OraNoua.ro
Publicat în 24 februarie 2016, 16:59 / 324 elite & idei

Andrei Stoian: Un latin despre latină

Andrei Stoian: Un latin despre latină

de Andrei Stoian

Veţi spune că avem probleme mai importante de rezolvat decât să dezbatem eliminarea limbii latine din gimnaziu. Sau poate vă gândiţi că limba latină este „moartă” şi, oricum, nu ne ajută în contextul celei de a patra revoluţii. Însă esenţa noastră civilizaţională nu poate fi decuplată de latinitate. Studiul limbii latine reprezintă cheia de acces la valorile europene.

Nu cunosc raţionamentul celor care au ajuns la o asemenea iniţiativă de a elimina limba latină din gimnaziu. Dar ştiu că în perioada 1948-1958 comuniştii prosovietici au avut o iniţiativă similară cu cea din prezent. Scopul a fost decuplarea legăturii cu latinitatea. Limba latină era considerată un snobism, fiind asociată burghezimii şi gândirii pro occidentale.
Apoi mă întreb de ce ţări precum Danemarca, Germania, Anglia, Finlanda, a căror filiaţie a limbii vorbite este departe de a avea legătură cu latinitatea, se încăpăţânează să păstreze limba latină în ciclul gimnazial. Mai mult, sistemul educaţional încurajează trăinicia liceelor clasice unde se studiază limba latină şi elina. Finlandezii plusează cu un radio care emite ştiri în limba latină: Yle Radio 1 „Nuntii Latini”. Nu cumva aceste popoare au înţeles că limba latină ne conectează cu sursele identităţii noastre europene? Posibil să fi înţeles şi că studiul limbii latine, alături de logică, gramatică, retorică – anticul trivium – contribuie la formarea gândirii critice, analitice. În Anglia, pentru a fi admis la facultatea de Drept sau Medicină ai nevoie, musai, de cursul de limbă latină. Iar unul dintre cele mai faimoase manuale de limbă latină s-a redactat tot în Anglia, de către Barbara Bell – „Minimus: Starting Out in Latin”.
Academia Română s-a sesizat şi a condamnat, prin intermediul unui comunicat, propunerea Ministerului Educaţiei. O astfel de măsură ar distruge munca de o viaţă a unor cărturari precum Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior care s-au luptat pentru introducera scrierii cu alfabet latin şi pentru construcţia statului român modern, ca parte a identităţii europene. Nu cred că exagerez dacă afirm că eliminarea limbii latine din gimnaziu reprezintă un atac la identitatea statului român.
Îmi doresc ca generaţiile viitoare să cunoască faptul că limba română este o limbă latină. Nu de pe wikipedia, ci din studiul istoriei, limbii latine. Imi doresc ca viitoarele generaţii să deprindă virtuţile estetice, morale şi noţiunea de „humanitas” din lecturarea unor autori clasici precum Cicero, Tacitus, Horatiu, Ovidiu, Seneca. Să înţeleagă sensul unui dicton în limba latină şi să intoneze, fără dificultate, Gaudeamus Igitur.
adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe