OraNoua.ro
Publicat în 28 septembrie 2016, 19:40 / 512 elite & idei

Andrei Cristea si Ciprian Glodeanu, despre Energia regenerabila, in emisiunea „Legile Afacerilor”

Andrei Cristea si Ciprian Glodeanu, despre Energia regenerabila, in emisiunea „Legile Afacerilor”

Prezent in emisiunea „Legile Afacerilor”, moderata de Andrei Cristea, Ciprian Glodeanu, Presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica, a dezbatut un subiect extrem de importat: care este situatia Romaniei in ceea ce priveste energia regenerabila.

Inca de la inceputul emisiunii, avocatul Ciprian Glodeanu a tinut sa precizeze ca Romania inca sta destul de bine in ceea ce priveste energia regenerabila: „Au existat zile in care am avut o productie de peste 50% din surse regenerabila. Daca nu ma insel, chiar la sfarsitul lunii mai am avut aproape 60% din productia de energie din Romania, din surse regenerabile.”

Tema energiei regenerabila nu este atat de cunoscuta de toti oamenii pe cat s-ar dori. O problema a asociatiilor de profil este ca nu au comunicat destul de bine de ce este nevoie de acest tip de energie si care sunt beneficiile ei, nu doar pentru companii, ci pentru un om obisnuit. In primul rand, exista o confuzie pe care multi dintre cetateni o fac: energia regenerabila si cea subventionata de la Stat, prin certificate verzi. Diferenta este ca atunci cand se vorbeste despre energie regenerabila, este vorba despre energia hidro de peste 10 MW.

„Noi, in momentul in care am aderat la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a insemnat incheierea unui tratat care inseamna nu doar drepturi, ci si obligatii. Iar una dintre obligatii are legatura cu faptul ca noi trebuie sa investim in energia regenerabila. Cum se investeste in energia regenerabila, e treaba Statului Roman. Noi trebuie sa atingem pana in 2020 un target de 24%. Adica, 24% din consumul nostru de energie, trebuie sa vina din energie regenerabila.”, a continuat Ciprian Glodeanu.

Certificatele verzi au aparut ca o solutie la aceasta „obligatie”. Orice roman a putut observa ca pretul energiei a scazut cu aproape o treime. „Daca va uitati in factura si veti vedea cat este scaderea la pretul electricitatii, veti vedea ca, practic, ce platim noi acum pentru certificatele verzi, este mult mai putin decat a scazut pretul electricitatii.”, completeaza avocatul.

Pe langa beneficiul acestei scaderi, noi avem o obligatie de a scadea poluarea. Energia regenerabila reprezinta o componenta de mediu, o componenta care ajuta la reducerea poluarii.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe