OraNoua.ro
Publicat în 11 aprilie 2012, 15:34 / 233 elite & idei

Andreea Roșca: Procesul de creare a AGENDEI ROMÂNIA a început la Timișoara

Andreea Roșca: Procesul de creare a AGENDEI ROMÂNIA a început la Timișoara

Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) a inceput procesul de pregatire a Agendei Romaniei, care va face obiectul discutiilor de la urmatorul Summit, din 2013. Pe parcursul anului, comunitatea RBL va fi consultata in legatura cu principalele tendinte cu impact major in economia romaneasca pentru urmatoarele 12-18 luni.

Procesul de elaborare a Agendei Romaniei a inceput saptamana trecuta, la Timisoara, cu o prima masa rotunda, organizata in parteneriat cu Business Days si AIMS Timisoara.

Consultarea comunitatii RBL in legatura cu principalele tendinte in economie si societate si consecintele lor va continua pana in toamna, cand vor fi sintetizate tematicile majore ale urmatorului Summit, respectiv domeniile in care in februarie 2013, comunitatea RBL va genera o serie de noi proiecte care sa adreseze provocarile identificate pe parcursul acestui an.

6 TENDINTE CU IMPACT MAJOR IN ECONOMIE, POTRIVIT LIDERILOR DIN REGIUNEA VESTCei peste 30 de antreprenori si executivi din regiunea de Vest prezenti la Masa Rotunda de la Timisoara au prioritizat sase tendinte cu impact major in economie:1. OAMENII: Efectul combinat al scaderii calificarii si taxarii ridicate a fortei de muncaUna dintre principalele concluzii ale liderilor din regiunea de Vest este ca Romania se indreapta catre o combinatie periculoasa intre scaderea calificarii si niveluri inalte de taxare a fortei de munca.Consecintele majore in teren sunt scaderea competitivitatii companiilor romanesti, limitari serioase pentru dezvoltarea afacerilor si proiectelor si dificultati tot mai mari in valorificarea oportunitatilor de afaceri in urmatorul an.

2. DEZVOLTAREA ECONOMIEI: Atractivitatea scazuta pentru investitii si lipsa unei abordari strategice
Liderii din regiunea de Vest au subliniat tendintele de orientare a investitiilor catre servicii, in detrimentul productiei si de migrare a potentialilor investitori catre destinatii mai atractive, in detrimentul Romaniei.
Din punct de vedere strategic, lipsa unei coagulari regionale si a unor lanturi de creare de valoare si de specializare inteligenta va duce la pierderea startului pentru urmatorul buget al Uniunii Europene, care va fi puternic axat pe regiuni de dezvoltare.
In privinta inovarii, liderii din regiunea de Vest se asteapta ca punctul focal in economie sa se mute catre produse si servicii cu valoare adaugata mai mare.

3. FINANTARE: Accentuarea dificultatii de a atrage finantari
Antreprenorii si executivii prezenti la masa rotunda de la Timisoara vad o tendinta de sugrumare a dezvoltarii economiei datorata accesului tot mai dificil la finantare.4. ATOMIZAREA SOCIETATII
Tendinta de atomizare a fost punctata de lideri alaturi si de o solutie, respectiv nevoia ca Romania sa inteleaga si sa isi schimbe abordarea in domeniul “nationalismului economic”.5. ENERGIE: Cresterea interesului pentru energia verde 

6. RELATIA PUBLIC-PRIVAT: Adancirea decalajului intre administratie si economia reala

 

Donatii de 2.500 euro pentru 3 proiecte, la primul „giving circle” RBL

Zilele trecute, 30 de lideri de business din comunitatea RBL s-au intalnit cu dr. Frederick Mulder CBE, fondatorul The Funding Network pentru a afla care este mecanismul de functionare al unui cerc de donatori.

Dr. Mulder a moderat o sesiune-pilot de donatii al carei obiect l-au facut trei proiecte: burse pentru tineri antreprenori in programul RBL “Ateliere de Antreprenoriat”, crearea de materiale de promovare pentru proiectul RBL “Watchdog” si finantarea premiului comunitatii RBL (premiul cel mare) in concursul“Superscrieri”.

Dupa ce fiecare lider de proiect a prezentat initiativa pe care o conduce spre implementare, a urmat sesiunea efectiva de donatii, care s-a incheiat cu un total de 2.500 de euro stransi.
Detalii despre desfasurarea sesiunii-pilot de donatii si imagini de la intalnire si cina care a urmat sunt disponibile pe blogul RBL.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe