Andreea Roșca: Cum a început anul economia planetei, patru cursuri care merită urmate, care sunt cele mai sigure companii aeriene și cum ați putea afla cât costă ședințele
de Andreea Roșca
MONDAY MEMO #46// Luni, 18 ianuarie 2016
“Intenţionăm ca în zilele următoare să prezentăm opiniei publice cazuri şi scheme de fraudare a bugetului de stat de către firme din categoria marilor contribuabili” a spus Gelu Diaconu, șeful ANAF, ca răspuns la o scrisoare prin care Coaliția pentru Dezvoltarea României solicita instituției să reconsidere ultimele ordine emise, ordine care complică semnificativ și inutil viața companiilor românești. Printre altele, fiscul refuză să înregistreze una din două companii, anticipând că ar fi posibili viitori evazioniști. Business-ul e doar pentru cei cu nervii tari, așa cum știm deja…
DATE ȘI FAPTE. Despre salarii și creștere economică
Salariile medii au crescut cu 10% în 2015, observă ZF. Dar nivelul absolut, de aproape 2.000 de lei, e departe de o medie europeană decentă. Între 2007 și 2015, creșterea salariului mediu a fost de aproximativ 30%, dacă luăm în calcul o inflație cumulată de 40% în perioada respectivă.
Industria IT a avut, probabil, cea mai spectaculoasă evoluție: de la o medie de 1.800 de lei în 2007, salariile au ajuns azi la o medie de 4.800 lei net.
În București, Cluj Napoca sau Timișoara va fi cel mai interesant în 2016: aici salariile vor depăși media națională, estimează Comisia Națională de Prognoză, citată de ZF.
Comisia de Statistică a reconfirmat creșterea de 3,7% în primele nouă luni din 2015, mai ales datorită consumului.
CE E BINE SĂ ȘTIȚI DESPRE LUME. Economia globală a intrat cu zgomot în 2016
De la îngrijorările legate de încetinirea creșterii în toate statele emergente în același timp – mai puțin India – la scăderea record a prețului petrolului și dobânzi periculos de mici, ne aflăm în mijlocul unei babilonii de previziuni, avertizări și păreri pro și contra despre 2016. Fără pretenția de a pune pe masă un verdict, iată cum arată conversația globală a începutului de an:
Petrolul va rămâne ieftin. Prețul unui baril a scăzut săptămâna trecută sub 30 de dolari, cel mai mic preț din ultimii 12 ani. O analiză foarte bună a The Economist punctează că acest lucru se datorează în mare parte excesului de ofertă: depozitele din toată lumea se apropie de limitele de capacitate. Ceea ce înseamnă că ar putea dura mai bine de un an și jumătate până când cererea și oferta se vor echilibra. Supra-producția are de-a face cu decizia OPEC din decembrie 2015 de a nu mai limita cantitatea de petrol pusă pe piață – o încercare, spun unii analiști, a Arabiei Saudite, țara cu cele mai mari rezerve și cel mai mic preț de extracție – de a scoate de pe piață toți producătorii care nu pot supraviețui cu un preț mic al petrolului. Extracția unui baril costă Arabia Saudită 4$, în timp ce în Statele Unite costă între 25$ și 80$. În plus, două evenimente majore participă și ele la mai multă presiune: reintrarea SUA în piața de export și creșterea producției în Iran, al patrulea rezervor de petrol al lumii.
Contrar aparențelor, nu încetinirea economiei Chinei provoacă prăbușirea prețurilor. Dar…
China își pregătește aterizarea. A fost cel mai prost început de an din 1970 pentru piețele din întreaga lume. Toți ochii sunt ațintiți spre China, a doua economie a lumii după Statele Unite și motorul care a alimentat creșterea din 2009 încoace. Guvernul chinez va anunța marți datele de creștere economică pentru 2015. Premierul chinez a anticipat cu câteva zile, însă, și a declarat sămbătă că cifra este de 7% – deși imensă, reprezintă totuși cea mai slabă performanță a Chinei din ultimul sfert de secol, cum notează Wall Street Journal. Evident, țara nu se află în pericol de colaps, dar este totuși prinsă într-un “teritoriu al nimănui”, între o economie liberă și controlul statului, spune o analiză a The Economist. O tranziție complicată de la creștere bazată pe investiții (care au creat datorii imense și supracapacitate) la una bazată pe consum. Analiștii Credit Suisse se tem deja că guvernul a scăpat frâiele. China ar putea sfârși prin a-și exporta problemele către restul Asiei și țările dezvoltate, ale căror guverne sunt slab echipate să facă față unei noi crize din cauza datoriilor publice mari și a dobânzilor extrem de scăzute.
Ceea ce ne duce la avertizarea neobișnuită emisă de Royal Bank of Scotland (RBS)….
“Vindeți tot”. Analiștii RBS și-au avertizat clienții că e înțelept să scape de toate activele, mai puțin cele mai bune obligațiuni, în așteptarea unui an “cataclismic” și a unei crize de deflație globale. Semnele care vin din piețele financiare seamănă cu cele din 2008, spune documentul, înainte de prăbușirea Lehman Brothers – piețele globale de mărfuri și de credit se contractă, o situație neplăcută dat fiind gradul record de îndatorare a țărilor și companiilor. Analiza apocaliptică e totuși contrazisă de o întreagă serie de economiști: adevărat, există îngrijorare despre economia globală, adevărat China ar putea influența o cădere a prețurilor pe plan global, dar influența va fi mult mai mică pentru creșterea globală. Cu excepția situației în care ne panicăm și o transformăm într-o profeție auto-împlinită.
ÎN CONCLUZIE. România a început anul cu optimism, dar e recomandabil ca, în următoarele luni cel puțin, să ținem un ochi ațintiți și către alte piețe. Mai ales atâta timp cât China își negociază cu Uniunea Europeană statutul de economie de piață, ceea ce ar putea schimba complet soarta unor industrii europene.
EU NU MĂ MAI DUC AZI LA ȘCOALĂ…România are cel mai mic procent de școlarizare din Europa
În 2002, 92,8% dintre copii urmau cursurile unei școli primare. Zece ani mai târziu, procentul scăzuse la doar 85,8%, scrie cursdeguvernare.ro. Atât scăderea de șapte procente cât și procentul în sine reprezintă o performanță negativă unică în Europa și chiar în lume, din nefericire.
Mozambicul, spre exemplu, are o rată de școlarizare primară de 86%, în timp ce Turcia atinge 94%.
La grupa de vârstă 15-19 ani – generația care urmează să intre în ceea ce numim “câmpul muncii”, ne-am adjudecat confortabil ultimul fotoliu din sală, cu un procent de participare la școală de 81%, față de o medie europeană de 85,5%.
DE CE CONTEAZĂ? Vestea e proastă pentru economie: cu generații tinere din ce în ce mai rarefiate ca număr (ZF constată că se nasc mai mulți copii în familiile românilor plecați din țară decât în România) și mai puțin educate, e greu de crezut că poți găsi angajați cu care să faci performanță.
UNDE SĂ MERGEȚI, TOTUȘI, LA ȘCOALĂ. Cursuri online care merită cercetate
Udemy, una dintre cele mai mari platforme globale de educație, cu mai mult de nouă milioane de studenți, a asamblat câteva pachete de educație pentru business cu cursuri care costă doar 12 dolari (pentru o perioadă limitată). Câteva pe care le-am găsit interesante:
Branding personal. Un curs predat de Gary Vaynerchuck, una dintre cele mai populare figuri din lumea startup-urilor americane. Vaynerchuck conduce un fond de “angel investment” de 25 de milioane de dolari. Cursul e cotat cu cinci stele de majoritatea utilizatorilor.
Scriitură. Un curs ce curpinde principii și tactici pentru cei care scriu în viața profesională, predate de Shani Raja, jurnalist care a lucrat la unele dintre cele mai mari publicații ale lumii. Cursul e cotat cu cinci stele de majoritatea cursanților.
Generare de idei. Dacă sunteți în căutarea următoarei idei de business geniale, v-ar putea folosi să urmați cursul predat de Evan Kimbrell, fondatorul unei agenții digitale din San Francisco. Nu sunt decât 55 de utilizatori care l-au evaluat, dar toate ratingurile sunt de 5 stele.
Lean Startup. Un curs de șase sesiuni cu Eric Ries, celebrul autor al cărții Lean Startup, metodă care s-a răspândit rapid în toată lumea ca bună practică în fondarea de companii.
UN AVERTISMENT!!!! Oferta de 12 dolari se termină în 20 ianuarie, după care cursurile revin la prețurile lor normale, între 100 și 300 de dolari.
ZBOARĂ CU MINE. Care sunt cele mai sigure linii aeriene
AirlineRatings.com a lansat clasamentul celor mai sigure linii aeriene în 2016. Prima clasată este Quantas, compania aeriană australiană cu un superb palmares de zero accidente din 1951 încoace.
Metoda de departajare e bazată pe statistica accidentelor din ultimii 10 ani, pe anumite acreditări de siguranță și pe avioanele care compun flotele (cele rusești sunt, evident, depunctate).
AirlineRatings evaluează separat liniile aeriene low-cost, cea mai sigură dintre ele fiind Air Lingus (suprinzător, compania națională a Irlandei).
Dacă vă interesează mai mult experiența decât siguranța, iată și un clasament al liniilor aeriene care oferă cea mai bună experiență la bord.
The Economist notează că, din ce în ce mai mult, catastrofele ariene sunt cauzate de acte umane (terorism, de exemplu) decât de defecțiuni tehnice. 2015 a fost anul cu cele mai puține prăbușiri (opt) și victime (161) cauzate de accidente din 1946 încoace. Clasamentul nu ține însă cont de deturnări, terorism sau sinuciderea piloților în evaluarea liniilor aeriene, ceea ce explică de ce GermanWings sau Air Malaezia se află destul de sus în clasament.
PLUS. Greu de înțeles de ce ar vrea cineva să facă asta, dar există o aplicație ce calculează probabilitatea ca avionul în care vă veți îmbarca să se prăbușească. Am I Going Down spune despre ea că e un produs menit să scadă teama de zbor.
SUBIECTE DE CONVERSAȚIE
HARTA INVESTITORILOR. Start-up.ro calculează că sunt 15 miliarde de euro disponibili în Europa pentru finanțarea startup-urilor sau a companiilor în diferite faze de creștere. Techstars Berlin a pus cap la cap o listă cu peste 400 de investitori europeni care finanțează antreprenori.
FĂRĂ NUMĂR, DE LA GUVERN. Profit.ro analizează fondurile pe care guvernul României le pune la dispoziția companiilor mici și mijlocii în 2016: 125 de milioane lei în fonduri nerambursabile. Detaliile, cu bullet points, pe start-up.ro.
ÎNGHESUIALĂ MARE. Aproape jumătate (40%) dintre familiile cu trei persoane trăiesc în două camere. Cu totul, jumătate dintre familii trăiesc în una sau două camere, constată un studiu al BCR Locuințe, citat de ZF. O treime dintre locuințe nu au baie, duș sau grup sanitar. Un preț pe care îl plătim, probabil, pentru locul 1 în Europa la procentul de proprietari de case.
PLANURILE MINISTERELOR. Guvernul a publicat prioritățile strategice și planurile de acțiuni sectoriale ale fiecărui minister. Nu veți găsi sute de pagini, dacă la asta vă așteptați, ci doar două lucruri: o schemă simplă de priorități (o pagină) și o listă de acțiuni. Merită aplaudată și viteza și concizia.
CE CONFERINȚE MERITĂ. Entrepreneur face o listă a conferințelor pentru antreprenori care merită atenție în 2016. Sunt câteva în Europa, dar majoritatea lucrurilor interesante se întâmplă în America, așa cum este celebrul TechCrunch din New York sau SXSWi din Texas. La aproximativ 550 de dolari, biletele de avion sunt încă ieftine…
INOVAȚIE ȘI AGRICULTURĂ? Ground_Up Project, o companie elvețiană ce găsește și agregă proiecte sustenabile din toată lumea pentru marile fonduri de investiții, a descoperit cele mai interesante 10 proiecte de agricultură sustenabilă. În timp ce unele sunt chiar exotice, altele pot fi inspirație pentru alți antreprenori (agricultură urbană vă spune ceva?).
Ground_Up Project e fondată și condusă de Brîndușa Fidanza, unul dintre primii cititori și ambasadori ai Monday Memo – o informație ce se poate dovedi de folos pentru oricine dorește detalii.
PREDICȚIILE DELOITTE. Compania de consultanță Deloitte a publicat deja tradiționalul său raport TMT Predictions (Tehnologie, media, telecomunicații) pentru 2016. Câteva idei interesante: contrar așteptărilor, generația millenials (18-24 de ani) e generația pro-PC, nu post-PC; telefoanele la mâna a doua sunt o piață imensă, neștiută; realitatea virtuală va exploda în 2016; iar jocurile pe dispozitive mobile aduc din ce în ce mai puțin profit. Acest infografic sintetizează concluziile.
CÂTEVA IDEI ÎNDRĂZNEȚE. În același teritoriu al tendințelor, Inc.com merge mult mai departe, cu 9 teme ce-și vor adjudeca “spațiul de emisie” în acest an. Printre ele: folosirea imprimantelor 3D pentru “design” de organe; ubicuitatea dronelor, ce vor deveni mai numeroase decât aparatele de zbor pilotate de om și vor prelua sarcini periculoase, precum stingerea incendiilor; explozia serviciilor de livrare la-comandă pentru orice, de la bere rece înr-o oră, la mașini cu șofer; nu în ultimul rând, internetul-plutitor, o idee îmbrățișată deja de companiile de tehnologie care presupune acoperirea completă a globului pământesc cu internet de mare viteză cu ajutorul unor baloane.
CÂT COSTĂ ȘEDINȚELE? Timpul pierdut în ședințe e un etern subiect în orice organizație. Bain&Co a calculat că o organizație mare cheltuiește 300.000 de ore anual într-o singură ședință săptămânală. Cât costă astfel de întâlniri? Puteți calcula singuri, pentru că Harvard Business Review a creat o aplicație drăguță pentru a estima în bani timpul petrecut în ședințe.
BECOMING STEVE JOBS. Indiferent dacă știți totul sau nimic despre Steve Jobs, cartea tradusă la editura Publica merită citită pentru cel puțin trei motive: (1) pentru că veți înțelege cât de puțin probabil și previzibil a fost triumful Apple și al fondatorului său; (2) pentru că veți fi martorii transformării extraordinare a lui Jobs dintr-un puști teribil care a ratat magistral mize cruciale în liderul care a construit cea mai valoroasă companie de pe planetă; (3) pentru că e o incursiune în “culisele” unor decizii care au schimbat întregi industrii. Nu în ultimul rând, traducerea îi aparține Monei Dîrțu, ceea ce face ca lectura să fie o experiență de cinci stele.
Ultima ora:
ObservatorRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
PoliticNicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții comunităților evreiești din mai multe țări: România trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, credinţă sau limbă
EconomieLucian Croitoru: Cum am pregătit noi viitoarea recesiune
ExternRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
SocialLigia Deca promovează sportul în școli, cu ajutorul marilor campioni români
EvenimenteRadu Magdin va vorbi la Viitorul afacerilor de familie în România – Ediția a III-a, 03 octombrie 2024
EditorialAlexandru Grumaz: Europa, incapabilă să răspundă celor două crize – Ucraina și Orientul Mijlociu
CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe