Adriana
Publicat în 14 februarie 2012, 23:33 / 313 elite & idei

Andreea Vass: Creativitatea resursei umane poziţionează România în rândul celor mai bogate țări din lume

Andreea Vass: Creativitatea resursei umane poziţionează România în rândul celor mai bogate țări din lume

O ţară nu se poate dezvolta din rutină, ci pe baza ideilor creative. Ingeniozitatea și creativitatea resursei umane poziţionează România în rândul celor mai bogate țări din lume.

Dezvoltarea sectoarelor creative este un obiectiv strategic al CoNaCo (Consiliului Naţional de Competitivitate), datorită potenţialului acestora de a genera venituri şi locuri de muncă, de a promova simultan integrarea socială, diversitatea culturală,  dezvoltarea umană şi capitalizarea talentelor.

Forţa economică a industriilor creative din România se ridică la 7% din PIB, pornind de la software, publicitate, arte sau arhitectura, pana la design. În industriile creative acţionează 122.000 de companii, un sfert din firmele din România. Impactul pe piața muncii este semnificativ: aproape 2 din 10 salariaţi sunt angajați în domeniul industriilor creative. Sectorul este dominat în principal de persoane tinere, cu vârsta între 24 şi 49 ani şi cu grad ridicat şi foarte ridicat de calificare. În plus, a opta parte din exporturi este realizată în aceste industrii. De altfel, România a cunoscut cea mai mare rată de creștere a exporturilor de redevențe și drepturi de licență (92,6%) din UE în perioada 2002-2010. În aceeași perioadă de timp am înregistrat și a treia cea mai mare creștere a exportului de servicii de cercetare-dezvoltare (33,6%) și de servicii de arhitectură, inginerie sau tehnice (32,1%) dintre statele membre ale UE.

Potențialul industriilor creative din România a fost deja recunoscut prin distincțiile obținute la evenimente de renume din afara țării. Se remarcă domeniul cinematografiei: filmul lui Radu Mihăileanu, “The Concert”, care a câștigat două premii Cesar în anul 2010. De două ori, regizorii români au câștigat trofeul „Palme d’Or” la Cannes, o dată în anul 2007, cu filmul lui Cristian Mungiu „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” și în 2008, prin scurtmetrajul „Megatron” al lui Marian Crișan. Distincțiile au fost completate de premiile secțiunii „Un Certain Regard” în anii 2006 și 2007 și de Premiul Caméra d’Or obținut de Corneliu Porumboiul pentru filmul „12:08 East of Bucharest”.

În anul 2011, grupul de comunicare McCann Erickson România a câștigat un leu de aur la Festivalul de publicitate Cannes Lions 2011 și a fost desemnată agenţia anului la Festivalul de Publicitate Golden Drum, ducând astfel mai departe performanțele din anii anteriori. De asemenea, compania Saatchi & Saatchi România a câstigat „Argintul” la Festivalul Internațional de publicitate de la Londra din anul 2008, pentru o campanie outdoor.

Prin urmare, demersul Guvernului de a susţine industriile creative ca sector strategic pentru competitivitatea economiei româneşti va permite accelerarea accesării de fonduri europene, crearea unui brand sectorial şi valorificarea potenţialului oraşelor naţionale prin integrarea acestora în reţelele internaţionale de oraşe creative. Totodată, demersurile pentru dezvoltarea şi menţinerea unei economii tot mai dinamice din punct de vedere antreprenorial și inovativ răspund priorităţilor următorului ciclu bugetar european 2014-2020 şi aşează România pe harta bunelor practici europene, o hartă dominată de Olanda, Marea Britanie şi Italia

Articol postat pe www.andreeavass.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Securing the Future and unlocking Cybersecurity Solutions

PoliticMarco Badea: S-au încheiat discuțiile între Biden și Putin. SUA au avertizat cu ”sancţiuni severe”. Rusia a amintit de al Doilea Război Mondial

EconomieFlorin Georgescu: România a asigurat echilibrele macroeconomice numai în cadrul programelor încheiate cu FMI, Banca Mondială și CE / Aplicarea terapiei de șoc a reprezentat o succesiune de „victorii à la Pirus”

ExternIulian Fota: Chiar daca pericolul razboiului impotriva Ucrainei s-a mai estompat el va continua sa pluteasca cat timp cererile Moscovei sunt nerezonabile

SocialDaniela Vișoianu: Din seria ”ce aș fi vrut să învăț în liceu”…

EvenimenteVictor Vevera: Securing the Future and unlocking Cybersecurity Solutions

CulturaDan Mircea Cipariu: Regulamentul celei de-a XII-a ediții a Galei Tinerilor Scriitori

EditorialRadu Magdin: Why the German Mittelstand is the way forward for CEE’s businessesClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe