Matei Bogdan
Publicat în 11 mai 2022, 07:00 / 78 elite & idei

Antonel Tănase: Pentru prima dată în istorie, trăim un război live, prin intermediul rețelelor de socializare

Antonel Tănase: Pentru prima dată în istorie, trăim un război live, prin intermediul rețelelor de socializare

Acest conflict traumatizant și abrutizant ne reamintește, încă o dată, cât de fragile sunt pacea și libertatea și câte eforturi sângeroase am depus și noi, românii, de-a lungul istoriei pentru independență și suveranitate. Fără sacrificiul unor oameni măreți, România nu ar fi existat. Pacea este sacră. Iar ea nu poate fi apărată fără mobilizări extraordinare care să susțină civilizația și progresul. 
Ziua de 9 mai are dublă semnificație. Una pentru România, una pentru familia din care facem parte, Europa. 
Pe 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii. Această zi a fost proclamată Ziua Independenţei de Stat a României.
Pe 9 mai 1950, s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. 9 mai este ziua în care sărbătorim Ziua Europei. 
Să nu uităm. Să ne uităm în jurul nostru, să înțelegem și să fim recunoscători pentru pace și stabilitate. Mulți eroi au contribuit la binele nostru și mulți eroi mor chiar acum pentru independență și libertate. La mulți ani, România, la mulți ani, Europa Unită!

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe