Matei Bogdan
Publicat în 15 decembrie 2021, 11:24 / 154 elite & idei

Andrei Caramitru: Cum va arăta România peste 10 ani

Andrei Caramitru: Cum va arăta România peste 10 ani

La cum arată acum România, in 10 ani intram in implozie.

 • Decrețeii ies la pensie (si sunt enorm de mulți).
 • Numărul de tineri care o sa lucreze scade accelerat (mulți pleacă dar problema fundamentala e ca prea puțini s-au născut – chiar dacă nu ar mai emigra nici unul tot ajungem la dezastru).
  Ce înseamnă asta? Este extrem de previzibil ce se va întâmpla :
 • 1) pensiile vor rămâne extrem de mici, de fapt VOR SCĂDEA (ca valoare reală).
 • 2) taxele VOR CRESTE
 • 3) va trebui sa aducem vreo 2 milioane de imigranți din afara UE sa lucreze aici ca sa compensam lipsa de forța de munca (nu e doar vina emigratiei – e si numărul foarte scăzut de copii pe care ii facem). De anul viitor guvernul a mărit – oficial – cota la 100’000 de imigranți pe an. Vor fi mai mulți . Eu mizez ca ajungem la 2 milioane in 15 ani. Toti vor fi in orașele mari – care vor deveni multiculturale si multiconfesionale. Rapid de tot. Cei din diaspora nu se vor întoarce decât puțini (când ai casa si familie acolo de ani, nu te mai întorci, orice li s-ar oferi; mai si vin mulți din orase si sate pulverizate – unde sa se întoarcă si de ce???)
 • 4) satele mici si orașele mono-industriale vor dispărea, vor arata ca zona părăsită din jurul Cernobîl-ului. Puținii tineri de acolo vor pleca toti (la orase sau in diaspora). Nu va veni nici un investor acolo. Bătrânii vor dispărea, chestie demografica simpla.
  Nu conteaza dacă va place poza de mai sus sau nu. Nu conteaza pe cine votați sau cine va fi la putere. Chestiile astea se vor întâmpla pentru ca nu exista alternativa, si forțele economice sunt mult mai puternice decât orice altceva.
  ——————-
  PS: va explic si mai simplu. In orașele mari, la 2 Adulți se naște un copil, in medie (mulți nu sunt căsătoriți, si cei căsătoriți fac poate 1 sau maxim 2 copii). Deci – intr-o generație ar scădea populația la jumătate (2 adulti dispar si sunt înlocuiți de un copil care a crescut). Însă orașele mari – structural – cresc (business-ul are nevoie de oameni, acolo sunt banii si oportunitățile). Deci intr-o generație trebuie sa vina CEL PUȚIN jumătate din afara (orase mici si sate – pana se golesc; după – străini). De asta orașele mari din vest au 40-50% străini, practic toate. La fel va si la noi.

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe