OraNoua.ro
Publicat în 10 septembrie 2014, 18:40 / 272 elite & idei

Aurel Vainer: Comparația lui Ponta cu perioada nazistă, o greșeală politică imensă și de neacceptat

Aurel Vainer: Comparația lui Ponta cu perioada nazistă, o greșeală politică imensă și de neacceptat

Comparația pe care premierul Victor Ponta a făcut-o între perioada de 10 ani de mandat al președintelui Traian Băsescu și perioada nazistă reprezintă „o greșeală politică imensă și de neacceptat”, consideră președintele Comitetului Director al Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer.

Într-un comunicat de presă remis marți AGERPRES, Vainer își exprimă „totala surprindere” și „profunda dezamăgire” față de declarația premierului.

„În numele Comitetului Director al Federației Comunităților Evreiești din România, ne exprimăm profunda noastră dezamăgire și convingerea fermă că această afirmație este o greșeală politică imensă și de neacceptat. Ne doare enorm să auzim o paralelă între regimul nazist și acești ani de democrație românească, cu toate lipsurile, cu toate bunele și mai puțin bunele ei. Oricât de grea și de dură ar fi bătălia politică, nu putem accepta și nu putem crede că un lider politic de astăzi poate face astfel de afirmații”, subliniază Vainer.

El declară, în calitatea de reprezentant „la vârf” al populației evreiești din România, cu activitate de aproape 10 ani în Parlamentul României și „după un parcurs al vieții de 8 decenii”, că nu poate accepta ideea de a se compara o perioadă postdecembristă cu ceea ce a reprezentat puterea nazistă în lume.

„Îmi pun întrebarea: oare acești 10 ani la care se face referire, perioada de mandat a domnului Băsescu, de viață nemijlocită în România contemporană, poate să fie similară cu viața într-o societate de tip dictatorial, nazist, de atât de tristă amintire? Pentru noi, evreii din România, Holocaustul nu a fost numai o pagină de istorie cu multă, multă suferință, dar mai ales o sursă de învățătură pentru evitarea repetărilor în istorie. Cu atât mai mult, este o realitate evidentă că în perioada menționată a funcționat și funcționează democrația, instituțiile parlamentare”, punctează Aurel Vainer.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe