Matei Bogdan
Publicat în 14 octombrie 2020, 17:00 / 100 elite & idei

Andrei Stoian: Trebuie puțin curaj, viziune și dragoste pentru România

Andrei Stoian: Trebuie puțin curaj, viziune și dragoste pentru România

Prieteni,
Haideți să spunem lucrurilor pe nume. Să gândim la rece, pragmatic. Tot vorbim despre reformarea clasei politice, despre schimbare. Vorbim dar nu am văzut, până acum, vreun individ care să ofere substanță acestor vorbe. A schimba niște oameni cu alții, păstrând aceleași reguli, reprezintă un bullshit. Rog să mă scuzați pentru limbajul nonacademic. Băltim în același sistem care a produs atâtea dezechilibre și clivaje, falii adânci în societatea românească. Un sistem incapabil să rezolve nevoi primare care stau la baza piramidei lui Maslow. Acești oameni noi vor fi înghițiți de sistem, instant!
Sunt oameni de bună credință în toate partidele. Iar frustrările și răzvrătirile celor care îl acuză pe Președinte că are un discurs partinic, deviat din punct de vedere constituțional, reprezintă doar starea de fapt a unui sistem care și-a dovedit slăbiciunile. Toate acestea ar fi rezolvate, domolite, dacă am începe o dezbatere serioasă despre modificarea Constituției, a sistemului de guvernare. Vrem Republică prezidențială în cadrul căreia Președintele guvernează, este responsabil, atent în formarea majorității sau Republică parlamentară? Sincer, mă îndoiesc că a doua variantă ar prinde rădăcini în România. Dacă am opta pentru o Republică prezidențială nu vom mai avea frustrările actuale. Omul ar fi responsabil pentru guvernare, pentru tot ce spune și face. Cu toată încărcătura politică. Ar fi atent să opteze pentru cei mai buni miniștri și s-ar asigura că majoritatea este formată din oameni care livrează, care își respectă programele din campanie.
Tot un pas înainte l-ar reprezenta alegerile la doi ani pentru Camera Deputaților și pentru Consiliile Locale. Din punctul meu de vedere Consiliile Județene sunt doar organisme care blochează inițiativa locală așa că ar putea să nu existe. Un astfel de sistem ar responsabiliza clasa politică, ar rafina procesul de selecție. Nicio formațiune politică nu își va mai permite să trimită în administrația locală sau centrală personaje care frizează penibilul.
Aceste schimbări sunt doar câteva dintre cele care ar putea genera un val transformațional în societate. Nu le putem realiza de la o zi la alta dar avem patru ani pentru a le dezbate și a analiza impactul. Iar în 2024 concluziile, deciziile. Trebuie puțin curaj, viziune și dragoste pentru România.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe