Matei Bogdan
Publicat în 23 noiembrie 2022, 10:32 / 46 elite & idei

Andrei Caramitru: De unde creste economia Romaniei?

Andrei Caramitru: De unde creste economia Romaniei?

Mulți m-au întrebat de unde Dumnezeu creste economia Romaniei domne. Nu e așa ca e totul pe datorie nu producem naibii nimic? Ca totul e praf si era mai bine “înainte”???

Asadar va explic un pic. Sunt câteva zone absolut cheie (ordinea e aleatorie):

– industria auto. Suntem pe locul 6 in UE la producția de autoturisme (peste Italia sau Ungaria). Însă mai sunt foarte multe chestii in jur care se fac aici – design si cercetare, componente, pneuri (inclusiv cele folosite la mașinile de formula1), software.

– Alte industrii – Industria de construcție de nave (construim de la iachturi de lux pana la vapoare militare); producția de biciclete (no2 in UE) etc.

– cereale – locul 4 in UE după Franța, Germania si Polonia

– software / IT : pe primele locuri din UE la contribuția in PIB. De exemplu Amazon Cloud are echipe de ingineri in Iași, Oracle are mii de angajați, la fel Microsoft, cam toate marile companii IT au birouri mari aici. Ca vârf la capitalul local in zona asta sunt eMAG, UIPath si Bitdefender

– Outsourcing servicii complexe (nu doar call-centere) – de ex. centrele de analiza de risc ale marilor bănci din UE sunt aici; Backoffice-ul bursei din Londra etc.

– Transportatori – Romania si Polonia domina in transportul rutier in UE.

– Energie: ne acoperim acum cam 80% din nevoia de gaze si 45% din cea de petrol din producția interna (e ffff bine, celelalte tari sunt cam pe zero). In plus avem hidro si regenerabile care contribuie foarte mult. Un mix excelent cu potențial mare de creștere dacă se exploatează resursele onshore si offshore. Plus pe nuclear vom avea in curând cea mai avansată tehnologie din lume (micro-centralele americane).

– construcții : se construiește enorm, orașele explodează si se extind rapid spre satele din jur (se cheamă urbanizare si e ffff bine si normal). Avem chiar constructori buni si mari de autostrăzi complexe care sunt mai performanți decât cei din vest (UMB).

Deci sunt 8 motoare mari, care toate cresc repede si sunt foarte diferite (ceea ce e bine). Dar hauristii si nostalgicii comunisti nu înțeleg nimic – ei cred ca dacă ei lucrau la Apaca si IMGB si alea s-au închis, inseama ca totul e praf. Din contra – e cel mai înalt nivel economic atins de țara asta in toată istoria.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe