OraNoua.ro
Publicat în 19 octombrie 2016, 18:10 / 262 elite & idei

Andrei Postolache: Tinerii discreți și foarte bine plătiți, care merg uitându-se în pământ, pot salva România

Andrei Postolache: Tinerii discreți și foarte bine plătiți, care merg uitându-se în pământ, pot salva România

E foarte dificil să fii cel mai bun din lume la ceva. E foarte dificil să fii cel mai bun din Europa, și dacă micșorezi regiunea mult mai mult de atât, începe să nu prea mai conteze.

Pentru România, o țară unde jumătate din populație se duce la toaletă în curte, să fim noi buni, dar buni de tot în vreun domeniu poate părea o utopie, dar oare chiar e?

Putem avea noi ambiții mari, dar fundamentate, nu simple declarații de intenție sau strategii și masterplan-uri pe hârtie? Putem construi ceva complex, ceva mare, ceva important?

Ce anume ar fi lucrul ăsta, care ar fi șansa noastră să excelăm? Mie mi-e foarte greu să mă gândesc la altceva în afară de IT, și cred că în ITputem fi extraordinar de buni, numai că e mai greu și mai neintuitiv poate cum putem ajunge chiar să avem un fel de Silicon Valley de România, și cum ar arăta el în cazul nostru. Haideți să explorăm ideea.

Situația actuală a IT-ului în România

Românii sunt buni informaticieni, nu? Copii noștri se întorc cu medalii de la olimpiade și ăsta e doar începutul. De câțiva ani buni IT-ul e o industrie, și una mare, care s-a extins de mult în afara laboratoarelor și facultăților. Arunc o privire pe site-ul Ziarului Financiar și văd imediat trei știri despre diverse firme de IT. Guvernul a lansat GovITHub, prin care vrea să folosească voluntariatul programatorilor români ca soluție la birocrație.

La mine în Iași toată lumea care vine în weekened în parc la Palas să se relaxeze știe că absolut toate clădirile alea mari de sticlă de jur împrejur sunt pline de IT-iști, o clasă de oameni în general tineri, discreți, care preferă uneori să meargă uitându-se în pământ, sau în telefon, care se îmbracă oarecum neglijent și nu țin să aibă ultima freză sau să fie proaspăt rași, care au văzut cravata mai degrabă în filme, care sunt deștepți, plătiți foarte bine și, li se pare unora, oarecum rupți de restul orașului, de o așa numită “viață reală”, de parcă ar fi niște holograme trăind o iluzie. La fel și în București, Cluj, Timișoara, Brașov și până la un punct Sibiu, Tg Mureș, Oradea.

IT-ul în România: 15.000 de firme, 75.000 de specialiști care lucrează în domeniu (73% dintre ei concentrați în București, Cluj, Iași și Timiș), 4 miliarde de EUR cifră de afaceri anuală cumulată, 67% la export. IT&C = 6% din PIB.

republica.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe