Antonel Tănase: România are suficiente resurse pentru creștere durabilă: agricultură, transport, energie și industrie IT&C.
Ludovic Orban afirmă, în moțiunea “Forța Dreptei”, că România are suficiente resurse pentru creștere durabilă: agricultură, transport, energie și industrie IT&C.
În contextul competiției internaționale pentru resurse, inclusiv pentru cele alimentare, agricultura și industria asociată ei reprezintă o miză decisivă, de care depinde nu numai bunăstarea, ci și securitatea alimentară a societății noastre.
E esențială sprijinirea micilor producători din agricultură și industria alimentară:
• Procesarea materiilor prime din agricultură prin implicarea și dezvoltare durabilă a agriculturii românești, un motor sigur pentru bunăstare și prosperitate
• Trebuie să încurajăm fermierii și capitalul autohton să valorifice superior materia primă obținută prin stimularea asocierii micilor fermieri pentru înființarea de centre de preluare, sortare, prelucrare primară și ambalare a produselor agricole.
Un alt obiectiv prioritar al Partidului Național Liberal pe termen mediu și lung este elaborarea și implementarea unei Strategii de Gestionare a Apei care se referă la reabilitarea infrastructurii de irigații existente, reabilitarea infrastructurii de desecare – drenaj precum și efectuarea de lucrări de combatere a eroziunii solului.
Investiţiile urmează infrastructura. Industria, turismul, comerțul şi procesul de reindustrializare a ţării sunt dependente de calitatea infrastructurii din transport. Acest sector esenţial are nevoie de gândire strategică, voință politică și simplificarea procedurilor pentru proiecte și investiții.
Partidul Național Liberal își propune să asigure conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport pan-europene prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres și investiții în cca. 3000 km de cale ferată, precum și o reprioritizare a investițiilor în domeniul naval și aerian.
Nicio regiune nu va fi lăsată în urmă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii de transport.
PNL susține realizarea unui mix energetic flexibil, diversificat, dar echilibrat, care să contribuie la susținerea obiectivelor de decarbonare și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Investițiile în energie verde trebuie prioritizate și România trebuie să retehnologizeze obiectivele hidroenergetice actuale, dar și să construiască noi capacități de producție. De asemenea, noi investiții în capacități de producție solară și eoliană – onshore și offshore – trebuie realizate. O atenție deosebită trebuie acordată energiei nucleare, care reprezintă o sursă de energie cu emisii scăzute de carbon. În viziunea PNL, energia nucleară este o componentă de bază a mixului energetic și România trebuie să-și dezvolte programul nuclear.
Extinderea rețelelor de energie electrică și gaze naturale a fost și rămâne una dintre prioritățile PNL.
Nu în ultimul rând, PNL susține o guvernanță profesionistă în sectorul energetic și asigurarea unui cadru normativ predictibil, care încurajează dezvoltarea și investițiile.
Sectorul IT&C a devenit de-a lungul anilor un contributor deosebit de important la dezvoltarea economică a ţării și este necesară adoptarea de noi măsuri care să mențină, să stimuleze dezvoltarea locală a acestei industrii și să extindă modelele de bune practici ale unor hub-uri IT și parcuri tehnologice în mai multe zone cu potențial din țară.
Să ne reauzim sănătoși!
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe