Andreea Paul: Cum ne putem valorifica potențialul economic și care sunt initiativele publice care pot face diferența în cursa mondială a Romaniei pentru competitivitate?

de Andreea PAUL
Vă propun să dezbatem pe parcursul zilelor si săptămânilor următoare câteva propuneri lansate in cadrul lucrarilor Consiliului National de Competitivitate – CoNaCo cu scopul de a poziționa România în rândul țărilor care își pun potențialul economic în valoare și care pot face o diferență în cursa mondială pentru competitivitate. Am stat de vorba cu multi oameni de afaceri si reprezentanti ai institutiilor universitar-academice si publice. Le multumesc tuturor.
Norii negri de furtună care au cuprins Europa se apropie tot mai mult de țara noastră, iar criza politică internă și seceta din acest an nu fac altceva decât să acutizeze problemele cu care ne confruntăm. Prin urmare, vă lansez provocarea de a contribui, după puteri, la scoaterea României din impasul în care se află în momentul de față.
Vă invit să fiți parte la acest demers constructiv, in care tratam principalele domenii spre care trebuie să ne uităm cu atenție și să croim impreuna propuneri de bună guvernare.
Vă propun să debutăm cu domeniul Exporturilor romanesti, unul dintre pilonii care au susținut creșterea economică de 2,5% din anul 2011, dar care, pe fondul actualelor turbulențe din zona euro, bate semnificativ în retragere.
Care considerați că sunt măsurile necesare pentru a impulsiona exporturile românești? Va provoc să dați frâu liber imaginației și să vă exprimați opiniile pe marginea ideilor prezentate.
EXPORTURI
Viziune: exporturi românești de calitate, cu valoare adăugată ridicată, livrate pe piețe diversificate.
Stadiu actual
România este o țară mică, cu o economie deschisă, puternic dependentă de țările membre ale UE în activitățile de comerț exterior. Ponderea exporturilor românești în exporturile mondiale, deși a crescut în fiecare an începând din 2000, a ajuns la doar 0,34% în prezent. Exporturile reprezintă aproximativ 30% din PIB, ceea ce poziționează țara noastră în rândul țărilor cu grad mediu spre scăzut al orientării economiei spre export. Intensitatea tehnologică a exportului este relativ mică. Baza exportatorilor este redusă în rândul IMM-urilor. Exporturile sunt concentrate în proporție de aproximativ 50% la un număr scăzut de firme mari. După indicele de similaritate al portofoliului de export, România concurează cu ţări precum Bulgaria, Italia, Ucraina, state nord-africane (Tunisia, Egipt) sau Turcia, plasându-se din punct de vedere al performanțelor pe o poziție medie spre slabă comparativ cu aceste ţări.
Exportul românesc este regionalizat și concentrat pe ţări mari din UE sau pe cele din Sud-Estul Europei și Orientul Mijlociu. Peste 71% din exporturile românești au avut ca destinație țările membre din UE în anul 2011. Principalii parteneri la export sunt Germania (către care sunt direcționate peste 18% din total exporturi), Italia (13,8%), Franța (8,3%), Turcia (aproape 7%) și Ungaria (4,8%). România exportă în principal mașini și echipamente de transport (peste 41% din total exporturi), alte produse manufacturate (33,4%), materii prime și materiale (peste 7%) și produse agroalimentare, băuturi și tutun (6,4%).
Exportul românesc este încă dominat de produse puţin inovative. Există însă tendințe de modificare a structurii exportului în sensul creşterii ponderii produselor cu grad ridicat de manufacturare și cu intensitate tehnologică medie. Principalele puncte slabe țin de capacitatea redusă a ofertei de export de a se adapta cerințelor pieței, lipsa brandurilor puternice, dar si abilitățile manageriale reduse în conturarea strategiilor de acces pe piețe.
Strategia Națională de Export 2011-2015 propune obiective și acțiuni detaliate atât pentru susținerea și promovarea exporturilor, cât și la nivel intern, pentru creșterea capacității și flexibilității ofertei de export. Ultimele evoluții indică însă o încetinire drastică a ritmului de creștere a exporturilor, pe fondul stagnării economice în zona euro, care a condus la contracția cererii pentru exporturile românești. Astfel, în primul semestru al anului 2012 exporturile se află în creștere cu doar 1% comparativ cu primul semestru al anului precedent.
Obiective
1. Creșterea contribuției exporturilor în PIB la 50%;
2. Crearea de noi instrumente de susținere a exportului și modernizarea celor existente;
3. Creșterea accesului la finanțare a firmelor exportatoare;
4. Promovarea prin programe speciale a identității competitive a României;
5. Susținerea cu precădere a exportului inovativ și a clusterelor de export;
6. Promovarea și susținerea exportului;
7. Creșterea accesului pe piețele internaționale.
Direcții de acțiune
Articol publicat pe www.andreeavass.ro
Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Pe 10 decembrie, intre orele 10.00 – 16.00, in cadrul Bibliotecii Nationale te astept la Bazarul de Craciun

PoliticVictor Negrescu: Trebuie să ne asigurăm că Austria rămâne izolată și că alte state nu se vor opune aderării României la Schengen

EconomieAndrei Caramitru: Problema pensiilor si a forței de munca. Si de ce vom deveni in 20 de ani o țara daco-asiatică

ExternMarco Badea, despre summitul ONU pentru climă

SocialLigi Deca, despre rezultatele la testele PISA: Nu am înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor

EvenimenteAlexandra Dobre: Pe 10 decembrie, intre orele 10.00 – 16.00, in cadrul Bibliotecii Nationale te astept la Bazarul de Craciun

EditorialCristian Grosu: Banalul dolar și conștiința europeană

CulturaDan Mircea Cipariu: Lectură publică la Liceul Teoretic Național din București
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe