Adriana
Publicat în 19 iunie 2012, 12:15 / 597 elite & idei

Andreea Vass: Cum ne pozitionam in tabloul macroeconomic si social european? De aici porneste noul drum romanesc

Andreea Vass: Cum ne pozitionam in tabloul macroeconomic si social european? De aici porneste noul drum romanesc

Macroeconomia, aceasta stiinta aplicativa, rareori frumoasa, dar de o importanta covarsitoare pentru bunastarea natiunii, ne ajuta sa raspundem  la intrebarea de ce unele natiuni sunt mai bogate si altele mai sarace. Perspectiva europeana ne ajuta sa ne pozitionam  lucid in tabloul punctelor tari si a punctelor noastre slabe. Diagnosticul este rece. Europa insasi se confrunta cu decalaje mari de competitivitate fata de liderii globali. De aici porneste noul drum romanesc.

Tabloul in cifre aici: Puncte tari si puncte slabe pozitia Ro in UE – 18 iunie 2012.

In cuvinte mai jos.

PUNCTE TARI:

 • Creșterea venitului real pe lucrător în agricultură cu 43,7% în anul 2011 față de anul anterior poziţionează România pe primul loc în UE-27, potrivit primelor estimări ale Eurostat.  Creşterea medie la nivel european a fost de 6.7%.
 • Comerţul cu amănuntul plasează România primul loc în UE-21 (pentru care există date disponibile), în luna aprilie 2012 faţă de luna precedentă. Țara noastră a înregistrat o creștere a comerţului cu amănuntul cu 0.8%,  peste media europeană negativă de 1.1%. Dinamica anuală a comerţului cu amănuntul plasează România pe locul 3 în UE-21, în luna aprilie 2012 faţă de aceeași lună a anului precedent, cu o creștere de 3.4%. Media europeană a fost de -1.9%.
 • Preţurile mici la bunurile şi serviciile de consum poziţionează România pe locul 2 în UE-27, în anul 2010. Preţurile se situează la 59% din media europeană. Bulgaria înregistrează cele mai mici niveluri ale preţurilor (51% din media europeană).
  • Defalcat pe categorii, România a înregistrat cele mai mici preţuri din UE-27 la băuturi alcoolice şi tutun, precum şi la echipamentele personale de transport, acestea situându-se la 64%, respectiv 88% din media europeană.
  • Preţurile reduse ale produselor alimentare şi ale băuturilor non – alcoolice plasează România pe locul 2 în UE-27, situându-se la 67% din media europeană. Preţurile bunurilor şi serviciilor oferite de hoteluri şi restaurante poziţionează România pe acelaşi loc, nivelul lor fiind la jumătate faţă de media europeană. Bulgaria are cele mai mici preţuri din UE-27 la aceste categorii.
 • Dinamica ratei de ocupare a forţei de muncă poziţionează România pe locul 2 în UE-25 (pentru care există date disponibile), în primul trimestru din anul 2012 faţă de trimestrul corespunzător al anului trecut, cu o creștere de 2,5% comparativ cu media europeană negativă, de -0,1%. 
 • Creşterea costurilor orare cu forţa de muncă plasează România pe locul 4 în UE-23 (pentru care există date disponibile), în primul trimestru din anul 2011 faţă de trimestrul corespunzător al anului trecut, avansul înregistrat fiind de 5.2%, faţă de media europeană de 1.7%. În ceea ce privește dinamica costurilor orare salariale cu forța de muncă, România ocupă locul 3 în UE-23 (pentru care există date disponibile), cu o creștere de 5,2%, superioară mediei europeane de 1.7%, în aceeași perioadă. Dinamica costurilor orare non-salariale cu forța de muncă, ne poziționează pe locul 4 în UE-23 (pentru care există date disponibile) în aceeași perioadă, cu o creștere de 5,2%, mai mare decât media europeană de 2.1%
 • Inflaţia anuală de 2% poziţionează România pe locul 6 în UE-27 în luna mai din anul 2012 faţă de luna mai a anului trecut, sub Spania (1.9%), Irlanda (1.9%), Bulgaria (1.8%), Grecia (0.9%) și Suedia (0.9%). Media europeană s-a situat la 2.6%. România ocupă locul 23 în UE-26 (pentru care există date disponibile) în luna mai din anul 2012 faţă de luna anterioară, în ceea ce priveşte inflaţia lunară, situată la 0.3%, peste media europeană de 0%.
 • Datoria publică guvernamentală, exprimată ca procent din PIB, poziţionează România pe locul 4 în UE-27 în clasamentul statelor cu cele mai mici ponderi ale datoriilor publice în PIB, în anul 2011. Aceasta a fost de 33.3% din PIB, mult sub media europeană de 82.5% din PIB.
 • Creşterea valorii adăugate brute din industrie plasează România pe locul 7 în UE-26 (pentru care există date disponibile), în trimestrul III anul 2010 faţă de trimestrul anterior. Valoarea adăugată brută a crescut cu 2.4%, faţă de media europeană de 0.6%.
 • Dinamica anuală a producţiei industriale plasează România pe locul 7 în UE-23 (pentru care există date disponibile) în luna aprilie din anul 2012 faţă de aceeași lună a anului precedent, înregistrând o creștere de 2.8%, cu 4,5 puncte procentuale peste media europeană negativă de 1.7%. Evoluția lunară a fost de asemenea pozitivă, astfel că România a înregistrat o creștere a producției industriale cu 1.1% și s-a poziționat pe locul 8 în UE-23 (pentru care există date disponibile) în luna aprilie din anul 2012 faţă de luna anterioară. Media europeană a fost negativă, de -0.4%.
 • Rata şomajului poziţionează România pe locul 8 în UE-27, în luna aprilie a anului 2012, fiind printre ţările europene cu cele mai mici rate ale şomajului. Țara noastră a înregistrat o rată a şomajului de 7,4%, cu 2,9 puncte procentuale sub media europeană, de 10,3%. Slovacia (13.7%), Bulgaria (12.6%), Ungaria (10.7%), Polonia (9.9%) şi Slovenia (8.7%) au înregistrat rate ale șomajului mai mari decât România.
 • Creșterea cu 0,8% a PIB poziționează România pe locul 9 în UE-24 (pentru care există date disponibile) în primul trimestru al anului 2012 față de aceeași perioadă a anului trecut. Media europeană a fost de 0,1%. Comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a scăzut cu 0,1%, plasând România pe locul 15 în UE-23 (pentru care există date disponibile). Media europeană a fost de 0%.  
 • Comenzile industriale noi plasează România pe locul 11 în UE-22 (pentru care există date disponibile), în luna decembrie din anul 2011 faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, creşterea fiind de 1% faţă de media europeană negativă de 1.7%. Dinamica lunară a comenzilor industriale noi poziționează România pe locul 13 în UE-22 în luna decembrie a anului 2011 faţă de luna precedentă, înregistrând o scădere cu 1.2%, comparativ cu media europeană pozitivă de 1.3%.

PUNCTE SLABE:

 • Peste un sfert din totalul cheltuielilor realizate de români a fost destinat produselor alimentare în anul 2009. România se află pe primul loc în UE-27, cu o pondere de 26.6%, alături de Lituania (23.3% în anul 2007), Bulgaria (21% in anul 2005) şi Estonia (20.9%). Media europeană se menţine la un nivel mult mai redus, de aproximativ 12% din totalul cheltuielilor gospodăriilor.
 • PIB pe locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, plasează România pe penultimul loc în UE-27, în anul 2010. Acesta s-a situat la 46% din media europeană.
 • România are a doua cea mai mare pondere a populației supuse riscului de sărăcie și excluziune socială din UE-25, în anul 2010, aceasta fiind de 41.4%, faţă de media europeană de 23.4%. Defalcat pe categorii de populație:
  • Locul 1 în UE cu cea mai mare pondere a populației în vârstă de muncă (18-64 ani) supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE în anul 2010, de 39,7% din totalul populației, față de 23,3% în UE.

Articol integral, publicat pe www.andreeavass.ro

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană. NATO nu are nicio intenție să intervină în acest conflict

PoliticMircea Geoană: Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană. NATO nu are nicio intenție să intervină în acest conflict

EconomieMihai Daraban: „Consiliul de afaceri România – Emiratele Arabe îşi va începe activitatea în scurt timp”

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCodrin Scutaru: Un nou episod din Public Affairs Solutions Podcast, alături de Ciprian Necula activist și profesor universitar

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent ca expozant la cea de-a noua ediție a expo-conferinței internaționale Black Sea Defense & Aerospace – BSDA Exhibition & Conference – BSDA 2024

EditorialTeodor Baconschi: Noi și americanii. Ce ar trebui să figureze pe agenda viitorului președinte al României în dialogul său cu omologul de la Washington

CulturaLaurentiu Stefan: At #OpeningNight of one of the most popular operas – TraviataClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe