Matei Bogdan
Publicat în 19 mai 2021, 14:03 / 49 elite & idei

Antonel Tănase: Nu este cel mai performant sistem de sănătate din lume, însă funcționează și salvează vieți

Antonel Tănase: Nu este cel mai performant sistem de sănătate din lume, însă funcționează și salvează vieți

M-am întâlnit ieri cu un amic care locuiește de câțiva ani în Germania, venit în vacanță în România pentru câteva investigații medicale, și inevitabil, la vârsta noastră, discuțiile s-au concentrat mai mult spre “ce mai știi despre Xulescu, am auzit că suferă de…?” sau “ce ortoped/ endocrinolog/ cardiolog/ etc mai cunoști fiindcă mă cam doare…”. Sigur, discuțiile acestea încep pe la 40 de ani și durează câteva minute, iar după 50 de ani se discută doar despre boli și doctori ore întregi iar despre politică doar 3 minute. ☺️
Însă conversația m-a și surprins pe alocuri fiindcă acest amic al meu îmi spunea că a venit în România pentru investigații deoarece, deși e asigurat în Germania, are mai multă încredere în doctorii români, în plus, plătește mult mai puțin orice consultație. Am ajuns inevitabil și la subiectul “vaccinare”, așa am aflat că în Germania procesul merge foarte greu, iar soluția a fost să rezolve problema în România.
Ajuns acasă am făcut puțin research, fiindcă m-au intrigat spusele lui și am aflat că Germania cheltuiește 356 de miliarde de euro pe an, adică 11,5% din PIB pentru sănătate, ceea ce înseamnă aproximativ 4.544 de euro per asigurat. Este una dintre țările cu resursele cele mai mari alocate Sănătății iar 85% dintre cetățenii germani contribuie la sistemul asigurărilor publice de sănătate.
Și desigur, m-am întrebat cum au ajuns ei la această performanță, în cât timp și ce ne lipsește nouă să fim acolo
Și am identificat mai multe probleme, prima fiind politicienii care “au avut de toate”, politicienii care au promis spitale regionale și nu au săpat nici măcar 1 cm de fundație, politicienii care au favorizat personaje ca Sebastian Ghiță, făuritorul cardului de sănătate care nu merge, politicienii care au beneficiat de pe urma contractelor gen HexiPharma și lista poate continua.
A doua problemă este lipsa acută de personal medical, formarea medicilor durează iar recrutarea și retenția sunt deficitare.
A treia problemă este subfinanțarea cauzată de nivelul coborât al performanței economice a societății, societate căpușată masiv după ‘89 de politicieni care aveau de toate, dar pe persoană fizică.
A patra problemă, sistemul românesc de sănătate nu este centrat pe prevenție ca să reducă cheltuielile, ci se bazează pe asistență spitalicească drept principală metodă de intervenție.
A cincea problemă este spiritul descurcărețo- antreprenorial al multor oameni de afaceri care își plătesc angajații la negru, faultând contribuțiile la Sănate, ca mai apoi să pretindă îngrijiri medicale ca în Germania.
Cu toate acestea, în ultimii 2 ani, cu toate neajunsurile, cu toate piedicile, cu toate defectele lui, sistemul medical românesc a făcut față unei pandemii fără precedent și a supraviețuit, deși el, la rândul lui, este un pacient.
Nu este cel mai performant sistem din lume, încă sunt probleme majore care trebuie rezolvate urgent ca să acopere dezastrul lăsat de Bănicioi, Bodogi sau Pinți, însă funcționează și salvează vieți.
Avem medici căutați de pacienți care apelează la turismul medical, avem diagnosticieni excepționali, avem doctori omenoși și empatici și avem dorința, noi, clasa politică așezată în Parlament acum 1 an, să facem tot ce stă în puterea noastră ca să îl facem bine.
Așa că aplauze tuturor medicilor, asistentelor și infirmierilor care nu doar că au salvat vieți, dar au făcut asta cu puținul pe care îl aveau.
Și aplauze tuturor pacienților care au înțeles situația în care suntem, nu și-au pierdut speranța și au arătat respect și considerație pentru munca personalului medical.
Să ne reauzim sănătoși!

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe