OraNoua.ro
Publicat în 11 noiembrie 2015, 18:00 / 221 elite & idei

Andrei Stoian: Transformare, adaptare. Evoluţie!

Andrei Stoian: Transformare, adaptare. Evoluţie!

de Andrei Stoian

Nu este vorba numai despre politică. Ci despre o schimbare, profundă, a noastră. A tuturor. De aici pleacă totul. Şi va fi un proces de lungă durată. Greoi. Unii vor ceda, alţii vor simula. Sper să fim mulţi care vom reuşi. Şi vom reuşi dacă vom fi uniţi şi sinceri cu noi.

Demisiile se scriu uşor. Negocierile între partide se realizează fără prea multe zbateri. Cel mai greu este să ne schimbăm noi, cu adevărat. Nu precum cei care spun că renunţă la fumat iar în următoarea zi duhnesc a tutun. În toţi aceşti ani nu am fost sinceri şi am picat în numeroase capcane. Iar rănile au fost perfide, nu s-au văzut. Sau poate erau acolo şi le-am ignorat. Am lăsat boala să ne macine. A trebuit să vină tragedia de la Colectiv şi să simţim, la propriu, mirosul morţii pentru a ne da seama că, de fapt, rănile sunt la noi. Iar rănile nu ne-au împiedicat să votăm aceiaşi indivizi, aceleaşi partide on and on again.
Va urma o perioadă de construcţie. De lungă durată şi extrem de dificilă. Vor curge întrebările: cu cine? de ce el/ea şi nu eu? Vor fi dileme şi obstacole. Iar dacă nu avem în vedere tot acest pachet de impedimente, nu vom putea să mergem mai departe. Pentru că o construcţie sănătoasă, un proiect de ţară presupune să ai habar şi despre minusuri. Să le evaluezi şi să previi orice derapaj care le-ar transforma în etichete de ţară.
Un reset complet?
Citeam o carte a lui Ronald Heifetz despre leadership-ul adaptiv şi am găsit un aspect foarte interesant despre progres şi adaptare. Heifetz spune că natura este extrem de conservatoare iar pentru evoluţie organismele trebuie să opteze ce ADN să păstreze, ce ADN trebuie îndepărtat şi apoi ce inovaţii sunt necesare pentru a se adapta într-un context nou şi dificil. Poate că este nevoie de o schimbare transformaţională. De un reset total. Însă şi pentru acest reset, noul val de lideri are nevoie de un mindset aparte deoarece va trebui să propună o arhitectură inovativă, disruptivă, total diferită de cea veche. Cu siguranţă, aceasta va fi supusă erorilor. De aceea va fi extrem de important ca viitorii lideri să fie învestiţi cu încredere, să fie legitimaţi cu adevărat de cetăţeni.
Un reminder vom primi în 2016.
adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe