Matei Bogdan
Publicat în 11 mai 2022, 12:13 / 81 elite & idei

Andrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

Andrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche. Si extrem de toxica. Conceptul de “sfere de influență”. Nu e doar Putin obsedat de asta – dar si Franța, Germania, Austria sau Ungaria gândesc la fel de fapt (de asta nici nu ajuta in mod real Ucraina si continua sa finanțeze masiv Rusia).
Sursa ideologiei ăsteia, extrem de toxice, este Congresul de la Viena din 1814-15 de după înfrângerea lui Napoleon, prin care s-au negociat granițele si “balanța puterilor” in Europa (acolo au fost Metternich, Talleyrand etc). Ideea a fost vândută ca un “concert al Națiunilor” – adică negociem între noi, mai bine cântam toti aceeași melodie/concert decât sa fie război. Sună bine, însă vine cu niște probleme grave :

 • atunci, au fost doar 5 “mari puteri” care au negociat între ele de fapt. Prusia, Franța, Austria, UK, Rusia.
 • Celelalte tari – mai mici sau considerate “inferioare”, au suferit masiv. Polonia a fost impartita între Rusia si Prusia. Rusia a luat Finlanda, Prusia a luat Suedia. Italia a fost impartita, Austria luând nordul. Etc. Grozav pentru țările mari, dezastru pentru celelalte.
  Evident – un pic mai târziu in 1848 au fost revoluții naționale – popoarele “mici” au încercat sa își obțină independenta. Însă – “marile puteri” au încercat sa își mențină influența si după. Lucrurile au devenit suficient de instabile deși economia bubuia încât s-a ajuns la primul război mondial.
  Dar – marile puteri de atunci încă se considera superioare celorlalte nații. Încă considera ca trebuie sa negocieze DOAR între ele, sa își împartă zonele de influență. Fără ca celalalte tari, care sunt “inferioare”, sa aibă ceva de spus. Si poporul la ei pe strada gândește la fel – noi suntem țara superioară, voi in România, Bulgaria, Portugalia sau Italia sunteți “inferiori”, “necivilizați”, “nu munciți”, “nu sunteți organizați” etc etc etc. Rasism imperial.
  Trebuie doar sa ascultam ce ne spun Franța sau Germania, acum, in 2022.
 • Franța prin Macron spune ca Rusia nu trebuie umilita, ca sistemul de securitate in Europa trebuie construit si cu Rusia. Pai bun – dar Ucraina nu a fost umilita – de Franța – la tratatul de pace de la Paris de după primul război mondial când a fost “dată” Rusiei? Franța si Germania nu au blocat accesul in NATO al Ucrainei in 2008? Nu umiliți Ucraina spunând ca nu poate intra in UE decât “peste decenii”? Ucraina poate fi umilita – Rusia nu, pentru ca e una din “marile puteri”
 • Germania prin Scholtz a spus clar ca nu pot face anumite lucruri împotriva Rusiei pentru ca au o “datorie istorică” din cauza crimelor făcute de naziști in Rusia. Pai bun – dar naziștii nu au omorât de fapt mai mulți locuitori, procentual vorbind, in Ucraina? De ce nu exista o datorie istorică si fata de Ucraina? Pentru ca Rusia e una din “marile puteri” – Ucraina nu, soarta ei se decide peste capul lor punct.
  Toată teoria asta nu mai ține însă de când SUA e cea mai mare putere din lume si da de fapt umbrela de securitate militară Europei. De aici vine teoria – susținută si de Putin, Medvedev dar si Macron – care zic toti, cu aceleași cuvinte, că Europa trebuie sa aibă “autonomie strategica” (adică SUA sa plece) si Europa trebuie sa își gestioneze singura securitatea, prin “negocieri”, de la Lisabona pana la Vladivostok. De asta se tot zice ca Ucraina trebuie sa capituleze (fiind in mintea lor parte din sfera de influenta a Rusiei, deci ce treaba avem noi). Vechea Europa, vechile “mari puteri” vor sa se întoarcă in momentul lor de vârf – 1815 si Congresul de la Viena. Asta e tot.
  PS: UK a avut întotdeauna un rol de echilibru in toată nebunia asta. Nu au vrut sa ia teritorii in Europa, însă au încercat sa se asigure ca celelalte tari nu o iau pe arătura complet, cum se tot întâmpla. Acum fac la fel (si sunt de fapt o extensie a SUA). Deci nu putem sa ii punem in aceeași oală ca ceilalți.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe