Andrei Caramitru: Marea luptă cu Austria
Va explic simplu ca să înțelegeți. Să zicem ca vreți să transportați un colet care intră în Marea Mediterană spre vest, care a intrat în portul grec Piraeus. Aveți acum 2 rute :
– Grecia – Macedonia – Serbia – Ungaria. 3 vămi (12 ore). Drumul 13 de ore. Total 25 de ore.
– Grecia – Bulgaria – România – Ungaria. 3 vămi (12 ore). Drumul 23 de ore. Total 35 de ore.
EVIDENT – toată lumea o ia prin Serbia. Nimic pe aici. Serbia e controlată de Austria și de Rusia.
Acum se lucrează, împreună cu greci și bulgari, la 2 mari lucruri :
– autostrăzi. Noi facem peste munți spre Sibiu. Ei merg pe sud să conecteze mai bine. Plus poduri extra peste Dunăre. Asta ar reduce 7 ore din drum. De la 23 de ore scazi la 16 ore.
– Schengen rutier. Dacă noi suntem cu Bulgaria în Schengen – de la 3 vămi (12 ore) scazi la zero.
În total prin Serbia – rămâne 25 de ore. Pe la noi scade de la 35 la 16 ore (!!!). Și dacă marfa nu intră prin Piraeus (care e controlat de chinezi) ci prin Alexondropolis e MULT mai rapid.
Deci – cu autostrăzi și în Schengen – devine MAI RAPID și MAI ECONOMIC să treacă TOT traficul din Mediterana prin România și nu prin Serbia. România lucrează cu SUA, Serbia cu Rusia și Austria. TOATĂ arhitectura zonei se schimbă COMPLET.
De asta eu cred ca bătălia pe Schengen rutier va fi cumplit de dură – poate fi câștigată – dar în nici un caz cu negocieri “clasice” cu Viena. Doar prin presiune masivă SAU efectiv deschiderea granițelor – orice am semnat – asta e ghinion. Nu au ce să ne facă.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe