Adriana
Publicat în 30 august 2016, 15:19 / 141 elite & idei

Andreea Rosca: Vești ciudate dintr-o economie în vacanță

Andreea Rosca: Vești ciudate dintr-o economie în vacanță
+ Observator

DINCOLO DE EVIDENT. Vești esențiale dintr-o economie în vacanță

Una peste alta, suntem destul de bine. Am spus deja, avem cea mai mare creștere economică din UE, 6% în trimestrul II. Un an agricol sprectaculos. Și ne-a crescut puterea de cumpărare cu 15%. Dar există nuanțe și fel de fel de vești care mișună imediat cum te uiți mai cu atenție. N-am găsit vreo analiză pertinentă, iată faptele, așa cum sunt:

Avem salarii mai mari. Și asta costă. Bugetul, de exemplu, a cheltuit cu 10% mai mulți bani pentru salarii, dar a încasat cu 4% mai puține venituri. Complicat.
Poate n-ați observat încă pe bonuri: benzina s-a scumpit cu 2% într-o săptămână. Aproape record european. Era și rămâne mai scumpă decât în orice țară din regiune. Mișcarea costă.
Creditele de consum au crescut cu 35% în primul semestru. Doar că marja la aceleași credite e cea mai mare din ultimii nouă ani, de 8,35%. Profitabil business, să dai credite. În iulie, numărul restanțelor la credite atinsese un nou maxim istoric, din 2008 încoace. O fi vreo legătură?
Surprinzător, managerii sunt deprimați. “Dacă scoatem explozia consumului, economia aproape a stagnat.” Entuziasmul e combustibil volatil.
Locurile de muncă vacante sunt și ele la nivel maxim față de 2008. Nou motiv de depresie…
ANAF a blocat 16.000 de firme din cauza codurilor de TVA. Un sfert dintre firme au primit răspuns negativ în ultimele 18 luni. Unele s-au trezit cu codurile de TVA anulate, fără nicio avertizare. Cum să nu fii deprimat?
ÎNCĂ CEVA. Lunea trecută, am scris în Monday Memo că premierul României are un salariu de 6.000 de lei, așa cum ne-a informat Mediafax. Greșit. Contrar regulilor jurnalistice și bunei practici a oricărei agenții de știri, Mediafax nu verifică ce scrie. Premierul României a încasat în iulie 15.825 de lei net, așa cum simplu se putea vedea în datele de la Secretariatul General al Guvernului. Vă rugăm să ne iertați pentru eroare. Nu ne-am imaginat că trebuie să corectăm agențiile de știri. Eu, una, refuz să mai folosesc Mediafax ca sursă. Și, pentru că vă respectăm și prețuim timpul pe care ni-l dați, verificăm de acum în și mai mare detaliu ceea ce alegem pentru Monday Memo.

Desigur, ne gândim să cerem o favoare. Mai știți petrecerea aceea de 5000 de abonați? Nu suntem chiar foooarte departe. Am vrea să o facem în curând, așa că trimiteți Monday Memo către un prieten 🙂

+ Vezi și “Sfânta erată. De ce cred că fact-checking-ul devine o competență vitală”, textul Monei Dîrțu despre “junk information” și pericolele asociate.

O ÎNTREPRINDERE COLOSALĂ.

Wired a fost în interiorul a ceea ce va fi cea mai mare construcție de pe planetă, ca suprafață. Gigafactory, locul unde Elon Musk va produce bateriile pentru mașinile Tesla.

+ “scopul final al Tesla nu a fost niciodată să creeze mașini electrice spectaculoase. Mașinile sunt poarta de intrare pentru a pune capăt dependenței de petrol”. Cum folosește Elon Musk Tesla pentru a ucide industria de petrol.

O TOAMNĂ CUM N-A FOST ALTA.

Partidele își reașează piesele pentru jocul alegerilor parlamentare din decembrie. Dan Tapalagă analizează ce caută politicienii în ultimele zile din august. O gașcă interesată doar de propria putere? Tot ce se poate.

De construit. Echipe de aur. Unul dintre veteranii Airbnb despre secretele din spatele construcției de echipe flexibile și rapide în dezvoltarea de produse. Un ghid cât se poate de practic.

De mutat. Capitala startup-urilor. Londra? Nicidecum. În Europa, cel mai “hot” oraș pentru antreprenori și fondurile cu capital de risc se află în Germania.

+ 6 lecții despre cum poate un oraș deveni magnet pentru startup-uri.

De învățat. Pentru antreprenori la început. Dar nu numai. Ce faci când vrei să te apuci de o întreprindere pe cont propriu? Ar fi înțelept să înveți lucrurile fundamentale. 10 cursuri online din care puteți alege, de la dezvoltarea unei idei, la cum să începi în timp ce ești încă angajat.

+ 7 modele teribil de creative pentru a crea un plan de business.

De aflat. Doing business. Mafia style. “Unul dintre cele mai suprinzătoare lucruri la Camorra este cât de buni sunt la business”. The Economist despre rafinamentul metodelor de management ale mafiei italiene.

De citit. Culisele unei investigații extraordinare. Cătălin Tolontan a povestit, pentru Masterclass – proiect al Fundației Friends for Friends – cum s-au întâmplat lucrurile în interior în investigația despre dezinfectanții diluați care a zguduit spitalele, guvernul și pe toți oamenii cu bună-credință din țara asta. Așa arată jurnalismul adevărat. O discuție moderată și editată de Mona Dîrțu.

De căpătat. Abilitățile viitorului. Care va fi cea mai prețioasă și căutată abilitate de acum în cinci ani? Din trei încercări. World Economic Forum despre cele 10 deprinderi esențiale în 2020 și unde se predau ele deja.

De știut. Comerț online. Cât de mare va fi în 2020? În cinci ani, valoarea globală a comerțului de tip retail va fi de 27.000 miliarde de dolari. De aproape 160 de ori economia României într-un an. Mult mai interesante, însă, sunt datele despre comerțul online care, la acel moment, va avea 15% din total, dublu față de 2016. Și chiar mai interesant este unde vor fi majoritatea tranzacțiilor: în China unde, în 2016, se întâmplă jumătate din vânzările online din lume, potrivit raportului eMarketer.

De reflectat. La decizii complicate. “Dar problemele importante sunt adesea într-o zonă de gri. Singure, sculele și tehnicile nu pot da un răspuns. Trebuie să-ți folosești judecata pentru a face alegeri grele. Iar aceste alegeri vin adesea cu riscuri emoționale și psihologice”. Harvard Business Review despre dificila misiune de a fi oameni înainte de a fi mașini de decizie.

De clarificat. Eșecul. Una dintre temele principale din viața oamenilor, eșecul vine încărcat cu emoție, semnificații diverse și frică. Un sistem care lămurește cele trei stadii ale eșecului și căi de a merge mai departe poate fi teribil de util, în viață și în business.

De descifrat. Flirtul. Nu mai e ce-a fost. Un ghid scurt pentru a înțelege ce-și spun adolescenții noștri când își trimit mesaje de nedescifrat.

De final. Secretul pentru a învăța orice, într-una dintre scrisorile lui Albert Eistein către fiul său.
http://ceicareschimbajocul.ro/7299-2/

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe