Matei Bogdan
Publicat în 22 mai 2019, 13:03 / 218 elite & idei

Andrei Stoian: D’ale electoralelor valuri

Andrei Stoian: D’ale electoralelor valuri

de Andrei Stoian

Mitingurile, marşurile şi reuniunile publice au dat semnalul intrării în linie dreaptă pentru alegerile de săptămâna viitoare. Este momentul marilor manevre, al loviturilor sub centură şi al manipulărilor.

Sunt două aspecte remarcabile în această campanie, până acum:
a) în pofida mizei uriaşe, „temperatura” opiniei publice rămâne destul de scăzută, ceea ce e îngrijorător din punctul de vedere al implicării cetăţeanului în viaţa publică, dar îmbucurător din perspectiva alarmantă a divizării societăţii, care nu dă semne că doreşte să o apuce pe panta războiului civil, şi
b) consolidarea ca normă acceptată a tuturor încălcărilor regulilor unei campanii democratice, de la listele de semnături falsificate şi până la implicarea Preşedintelui de partea unui partid.
E discutabil că toate manevrele vor da rezultatele scontate. E cert altceva: şi anume, că, după fiecare ciclu electoral, în loc să ne apropiem, ne îndepărtăm de standardul politic al unei naţiuni civilizate.
Deşi România e un stat european neînsemnat, care nu participă în nici un fel la luarea deciziilor, campania electorală pentru Parlamentul European ne afectează în mod direct. Degradarea standardelor democratice în Europa Occidentală permite chiar unor candidaţi să încalce nepedepsiţi regulile, în detrimentul ţării noastre.
Primul caz este cel al lui Frans Timmermans, vice-preşedintele Comisiei Europene şi agent al intereselor economice ale Olandei. Acesta, spre a-şi reface potenţialul electoral, îşi permite să se folosească de resursele Comisiei aflate la final de mandat, spre a ataca România, în tentativa de a obţine mai multe voturi pe plan intern.
Cel de-al doilea caz este cel al Austriei. În pofida faţadei pompoase, Austria este o placă turnantă a afacerilor necurate. Bătălia dură pentru control a dus la o situaţie ieşită din comun, pe care, din păcate, nimeni în presa românească nu o comentează: cu 10 zile înainte de euro-alegeri, Austria a intrat în alegeri anticipate. Fragila coaliţie a conservatorului Kurz s-a prăbuşit într-un scandal de corupţie care a implicat nişte firme ruseşti. Aceasta este ţara care are pretenţia de a conduce estul Europei şi de a juca un rol central în UE.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe