Matei Bogdan
Publicat în 12 mai 2021, 11:54 / 87 elite & idei

Andrei Vlășceanu: Despre ce învățăm din istorie

Andrei Vlășceanu: Despre ce învățăm din istorie

“Istoria ne invata ca nu invatam nimic din istorie” – prof. N. Iorga
Războiul de 7 ani a fost primul război mondial, așa cum a zis și Churchil, prin faptul că Franța și UK se luptau în coloniile indiene și americane. Ulterior, efectul post-conflict, a fost independența SUA, însă în Europa s-a născut o noua putere prin regatul teutonilor: Prusia.
Războaiele napoleoniene, considerate al doilea război mondial, începute post-Revoluția Franceză, au redesenat harta Europeană, în special pe cea Centrală, urmând ca Prusia să devină unificatorul Germaniei și devenind principala putere central-europeană. Războaiele post-Viena 1815 au dus către 3 unificări statale: Italia, Germania și România.
WWI și WWII au modificat si ele major harta europeana si chiar mondiala, urmand ca Razboiul Rece si dizolvarea sovieto-iugoslava sa fie ultimele modificari de hărți și de granițe statale. Pacea de la Paris din ‘47 este istorie, iar singurul tratat actual și aplicabil sunt Acordurile de la Helsinki; în același timp, Estul european, încă suferă consecintele de victimă dublă a ocupației naziste si ulterior sovietice.
Europa este continentul natiunilor, si indiferent de dezvoltarile tehnologice si avansul cunoasterii si a capitalului transnational, vom continua sa functionam pe baza statului-natiune. În Est, situatia teritoriala aprinde spiritele, deoarece invingatorul din ‘45 a fost criminalul din ‘39 si ulterior si-a continuat crimele ca ocupant pana in ‘91-‘92. Cine? Moscova, care continua aceeasi politica de sute de ani.
Maia Sandu s-a dus azi la Complexul Memorial “Eternitate” din cateva ratiuni cinice si politice, pe scurt realpolitik:

  1. De la Kotovski si Piotr Borodin incoace, dar mai ales de la Snegur, Lucinschi si Voronin, puterea de la Chisinau si-a asumat continuarea politicii sovietice de homo moldovanus;
  2. Republica Moldova este inca o victima a Moscovei, una care sufera profund si nu-si cunoaste propria identitate;
  3. Urmeaza alegerile anticipate si PAS trebuie sa fie aspiratorul tuturor voturilor “de dreapta”, insa aceasta vizita va aduce si costuri, anume unionistii se vor duce catre o alta optiune.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe