Adriana
Publicat în 17 septembrie 2012, 19:24 / 226 elite & idei

Andreea Vass: Parca niciodata nu a fost mai grea batalia cu incultura politica si economica

Andreea Vass: Parca niciodata nu a fost mai grea batalia cu incultura politica si economica

Sunt îngrozită de incultura politica de la noi. Mă simt rușinată de critica europarlamentarului PSD Cătălin Ivan la adresa doamnei comisar european pentru Justiţie, Viviane Reding, din timpul dezbaterilor de ieri din plenul Parlamentului European.  E adevarat ca politica românească rămâne doar impregnată cu parfumul de femeie. Dar faptul ca femeile sunt atat de putine în politica de acasă nu este o scuza pentru brutalitatea și proasta crestere exportata la Bruxelles. Unele personaje ce se vor a fi domni au uitat de politete, de bunul cod al comportamentului în societate, au uitat complet de civilitate. In aceasta toamna se poarta portocaliu. Or noi nu plătim europarlamentarii pentru a discuta moda sau cromatica vestimentara a politicienelor, ci pentru a reprezenta interesele romanilor. Interesele romanilor inseamna, implicit, si interesele femeilor.

Cea mai recentă lege privind cotele de gen a fost adoptată de Polonia în ianuarie 2011 și prevede ca femeile să reprezinte cel puțin 35% din candidații de pe listele electorale. În cazul nerespectării legii, lista electorală este respinsă.

La nivel mondial, din 103 țări monitorizate, 55 au cote de gen legiferate, adica obligatorii. Alte 16 tari au adoptat atât cote voluntare, cât și cote legiferate pentru creșterea reprezentării femeilor in spatiul public. Restul de 32 de țări au adoptat cote voluntare.

Colegii noștri europeni au sesizat beneficiile pe termen lung date de implicarea femeilor în politică. Cu cat dezechilibrul de gen in politica este mai scazut, cu atat nivelul bunastarii cetatenilor este mai mare. Cu cat dezechilibrul de gen in politica este mai scazut, cu atat nivelul coruptiei este si el mai mic.

Sa luam un exemplu recent. A fost nevoie ca o femeie, președinta Lituaniei, să vină în România ca să spună lucrurilor pe nume. Nimeni nu a surprins mai bine efectele pe care le-a avut guvernarea Ponta asupra țării noastre. A fost directă și nu s-a ferit să folosească cuvinte dure, dar civilizate si bine argumentate. Imaginați-vă pentru o secundă cum au decurs discuțiile între o femeie, președinta Lituaniei, și primii trei bărbați din stat: Băsescu, Antonescu și Ponta. Inca o ocazie pentru romani sa auda raspunsul la intrebarea daca o femeie poate conduce o natiune. Și dacă nu știam că Lituania are o femeie președintă, nici nu aș fi avut cum să-mi dau seama din presă. Toate titlurile anunțau că în România a venit președintele Lituaniei.

Ce spune o minte lucidă despre România? „România se află sub o analiză atentă. Stabilitatea internă este foarte importantă, pentu că aceasta reflectă capacitatea țării de a performa în UE. România este momentan paralizată de agitația politică. Politicienii români trebuie să înceapă să se comporte matur şi responsabil. La capitolul absorbția fondurilor europene, sunteți ultimii din UE și pierdeți astfel facilitățile UE.”

Declarațiile președintei Lituaniei au dat dimensiunea claritatii si a forței feminine în politica internațională. România este deficitară grav la acest capitol. Deși din două persoane pe care le întâlnim pe stradă, una este femeie, în Parlamentul României abia de găsim o femeie printre zece parlamentari. La nivel global suntem mult sub media de 20% de femei în parlamentele lumii, pe locul 107 din 140 de țări, în urma unor state precum Zambia, Turkmenistan, Bangladesh, Irak sau Afghanistan. În Uniunea Europeană devansăm doar Ungaria şi Malta.

Ne-am obișnuit atât de mult cu bariera invizibilă a discriminării de gen, încât nici nu o mai simțim. In cel mai recent Raport Global al Discriminarii de Gen, din anul 2011, ne este relevata gravitatea dezechilibrului accentuat de gen din viața politică: România se situează pe locul 112 din 135 ţări evaluate. Sa ne miram atunci de nivelul de dezvoltare si de cel al coruptiei?

În culisele unei scene politice dominată de bărbați, femeile rămân zidite în proiectele partenerilor de gen masculin. Ce e de facut? Am lansat acum un an o consultare publică in care investighez opiniile romanilor in acest sens. Ca România sau clasa ei politica nu e niciodata pregatita pentru ceea ce e de facut in acest sens o stim deja cu totii.  Am vrut insa sa ascult vocea romanilor. Proiectul prevede ca partidele politice să fie obligate fie prin lege, fie voluntar, ca la alegerile locale şi parlamentare să se prezinte o listă de candidaţi pe care femeile să se regăsească în proporţie de minimum 30% pentru a se alinia la startul competiţiei politice. Disponibilă la adreasa ww.femeileinpolitica.ro, inițiativa a strâns peste 7600 de voturi, din care 98% sunt în favoarea legiferării cotei de gen. Asa cum au facut alte 55 de state care au inteles rolul feminitatii in spatiul politic si unde situatia nu s-a reglat natural, inertial, odata cu dezvoltarea umana si cu educatia. In realitate, educatia nu tine doar de scoala, ci si de lege.

Articol publicat pe www.andreeavass.ro

Ultima ora:

ObservatorAlina Bârgăoanu: Acordul submarinelor sau acordul Inteligenței Artificiale?

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe