Armand Goșu: MH 17, ghinionul președintelui Putin

de Armand Goșu
Joi, 17 iulie, cursa Amsterdam – Kuala Lumpur a Malaysian Airlines (MH 17), cu 298 de oameni la bord, s-a prăbușit de la peste 10.000 de metri altitudine, în estul Ucrainei, într-o regiune controlată de rebelii proruși, la peste 50 km de granița cu Rusia.
Joi după amiază, pentru câteva zeci de secunde, în apropierea satului Grabovo, într-o zonă minieră a bazinului Donbass, din cer au căzut nu doar bucăți de avion, tot felul de bagaje, ci și oameni. Unii erau încă legați de scaunele avionului. Alții pur și simplu parcă zburau prin aer. Unele trupuri au ajuns departe pe câmp, în lanuri de floarea soarelui sau de porumb. Altele s-au prăbușit cu zgomot pe garaje, pe cărările asfaltate dintre blocuri sau au căzut pe câte o casă, spărgând acoperișul. Zona în care s-au răspândit resturile avionului și trupurile pasagerilor are un diametru de 32 km. La aproape patru zile de la producerea tragediei, până luni la prânz, au fost adunate peste 250 de cadavre, iar alte 60 de fragmente umane (unele aflate în descompunere, altele mâncate de animale sălbatice) au fost strânse și depozitate în vagoanele frigorifice ale unui tren garat în stația de cale ferată Torez, din apropiere. Liderii separatiști care controlează operațiunea au anunțat că abia după sosirea experților internaționali trenul se va putea pune în mișcare și va transporta resturile umane la Harkov, unde s-ar fi pregătit condiții pentru ca familiile sau apropiații victimelor catastrofei aviatice să poată parcurge procedura de identificare a cadavrelor.
Confirmarea tragediei aviatice a fost urmată de o gigantică operațiune de manipulare. Imediat televiziunile rusești, controlate de stat, au declanșat o vastă operațiune de intoxicare.
Russia Today, vârful de lance al propagandei Kremlinului pentru străinătate, a relatat la scurt timp despre faptul că lângă Boeingul 777 al Malaysian Airlines ar fi fost observate două avione militare ucrainene, care – se sugera – ar fi doborât cursa MH 17. În dispozitivul de intoxicare a intrat și presa scrisă, Komsomolskaia pravda și chiar oficiosul guvernului de la Moscova, Rossiiskaia gazeta, relatând despre faptul că armata ucraineană ar fi încercat să doboare avionul președintelui Putin, care chipurile ar fi trecut pe acolo, însă cu o zi mai înainte.
A doua zi, vineri dimineața, principalul canal al televiziunii de stat, Rossiia 1, a dat drept certă informația că avionul malaezian a fost doborât de către ucraineni. Câteva ore mai târziu, același post a lansat versiunea că traseul cursei MH 17 ar fi fost deviat cu 300 km, piloții fiind vinovați pentru că au intrat într-o zonă nesigură pentru zboruri aeriene. Și asta în ciuda faptului că reprezentanți ai Malaysian Airlines anunțaseră încă de joi seara că traseul a fost cel indicat de Eurocontrol și că pe același culoar au zburat mai multe avioane în acea zi. Tot vineri, canalul de știri Vesti TV (Rossiia 24) a postat un articol straniu pe site-ul propriu, care prelua un mesaj al comandatului armatei separatiste din Donețk, Igor Ghirkin (Strelkov), care spunea că, din informațiile culese de pe teren, în avionul malaezian se aflau corpurile unor oameni morți cu câteva zile înainte de catastrofa aviatică, deci avem de-a face cu o conspirație menită să-i discrediteze pe insurgenții proruși. E drept că până șiRossiia 24 a spus că povestea lui Strelkov e greu de crezut, ceea ce însă n-o împiedică să afirme că informația trebuie să fie luată în considerare pentru că provine de la un „cap limpede de militar“. În seara de 18 iulie, teza principală a postului de știri era că ucrainenii au doborât cursa MH 17, iar SUA manipulează opinia publică mondială pentru a lua locul Rusiei ca principal distribuitor de gaz și petrol în Europa. Războiul informațional continuă și după patru zile, ca și când Kremlinul ar pregăti opinia publică din Rusia pentru război. Televiziunile amintite, ca și majoritatea presei scrise se află direct sau indirect sub controlul autorităților ruse, nu e vorba de excese jurnalistice din partea unor particulari.
Și în ciuda turației la care funcționa imensa mașină de propagandă rusească, acuzația lansată imediat după tragedia aviatică de către președintele Petro Poroșenko, potrivit căruia de tragedia aviatică se fac vinovați insurgenții proruși care au doborât avionul Boeing 777cu o rachetă sol-aer, a părut mult mai credibilă. Diverse informații culese de pe teren veneau să confirme această versiune.
Articolul integral poate fi citit doar in editia print a revistei 22, pe care o puteti cumpara de la chioscurile de ziare, prin abonament la Posta sau la sediul redactiei, sau dupa modalitatile pe care le gasiti la adresa urmatoare: http://www.revista22.ro/abonamente.php.
Sursa: http://www.revista22.ro/
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe