Matei Bogdan
Publicat în 16 noiembrie 2022, 12:52 / 58 elite & idei

Andrei Caramitru: Viitorul Europei se decide in Ucraina si Polonia

Andrei Caramitru: Viitorul Europei se decide in Ucraina si Polonia

O sa va spun o chestie deloc populara aici. Viitorul Europei se decide in Ucraina si Polonia.

Opțiunea 1: Europa de est devine un motor central al continentului. aliniata full cu SUA si țările anglo-saxone, cu o direcție similară cu partidul conservator din SUA (de ce? Pentru ca vai ce mirare – la noi nu prea e nimeni de stânga si temele hiper progresiste nu funcționează). asta înseamnă mult mai multă dezvoltare economică dar si tensiuni mari de tot între Europa de est si Europa de vest (in special germania si Franța). Si un conflict prelungit (cald sau “rece”) cu Rusia.

Optiunea 2: viziunea Bruxelles/Berlin/Paris si parțial Moscova. Europa devine “suverana”, adica deciziile rămân toate la Berlin si Paris (plus Olanda si alții de tipul asta). Europa de est este o zona gri care sau asculta obedient de Europa de vest si/sau e balansata între interesele Europei de vest si Moscovei – si trebuie e esențial sa rămână mai săraca decât Europa de vest altfel li se strica mentalul colectiv superior domne acolo. Scenariul asta e bun pentru Europa de vest (mențin gazele ieftine si petrolul de la ruși; pot face business cu china; mențin puterea lor totala in UE), e însă foarte prost pentru Europa de est.

Așa trebuie intelese următoarele:

– războiul din Ucraina. Rusia a încercat sa reașeze totul spre opțiunea 2, dar nu prea ii iese. Europa de vest la fel – nu ajuta aproape deloc Ucraina (da de vreo 3 ori mai mulți bani Moscovei pe energie decât Ucrainei). Tot timpul vorbesc de negocieri si “pace” (adica Ucraina devine o zona gri ca Moldova acum cu Transnistria).

– conflictul masiv între Polonia si Europa de vest : Polonia cere sute de miliarde reparații de la germania pentru al 2lea război mondial; Bruxelles ii monitorizează si stresează cu “statul de drept” si diverse critici ca nu sunt perfecți cumva (de parca doar Europa de est trebuie monitorizata – niciodată astia din vest care nu pot fi considerați corupți deși sunt ohoho – ei fiind sefii noi sclaveti prosti)

– Balcanii inclusiv noi ținuți in zona gri de Europa de vest. Noi si bulgarii in afara Schengen pe motive total aberante; țărilor din Balcani li se refuza intrarea in pre-aderare la UE deși au completat toti pașii ceruți.

Acuma – ca sa cititi mai bine totuși ce face sistemul si statul la noi. Încearcă sa balanseze cele doua situații sa nu supere pe nimeni cumva. Funcționează? O sa știm in Decembrie cu decizia pe Schengen.

Daca nu iese cu Schengen înseamnă ca Europa de vest joaca mizerabil si la maxim opțiunea lor. Atunci – este absolut esențial – pentru cine are un pic de minte – sa luptam toti pentru opțiunea 1. Chit ca asta înseamnă un conflict de fapt prelungit cu Europa de vest.

Si oricum opțiunea 1 se va întâmpla chit ca Scholz Macron sau Rutte se dispera. Chit ca ne tin in afara clubului Schengen si își bat joc de noi deocamdată. Pentru ca Ucraina câștiga pe front, Polonia joaca si ea la maxim, economia Europei de est creste rapid nu ca aia din vest si se schimba oricum balanța de putere, SUA e implicată masiv sa iasă opțiunea 1 si – dacă vin conservatorii fara Trump acolo – o vor accelera brutal.

Ultima ora:

ObservatorOmer Tetik: Mergem pe gheaţă, aşa că preferăm să mergem cu paşi mici. Avem un optimism precaut pentru 2023, vrem să creştem, dar cu toţii trebuie să ne adaptăm la noua realitate, în care dobânzile nu vor mai fi mici

PoliticDaniel Constantin Ciungu: Activitatea politică în teren râmâne principala comunicare cu cetățenii, inclusiv în zilele de iarnă

EconomieOmer Tetik: Mergem pe gheaţă, aşa că preferăm să mergem cu paşi mici. Avem un optimism precaut pentru 2023, vrem să creştem, dar cu toţii trebuie să ne adaptăm la noua realitate, în care dobânzile nu vor mai fi mici

ExternRobert Lupițu: Klaus Iohannis, vizită în Azerbaidjan joi și vineri – Șeful statului va deschide alături de omologul azer Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze

SocialGeorge Butunoiu: Cei care țin locurile ocupate

EvenimenteIonuț Stanimir, la Conferința „Banii României producătoare – finanțarea economiei private”

CulturaDan Mircea Cipariu: Portrete sentimentale. Meta Vers & degețele vorbitoare

EditorialAlexandru Grumaz: Turcia și resetările regionaleClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe