor antreprenoriale.
CONCLUZIE. Am putea spune că 2015 a fost anul examenului de maturitate pentru antreprenorii români. Opt dintre cei mai admirați oameni din business sunt antreprenori. Și există, pentru prima oară, un clasament al valorii pe care au creat-o.


PARIURILE ANULUI. Cele mai interesante stratup-uri din lume

 • Cele mai hot. Forbes a alcătuit un clasament al celor mai “hot” 50 companii noi, în funcție de creșterea valorii lor între două runde de finanțare. Împreună, au adunat 7 miliarde de dolari în 2015 și valorează 120 de miliarde de dolari.
Uber, cel mai mare stratup al planetei, se află pe listă. Dar nu e numărul unu, așa cum ar paria marea noastră majoritate. Numărul 1 este o companie aproape necunoscută: Uptakea fost fondată în 2014 de Brad Keywell (unul dintre foștii co-fondatori ai Groupon) și este o platformă de analiză de date. Lista completă se află aici.
 • Cele mai promițătoare. Mattermark, o platformă care agregă date despre companii și investitori, are un clasament alternativ, rafinat în funcție de potențialul de creștere. Uber este, de data aceasta numărul 1.
CÂTEVA CONCLUZII. Două treimi dintre cele 50 de companii sunt, probabil, necunoscute. Unele au apărut în ultimii doi ani și au atras deja sume uriașe de la investitori sau fonduri cu capital de risc. Câteva, așa cum sunt Uptake sau Uber, sunt pionieri ai unor modele de business complet noi. Majoritatea sunt companii bazate pe tehnologie. Foarte puține sunt deja profitabile. Lista Forbes este, până la urmă, o listă a speranțelor și pariurilor curajoase.


LUMEA ÎN 2016. Un an în care vom trăi periculos
O seamă de voci cu autoritate anunță un 2016 care va ține în priză companiile, politicienii și economiștii din toată lumea. Nimeni nu deține un glob de sticlă care să garanteze viitorul, dar iată câteva lucruri de care vom ține cu toții seama.

 • Prețurile și inflația vor rămâne scăzute. În America și Europa, prețurile ar putea crește, dar supra-capacitatea de producție din țările emergente le va presa în jos, scrie The Economist. Ne putem aștepta la un preț al petrolului de sub 30 de dolari pe baril, ceea ce, din nou, va ține inflația mult mai jos decât anticipează unele bănci centrale, avertizează The Guardian.
 • Se schimbă motoarele creșterii. Țările emergente, care au alimentat economia globală din 2009 încoace, își pierd suflul. Brazilia este în pragul păbușirii; China va încetini în jur de 6,5% creștere, apăsată de un munte de datorii; Rusia, dependentă de politică și petrol, a performat prost și nu sunt semne că situația se va schimba; singura speranță este India, a cărei creștere se va apropia de 7%. Țările emergente vor conta pentru doar 16% din creșterea anului acesta și vor preda ștafeta țărilor dezvoltate, scrie The Economist. SUA va fi, cel mai probabil, motorul anului, cu o creștere de aproape 3%.
 • China, marea necunoscută. Pariul Chinei este recalibrarea economiei, de la una bazată de investiții din credit, către una bazată pe piață internă. Fortuneanticipează că tranziția va fi lungă și dificilă și se va întinde mult dincolo de acest an.
 • Speranțe pentru Europa. Și câteva semne de întrebare. 2016 ar putea fi un an suprinzător de bun pentru Europa, mai ales datorită unor economii solide – precum Germania, Marea Britanie sau Suedia – dar și țărilor din Centru și Est. Veștile sunt, de asemenea, bune din Italia, Portugalia sau Spania, pentru prima oară în mult timp, notează Telegraph. Migrația va rămâne, însă, un subiect complicat, chiar dacă numărul refugiaților va scădea, așa cum anticipează fostul ministru de finanțe al Suediei. De adăugat pe listă referendumul din Marea Britanie pentru ieșirea sau rămânerea în Uniunea Europeană, al cărui rezultat e greu de anticipat.
BONUS. Pentru toate celelalte subiecte care vor conta în 2016, The Economist a pus cap la cap un video care merită văzut, dacă aveți 30 de minute. Și, pentru o privire și mai detaliată în viitor, există aplicația World in 2016.


ROMÂNIA, PE PODIUM. The Economist anticipează cea mai mare creștere din Europa
Economia României va avansa cu 3,9% în 2016, ceea ce ar transforma-o în performerul Europei. Prognoza, citată de Ziarul Financiar, a fost făcută de publicația britanică în noiembrie 2015, dar merită amintită aici, la început de an. Chiar și așa, e ceva mai puțin optimistă decât cea a Comisiei de Prognoză de la București, care vede o creștere de 4,1% în acest an, urmată de 4,2% în 2017 și 4,5% în 2018.


UNDE SĂ PLECI DE ACASĂ. Țările cu cea mai bună calitate a vieții
Se dovedește că venitul personal sau produsul intern brut nu sunt singurii indicatori care măsoară calitatea vieții. Țările care oferă un echilibru între muncă și restul vieții, locurile cu educație bună și sisteme de sănătate inteligente primesc scoruri mai mari, observă Fast Company.
Conform OECD, în 2015 țara cu cea mai bună calitate a vieții este Australia, urmată de Suedia, Norvegia și Elveția. Unde nu v-ar plăcea să trăiți, dintre toate țările dezvoltate? Mexic. OECD măsoară 11 indicatori fundamentali, precum venit, locuri de muncă, locuințe, comunitate, mediu, sănătate sau siguranță.

 • Dacă vreți să vă alegeți o țară după propriile standarde, o puteți face folosindharta interactivă a OECD.
 • Iar dacă vreți să spuneți lumii ce contează pentru voi, puteți trimite răspunsurileaici.
 • Ce contează pentru noi, românii? Greu de spus. Dar din cele 353 răspunsuri trimise reiese că educația, urmată de echilibrul muncă/viață privată sunt pe primele locuri.
BONUS. Cel mai longeviv studiu făcut vreodată despre fericire a împlinit 75 de ani și patru generații de cercetători de la Harvard. Chiar dacă un procent 80% din generația tânără crede că a fi bogat e secretul fericii, credința e greșită. În acest minunat speech de 12 minute, Robert Waldiger, cel care conduce azi cel mai cuprinzător studiu longitudinal din istorie, explică de ce secretul fericii stă în calitatea relațiilor.


CE SE SCHIMBĂ. O sinteză a principalelor modificări de fiscalitate în 2016

 • Regimul de impozitare a imobilelor care găzduiesc sedii va fi diferit în 2016. Hotnews explică pe puncte ce și cum.
 • De la 1 ianuarie se schimbă lucruri importante în impozitarea venitului și profitului. Profit.ro face o sinteză a lor.
 SUBIECTE DE CONVERSAȚIE
La cumpărături. Levente Hugo Bara, antreprenorul din Alba Iulia care a fondat și conduce Supremia, cea mai mare companie românească de condimente, a fost în decembrie la cumpărături. S-a întors în ajunul Crăciunului, cu două companii daneze în portofoliu, Tamaco Trading și Tamaco Pak. Iar în 2 ianuarie 2016 a anunțat că lansează o divizie nouă, care va instala automate de condimente în magazinele tradiționale care nu sunt în proprietatea unor lanțuri internaționale. Bara a fost ales “Antreprenorul Anului” de către EY România.

Oportunități. Câteodată ratate. De la aderare până acum, România a primit de la Uniunea Europeană aproape 32 de miliarde de euro, conform unei analize Hotnews. Și a contribuit cu 12 miliarde euro. În total (cu aproape un miliard de euro avansuri ce nu apar încă în statistici), am reușit să absorbim cam 21 de miliarde de euro. Pentru a pune cifrele într-o oarecare perspectivă, e de ținut minte că la cel mai important capitol, fondurile de structurale și de coeziune, performanța a fost de doar 58% absorbție, până acum.

Ultima decizie a anului. În 30 decembrie, în ultima ședința din 2015, Guvernul a deciscreșterea salariului minim la 1.250 lei de la 1 mai 2016. În total, 1,13 milioane de angajați vor beneficia, inclusiv cei 39.000 de bugetari. Chiar și așa, România rămâne țara cu aproapecel mai mic salariu minim. Spre exemplu, în Luxemburg, limita de jos este de aproape 2.000 de euro brut pe lună. E drept, în o treime dintre țările europene conceptul de salariu minim pur și simplu nu există.

Pe datorie. Creditul pentru firme și populație în lei a atins în noiembrie 2015 cea mai mare rată de creștere din ultimii ani. Responsabile sunt mai ales creditele pentru populație, cu un plus anual de peste 30%. Dobânzile mai mici, ceva mai multă încredere și puțin mai multă flexibilitate de partea băncilor par a fi parte din rețetă.

Întrebări de milioane. Întrebați 10 antreprenori care e cel mai complicat lucru. 9 vor răspunde că alegerea oamenilor cu care să lucreze. Care sunt cele 11 întrebări care ar tria cei mai buni candidați? Iată-le.

Ce au balenele cu capitalul de risc? Înainte de a exista startup-uri în tehnologie, a existat vânătoarea de balene. Modelele de finanțare pentru întreprinderi riscante s-au născut într-un port din Massachusetts, la început de secol 19, scrie The Economist, într-unsurprinzător articol despre cum vânătorii de balene au pus bazele industriei de capital de risc de azi.

Joburi pe val”. World Economic Forum publică o listă cu joburile care vor fi cele mai solicitate în 2016, pe baza cererii și ofertei, a creșterii pieței și nivelului salariilor.  Adevărat, datele sunt analizate doar pentru Statele Unite, dar clasamentul poate fi un indicator bun.

AN NOU, IDEI NOI
Unde să călătoriți în 2016. Din Patagonia în Islanda și din Madagascar în Mongolia, CNN are o listă de 16 noi frontiere gata să fie descoperite. Departe de plajă și de turismul “all inclusive”, v-ar putea plăcea ora ceaiului cu unt de iac în Gobi, Aleea cu Baobabi de 1000 de ani din Masagascar sau lacul cu meduze (inofensive) din Palau. Și nu fiți surprinși când aflați că Delta Dunării e considerată una dintre atracțiile anului 2016.

Trei idei despre leadership în 2016. Fie că sunteți, fie că nu sunteți de acord cu ele, celetrei principii merită măcar un moment de atenție, pentru că vorbesc despre criteriile de succes într-o lume diferită, mai plată, mai impredictibilă, mai rapidă.

Leadership de dincolo de business. Harvard Business Review are bunul obicei de a cere, la fiecare final de an, “lecții de înțelepciune” de la 10 lideri din artă, cultură, politică sau sport. O ocazie unică de a privi teme importante dintr-un unghi nou: Salman Rushdie despre productivitate, Goldie Hawn despre colegi dificili sau Andre Agassi despre stăpânirea emoțiilor.

Rezoluții pentru 2016. La începutul fiecărui an, umanitatea pornește în căutarea unor moduri de a fi mai bună, de a realiza mai mult, de a fi diferită. Brain Pickings a cernut înțelepciunea din ultimele două milenii, de la Seneca la Eleanor Roosevelt și Bruce Lee (J), și iată o selecție de teme posibile pentru o listă menită să îmbogățească mintea și viața în noul an.

Cele mai bune discursuri TED. Problema cu TED este că nu știi niciodată ce să cauți și, când ai găsit ceva ce pare interesant, nu știi dacă va merita până la urmă cele 20 de minute investite. Aceste 10 discursuri, alese de Inc.com drept cele mai bune din 2015, merită.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe