Andrei Caramitru: Problema pensiilor si a forței de munca. Si de ce vom deveni in 20 de ani o țara daco-asiatică
Va explic pe cifre ca sa înțelegeți bine fenomenul:
– anual, acum, ies la pensie aproximativ 250’000 de oameni. Însă peste 10 ani când ne lovește valul decrețeilor o sa iasă anual la pensie aproape 400’000 de oameni.
– Numărul de copii care se nasc, an de an, este de doar 150’000.
Deci – deficitul ANUAL – doar ca sa păstram forța de munca stabilă nu sa o si creștem cum avem de fapt nevoie – e cam de 100’000 acum (fără emigrație) si va creste la 250’000-300’000 pe an. E colosal.
Mulți spera ca se întoarce diaspora. Problema e ca 80% din diaspora a plecat acum 10 ani sau mai mult. Au deja viața lor acolo si nu mai sunt tineri. E iluzoriu.
Deci SINGURA soluție ca sa nu intram in implozie totala e sa importam forța de munca din străinătate. In 2023 vom importa 140’000 de oameni, dar sigur cifra va creste gradual spre 300’000 PE AN. Motivul e matematic si simplu si v-am dat cifrele mai sus. Problema pe care o sa o avem e sa ii ținem in țara si pe cei noi care vin, ca dacă si ei pleacă spre vest trebuie sa aducem SI MAI MULȚI.
Acum. Dacă noi facem 150’000 de copii pe an in romania si importam 140’000-300’000 de străini din Asia sau din alte parti pe an. Este EVIDENT ca, intr-o singura generație, Romania va arata complet diferit, vom deveni o țara daco-asiatica. An de an o sa producem mai puțini copii decât importam tineri din Asia.
Deci – O sa aducem in doar câțiva ani mai mulți asiatici decât sunt maghiari in România. Daca aducem o medie de 200’000 de străini pe an – in 20 de ani asta înseamnă 4 milioane. PSD, cel mai mare partid de la noi, are cam 2 milioane de voturi la alegerile parlamentare. Deci asiaticii vor juca un rol fundamental si politic aici, vom avea primari miniștri poate chiar prim ministru asiatic. Vom avea enorm de multe familii combinate, următoarele generații o sa fie total dar total diferite.
Nu conteaza ca vrem asta sau nu, ca nu ne convine, ca ne înfricoșează situația. Este INEVITABILA pentru ca alternativa e sa dam faliment cu totul, sa nu mai avem bani de nimic si forța de munca pentru nimic, sa stingem lumina.
Exista însă două efecte pozitive in toată povestea asta
– fiind o nevoie colosala de forța de munca e inevitabil ca salariile sa continue sa crească. Firmele – ca sa justifice salariile mult mărite – vor trebui sa investească in automatizări robotizări si Educatie profesională. Insa vor fi mulți sub-educați la noi care vor rămâne pe bara pentru ca nu își vor putea justifica salariul (si vor fi inlocuiti de roboti + asiatici)
– Asiaticii sunt foarte serioși si muncitori. In America – sunt categoria de vârf ca venituri (peste “albii” americani). Deci influxul asta va stimula enorm economia si poate fi motorul esențial ca sa depășim vestul ca productivitate si seriozitate.
Consecințele însă sunt uriașe. Las aicea scris pentru ca e cazul ca politicenii, sociologii, mediul academic, oamenii de business etc – sa înceapă sa se gândească la ce facem si cum ne organizam in noua lume si in noua Românie hiper-multiculturală.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe